Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

aaa jeszcze pwiedz mi Shinshin jakie wedlug Ciebie sa szanse na obronienie sie ta technika??

Nie jestem pewna, o co pytasz. Czy można sumi otoshi wykorzystać na ulicy? Czy może o to, jak się bronić, kiedy ktoś chce nas zastosować sumi otoshi? Bo jeżeli chodzi o pierwsze pytanie, to jak najbardziej jest to do wykoniania na ulicy, na przykład, gdy ktoś aktakuje nas od tyłu. A jeżeli chodzi o obronę przed sumi otoshi, to podstawą jest nie dać się zajść od tyłu
Oczywiście, to tylko skrót myślowy, bo w rzeczywistości ani jedna, ani druga opcja nie jest taka prosta do wykonania.

tak w zasadzie wszystko niby latwe a jak przyjdzie co do czego to wszystko trude ![]()

mateusz1200 pisze:
tak w zasadzie wszystko niby latwe a jak przyjdzie co do czego to wszystko trude
To prawda ![]()

mateusz1200 pisze:
tak w zasadzie wszystko niby latwe a jak przyjdzie co do czego to wszystko trude
I to jest wlasnie roznica miedzy teoria a praktyka ![]()

Wbrew pozorom nie jest to łatwa technika do wykonania. Tori i uke muszą, według mnie, mieć dobre wyczucie przy wykonywaniu tej techniki. A jak ktoś nie ma czucia to pewnie zrobi to siłą. Nawet podoba mi się ta technika.
A jakby tak wsadzić atemi w pierwszej fazie shomen uchi? Ciekawa perspektywa! ![]()
Ostatnio edytowany przez Tobikbombik (23-06-2009 17:09:16)