Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 19-08-2009 18:33:00

WhitE
gość
seiza

Dlaczego własnie ten styl?

Wiadomo, że są różne style aikido. Powiedzcie dlaczego właśnie wybrałeś/aś ten styl, w którym ćwiczysz. Co ci się w nim podoba, jakie są jego zalety, wrzuć jakiś Twój ulubiony filmik, na którym jest styl, który ćwiczysz, napisz jakie widzisz w nim wady(o ile są) itd...

Reklama

#2 19-08-2009 19:02:11

Shinshin
moderator
seizaseizaseizaseizaseizaseiza

Re: Dlaczego własnie ten styl?

Kiedy zaczęłam trenować aikido moje pjęcie o nim było dość mgliste, a wybór stylu podyktował przypadek, po prostu w moim mieście nie było innego klubu, ale z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że to zrządzenie losu było dla mnie szczęśliwe smile
A jeżeli chodzi o wady... Nie zauważyłam, żeby mój styl miał jakoweś, a jeżli już, to dokładnie takie, jakie można zarzucić każdemu innemu stylowi aikido.

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

#3 19-08-2009 19:11:36

WhitE
gość
seiza

a może jakiś filmik ulubiony z Kobayashi wrzucisz Shinshin??

#4 19-08-2009 19:20:02

Shinshin
moderator

Filmoteka Kobayashi jest niewielka, ale...

http://www.youtube.com/watch?v=_370SKoJTs8

P. S. Z powodu reklam oglądać od 20 s. smile

#5 19-08-2009 20:28:13

Krzysiek
admin
Serwis

chcialem trenowac aikido i nie wiedzialem ze sa style kierowalem sie latwym dojazdem do dojo

slodki jestem

#6 19-08-2009 22:59:16

Shizuka
początkujący
seiza

U mnie wtedy to była jedyna sekcja, więc padło na aikikai:)

#7 19-08-2009 23:31:41

Phobos
trenuje 09.2008
seizaseizaseizaseiza

ja przypadkiem idac zobaczylem szyld na dojo i tak tam trafilem

#8 20-08-2009 16:53:56

lukass00
5 kyu
seizaseiza

Ja mogę powtórzyć za Krzyśkiem, "chciałem trenować Aikido", poszedłem do najbliższego i jednocześnie jedynego Dojo w mojej okolicy i dopiero tam okazało się że jest to akurat Kobayashi. Na razie nie żałuję, chociaż trochę się zastanawiam jak by mi się trenowało w innym stylu. Coś na zasadzie "ciekawe co się dzieje tam gdzie mnie nie ma". Zwłaszcza stylu Nishio jestem szczególnie ciekawy, może kiedyś wybiorę się na jakiś staż.

#9 20-08-2009 16:55:49

Nishio
moderator

wybierz sie jeżeli masz okazję... lub przyjedź do warszawy na staż forum... wink

Yurusu budo -> budo akceptacji

#10 20-08-2009 17:05:26

Cezary
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

Jeszcze na studiach kolega cwiczyl Aikikai (szkoda ze juz dawno nie cwiczy) i wciaz nadawal o Aikido na imprezach, o ki , kontroli uke itp itd, a mysmy mieli ubaw , gosciu zafascynowanny aikido tak jak ja teraz smile, wciaz mu docinalem az wrescie on do mnie, chodz sam zobaczysz no i bylo po zawodach .... a jak sie juz troche otrzaskalem pozniej wyjechalem z Polski, to bylo troche roznych styli, w koncu trafilem/wybralem Iwama jako ze Saito najdluzej cwiczyl u O'sensei a chcialem byc jak najblizej zrodel...

#11 20-08-2009 22:26:57

WhitE
gość
seiza

nikt nie potraktował tego wątku poważnie hehe tongue dajcie jakieś wasze ulubione filmiki przedstawiajace wasz styl smile

#12 20-08-2009 22:47:04

Phobos
trenuje 09.2008
seizaseizaseizaseiza

moze dlatego, ze w wiekszosci przypadkow wybor stylu (a przynajmniej pierwszego stylu jaki sie cwiczylo) byl przypadkowy tongue

#13 20-08-2009 23:28:20

Nishio
moderator

ja wybrałem ten styl dlatego, że pierwsza strona internetowa jaka mi wyskoczyła w moim mieście to było właśnie nishio... a nie szukałem dalej mimo, że w moim mieście jest pięć klubów w tym 4 aikikai, ponieważ na tej stronie zobaczyłem filmik z pokazem nishio, który robił aikido, które być może nie było tak pokazowe jak tissiera czy kobayashiego, ale wygladało własnie tak realnie i widac było to zawracanie siły przeciw uke bez jakejś sztuczności padów... dlatego własnie nishio... poza tym dowiedziałem się, ze to jedyna sekcja gdzie jest miecz który zawsze chciałem zgłebiać...

co do filmiku to własnie ten...wink

warto jeszcze dodać, że aikido zaintresowałem się dzieki fimowi wiedźmin, więc gdy postanowiłem ćwiczyć sztuki walki zwróciłem się właśnie w stronę aikido, więc mimo, że cwicze aikido nishio, to wogóle poznanie aikido zawdzięczam stylowi kobayashi...wink

#14 21-08-2009 14:47:47

Tobikbombik
tańczący z kijami
seizaseizaseizaseiza

Ponieważ był to jedyny klub w okolicy.Ciesze się że trafiłem na kobayashi, innego nie chciałbym ćwiczyć.Podoba mi się mój styl.

