Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 12-08-2009 13:09:59

WhitE
gość
seiza

Techniki, ktore wg was sa najtrudniesze.

Wiadomo, ze każda technika aikido jest trudna i wymaga całego życia doskonalenia, ale na pewno są jakieś, które uważacie za trudniejsze od reszty, którym trzeba poświęcić więcej czasu i rozmyślania. Założyłem ten wątek (może w nienajlepszym dziale, ale nie znalazłem lepszego) po to by się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

Dla mnie najtrudniejszymi  z unieruchomień są: ikkyo i yonkyo,  a z rzutów shiho nage oraz kokyu nage.

Ikkyo dlatego, że pozornie wszystko jest cacy i ładnie, ale tak w głębi cały czas uczy pokory i tego, że w cale nie jest takie łatwe jak się wydawało.

Yonkyo dlatego, że wykonanie tej techniki jest nie lada trudne. Wiele osób powiedziałoby, że to co pisze jest głupie bo wystarczy ucisnąć nerw na przedramieniu i i już mamy yonkyo. Ale co z ludźmi, którzy nie są tak bardzo wrażliwi na ból, albo maja tak dużą tkankę mięśniową, że przysłania nerw?? Zrobić yonkyo bez ucisku na nerw to jest sztuka, a ten nerw może być wtedy tylko dodatkiem!

Kokyu nage to wg mnie technika dla osób na najwyższym poziomie, którzy potrafią idealnie zharmonizować swój ruch z ruchem partnera.

Umieszczenie tu Shiho nagi pewnie dla wielu będzie mało zrozumiane, ale ta technika jest dla mnie jedną z najtrudniejszych, ponieważ trudno dostrzec jest błędy przy jej wykonywaniu na macie. Wystarczy poćwiczyć z kimś, kto nie wie o co chodzi i wtedy każdy błąd wyjdzie. Mowa tu szczególnie o za małym kontrolowaniu partnera przy przejściu pod ręką, nie wiem czemu osoby ćwiczące aikido(w roli uke) mają tendencje do nieobracania się partnerowi przy błędnym wykonaniu(sam tak też mam). Wydaje mi się, że spowodowane jest to tym, że mamy zakodowaną shiho nage i nie bierzemy czegoś takiego pod uwagę. Nawet ja wydaje nam się, że jest kontrola i niby wszystko wygląda cacy to czasem kontroli nie ma wogóle. Wystarczy obejrzeć kilka filmików na internecie i na niektórych na pewno dostrzeżemy brak kontroli.

A która technika waszym zdaniem wymaga większej uwagi i treningu??

Ostatnio edytowany przez mateusz1200 (12-08-2009 15:00:47)

Reklama

#2 12-08-2009 13:34:24

Cezary
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

Re: Techniki, ktore wg was sa najtrudniesze.

nie trzeba sie skupiac na szukaniu nerwu w yonkyo, mysl o mieczu ...

#3 12-08-2009 13:44:02

WhitE
gość
seiza

nie mowie ze szukam nerwu, tylko ze wielu ludzi uwaza ze na tym polega yonkyo.

#4 12-08-2009 15:11:46

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseizaseizaseiza

obecnie... myslę, że wszystkie... nie umiem wybrać jednej która jest dla mnie łatwiejsza, która trudniejsza... kazda mi sprawia problem...

Yurusu budo -> budo akceptacji

#5 12-08-2009 17:38:48

Krzysiek
admin
Serwis

koshi nage ze wzgledu ze trzeba ugiac nogi a potem je wyprostowac z uke na biodrach

nie draznic bo dam buzi

#6 12-08-2009 17:47:00

Nishio
moderator

jak będzie staż to Ci pokażę nową wersję koshi nage gdzie nie trzeba prostowac nóg...wink

#7 12-08-2009 17:52:38

Cezary
1 dan

mozna rzucic zmieniajac balans ciala + wymach ramion gdzie jedna reka podcina nogi uke...  bez prostowania nog tori ...

#8 12-08-2009 17:55:21

Nishio
moderator

można jeszcze inaczej wink

#9 12-08-2009 18:29:22

Shinshin
moderator

Na początku, to było irimi nage, potem kote gaeshi, a teraz chyba koshi nage, nie wspominajac o kilku wersjach kokyu nage. Cóż... problematyczne techniki zmieniają się jak w kalejdoskopie, ale chyba tak naprawdę nie chodzi o same techniki, ile o niuanse w ich wykonaniach i o trudnego przeciwnika smile

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

#10 12-08-2009 19:00:13

WhitE
gość
seiza

czasem dochodze do wniosku, ze technika sklada sie z milionow niuansow i wogole cala jest jednym wielkim niuansem tongue

#11 02-11-2009 17:08:00

Cezary
1 dan

Masz racje

#12 02-11-2009 17:15:34

Cezary
1 dan

Nishio pisze:

obecnie... myslę, że wszystkie... nie umiem wybrać jednej która jest dla mnie łatwiejsza, która trudniejsza... kazda mi sprawia problem...

mysle ze wiem o czym piszesz wydaje Ci sie ze cos wiesz jedziesz na staz rozbijaja ci jaks wersje np ikkyo na atomy i znowu nic nie wiesz i tak w kolko i to jest wlasnie piekne bo mozesz studiowac 50 lat i sie Aikido nie znudzi ...

#13 02-11-2009 18:14:25

Nishio
moderator

w pewnym sensie... choć nie do końca podałbym przykład stażu...

#14 02-11-2009 22:05:14

Shinshin
moderator

Wydaje mi się, że w aikido najtrudniejsze są te rzeczy, które z pozoru są najprostsze.

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

Stopka forum