Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

techniki chyba w każdym stylu aikido są te same... właśnie sposób dojścia odróżnia style...

zależy... shioda i kobayashi( kobayashi do pewnego stopnia) to przykłady różnych wykonań o'senseia...
nishio to już jego własne przemyślenia wyniesione z judo karate i iaido...

tak... na przykład nishio uważał, zę w aikido nalezy cwiczyc z mieczem... ale o'sensei wtedy mało pokazywał technik miecza... więc nishio nie udawał jak niektórzy że poznał szkołę miecza o'sensei więc stworzył własną... a byli jeszczetacy co też jej siędo końca nie nauczyli i twierdzili, ze ueshiba z mieczem nie ćwiczył nigdy...![]()

są tacy których nie przekonasz do tego, ze ueshiba miał jo czy boken w ręce...
dziwią mnie tacy ludzie...

Krzysiek, jo to zdecydowanie NIE jest skrócona "lanca bez ostrza". Zdecydowanie nie i nie można tego za to uważać.
Jo to po prostu kij. Tyle.
Ale to nie temat o jo.
A co do Shiho nage to podanie ręki w inny sposób czy tenkan na początek są pół środkami przy dojściu do techniki. Można to zrobić ale nie trzeba. Ale zgadzam się z filmikiem Nishio. Powinno się tak techniki robić by nie być zagrożonym przez przeciwnika. Ale można to zrobić na więcej sposobów niż ukazany tenkan. np. Odejście zamiast wejścia.

nikt nie neguje, że można to zrobić inaczej... to jest wersja senseia Nishio...tak wygląda dla nas shiho nage omote w kihonie...
jest tyle wersji ile osob trenujacych a kihon jest podstawa ktora stanowi baze do wariantow
tu zalozylem watek o lancy http://www.aikido.edu.pl/forum/viewtopi … 1466#p1466

dużym błędem jest robienie tej techniki i utracenie kontaktu wzrokowego z ręką... przejscia nie można robić za głową... cały czas trzeba widzieć rękę uke...

próbowałem sobie w dojo to meguri przy shiho nage i stwierdzam, ze jest to świetna rzecz...mam zamiar to wprowadzić do swojego aikido...

Nishio pisze:
próbowałem sobie w dojo to meguri przy shiho nage i stwierdzam, ze jest to świetna rzecz...mam zamiar to wprowadzić do swojego aikido...
Świetna myśl!
Masz otwarty umysł... A to dobry początek, żeby kiedyś... stworzyć własny styl...

to zalezy...aikido kazdego jest troche inne... czyli innymi słowy każdy z nas ma swój niepowtarzalny styl... zaś jezeli chodzi o styl w szerszym pojęciu to nie mam zamiaru bo uważam, zę aikido sensei Nishio jest doskonałe i mi sie podoba...natomiast jeżeli cos zobacze gdzieś indziej i mi się spodoba to to wprowadze do swojego aikido... to nie znaczy, ze teraz będe robił shihonage tak jak wysocki bo będę robił swoje wejścia do technik i wszystko tak samo jak przedtem...tylko poprostu dodam to meguri w momencie załozenia dźwigni...

Dla mnie meguri to wciąż wielka zagadka... Niby czasami je wykonuję, ale... wydaje mi się, że szybciej nauczę się w miarę sprawnie posługiwać bronią, niż opanuję idealne meguri.

Nishio pisze:
http://www.youtube.com/watch?v=o9PTMSwr1h0 - choć może troszeczkę kłóci się z tamtym wykonaniem... ale każdy interpretuje aikido jak chce i myślę, ze to jest w tym piękne...
wychodzi na to,że ja tak robię cały czas jak na filmiku i też tak uczę,zawsze wychodzę z tylnej nogi ,bardziej do boku,

na filmiku sensei T. K. Chiba pokzauje jak rozwijalo sie Shiho nage.

film fajny, ale nie wiem czy nazwałbym to jak rozwijało się shiho nage, jeżlei dobrze rozumiem,że chodzi o ewolucję formy... chyba,żeo coś innego

w kontekscie tego co mowi sensei w calym filmiku lepeij pasuje slowo roziwjalo.

no właśnie... czyli nie znaczy ewoluowało... czyli dobrzez rozumiałem, bo ewolucja to to nie jest...

ja dziś ćwiczyłem kazushi shihonage czy jakoś tak, nie jestem pewien. ciągnie się partnera ze sobą do tyłu, obrót i klęka, jednocześnie rzucając uke w stronę frontu naszego klęknięcia. bardzo ciekawa wersja nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, jak znajdę jakiś filmik to wkleję

z klekaniem to mi na kokyu nage wyglada... ze shiho nage mialem do czynienia w tachi waza i w hanmi handachi waza, nie przypominam sobie zeby bylo nawet w suwari waza, w kazdym razie wersje ktora opisales znam bez klekania

to nie jest w suwari, poprostu się przyklęka (na chwilę) żeby siła rzutu była większa
dobra wytłumaczę to jak najdokładniej: uke łapie za obie ręce tori. tori przechwytuje od dołu nadgarstek ręki uke, która trzyma lewą rękę tori. tori robi krok w tył (i teraz jest z lewą nogą z przodu) i jednocześnie podnosi przechwyconą rękę uke nad głowę. następnie tori obraca się na stopach (bez odrywania stóp od maty) i jednocześnie przyklęka rzucając uke w odwrotnym kierunku niż stał na samym początku. i tyle ;p wiem że to dość zagmatwane ale nie wątpię że to przetrawicie ![]()
Ostatnio edytowany przez lolking9 (07-07-2009 21:03:56)