#15 21-08-2009 15:35:13

Cezary
1 dan

a czemuz to nie chcialbys cwiczyc innego stylu bardzo chetnie sprobowal bym troche kobayasha

#16 21-08-2009 18:25:41

Tobikbombik
tańczący z kijami
seizaseizaseizaseiza

Ponieważ widziałem na youtube  między innymi aikikai i nie podoba mi się ich wykonywanie technik. Może jakiś uprzedzony jestem? Sam nie wiem.Ale jak na stażu widziałem ludzi z aikikai to byłem w szoku.Ludzie ci poprostu robili techniki bylejak.Moim zdanie marnowali swój czas podczas treningu.

#17 21-08-2009 18:32:41

Nishio
moderator

a yoshinkan, iwama ryu, nishio???

mi się na przykład w kobayashi bardzo podoba meguri, ale nie podoba walka mieczem i kijem..

#18 21-08-2009 19:54:52

WhitE
gość
seiza

ja osobiście uważam, że nie powinno się zamykać na NIC. Pomimo niektórych niedociągnięć zawsze można wynieść coś pożytecznego. A co do aikikai Tombikubombiku to nie wszyscy ćwiczą z takim nastawieniem. Sam znam kilka osób, które robią to z wielkim zangażowaniem.

#19 21-08-2009 20:26:01

Phobos
trenuje 09.2008
seizaseizaseizaseiza

nie powinno sie szufladkowac w taki sposob ze w danym stylu cwiczy sie bez zaangazowania... sam cwicze aikikai i bardzo duzo ludzi z ktorymi cwicze zawsze zwraca uwage jak robic technike by nie oberwac, kiedy i jak uderzyc atemi i w jakiej sytuacji co zastosowac a nie na zasadzie zrobie tak jak wyjdzie byle wyszlo cos co sensei pokazywal

#20 22-08-2009 17:08:51

Tobikbombik
tańczący z kijami
seizaseizaseizaseiza

Innych styli nie widziałem i nie wiem czy chciałbym je spróbować.Na żywo tylko te nieszczęsne aikikai widziałem podczas stażów z Giampietro.W listopadzie jest planowany następny na który się wybieram i przyglądne się ćwiczącym to może zmienie opinie co do aikikai.Mam taką nadzieję. Poprostu nie lubie jak ktoś kasztani aikido.

#21 22-08-2009 17:48:56

Shinshin
moderator

A ja chciałabym w przyszłości spróbować jeszcze conajmnij kilku stylów aikido, ale zanim się za to zabiorę chyba powinnam opanować podstawy swojego smile

#22 23-08-2009 13:48:23

Cezary
1 dan

Tombikbombik nie mozesz negowac calego aikikai, tam tez kupe ludzi cwiczy swietne aikido...

#23 24-08-2009 10:50:50

Shizuka
początkujący
seiza

Tombikbombik, popieram przedmówcę. Aikikai to nie jeden trener, którego aikido Ci się nie podobało.

#24 24-08-2009 20:25:30

lukass00
5 kyu
seizaseiza

Mimo, że z Aikido jestem związany bardzo krótko to, miałem to szczęście, że udało mi się już sporo zobaczyć, usłyszeć i poznać wielu ludzi i to nie tylko z kręgu Kobayashi.Na tej podstawie uważam, że styl jaki się ćwiczy to w zasadzie sprawa drugorzędna. Najważniejsze, moim zdaniem, jest to u kogo się ćwiczy. Dużo zależy od podejścia instruktora do tematu: jego zanagażowania w nauczanie, jego umiejętności i spospu ich przekazywania. Chociaż to może zbytnie uogólnienie i nie każdy z tym się zgodzi,  to uważam że nie ma "złych" stylów Aikido, są najwyżej słabi nauczyciele.

#25 25-08-2009 15:04:23

Marcin_R
początkujący
seiza

Ja przekornie napisze że nie do konca jestem zadowolony z "mojego aikido". Może słowo zadowolony to zbyt mocne słowo, leipiej zabrzmi nie do konca spełniony. Są czasem chwile że zazdrosze wam przyjaciele. Zapytacie czego? Odpowiem tradycji. Tak jak szanuje mojego sensei, i jestem mu wdzięczny bo wszystko co umiem jemu zawdzięczam tak czasem brakuje mi tradycyjnego aikido. Ćwicze combat aikido, wiem nie ma to przychylnych głosów. Czasem w naszym aikido jest tak mało aikido a tak wiele pozostałych sztuk. To w aikido sie zakochałem, w jej zwinności i lekkości. W jej technicznym i dokładnym podejsciu do przeciwnika, uke jest partnerem anie workiem treningowym. Ostatnim czasy sensei poprosił o zastępstwo na jeden trening który miałem poprowadzić. Zaszczyt niesamowity, ale i odpowiedzialność. Na tym treningu powiało tradycją, przywróciłem mokuso które niestety u nas nie jest kanonem. Każdą technikę omawiałem od podstaw, od wersji szkolnej. Dopiero po opanowaniu tego przechodziliśmy do poszczegolnych ataków. Mimo tych niedoskonałości ciesze sie że trafiłem do mojego dojo. Każdy trening sprawia mi radość, chciał bym żeby za kilkanaście lat też tak było. Jestem otwarty na nowe spojrzenia ale tęsknie za tradycyjnym aikido wiec chetnie od was koledzy/koleżanki bym sie uczył. Dziekuje że wysłuchaliście mojej spowiedzi....

Stopka forum