Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

poruszaliśmy już temat ewolucji aikido

Tobikbombik pisze:
Karol pisze:
Fakt, aikido nie ewoluuje, stoi w miejscu- niestety. Powoli staje się coraz bardziej zacofane i coraz mniej użyteczne w aspekcie walki. Dlaczego tak się dzieje?
Uważam inaczej...
Może aikido nie jest w stanie rewolucji, ale ewolucji na pewno... o czym świadczy chociażby to, że na całym świecie trenują je setki tysięcy ludzi, na pewno nie bez powodu i na pewno nie dlatego, że jest to skostniała sztuka walki.

Karol Aikido nie umrze bo jest oparte na ruchu natury,a natura raczej nie ma zamiaru umierać.
I tak jak wszystko sie w naturze porusza i zmienia tak samo Aikido ulega powolnym zmianom.
Być może dla nie których zbyt powolnym.

Witam was, jestem początkującym, ale widziałem już kilka filmów ( niestety niema ich zbyt wiele) , gdzie aikidoka sparinguje się z innymi. Oczywiście nie mówię tu o walce aikido vs aikido, jednak to co zobaczyłem wygląda zupełnie inaczej niż zwykły trening z uke np.
http://www.youtube.com/watch?v=8heQfCl4 … re=related
http://www.youtube.com/watch?v=pLqovX4G … re=related

Ja miałam jakiś czas temu sparingi z osobami, które trenowały karate i taekwondo. To było ciekawe doświadczenie, zwłaszcza, że jest różnica pomiędzy uderzanymi a chwytanymi sztukami walki.

Nalewno cholernie trudno jest przechwycić rękę karateki.

no właśnie:) całkiem inny dystans i dynamika ruchu

Mnie uczono że nie warto na siłe przechwytywać ręki, ponieważ jest to trudne.Lepiej , np. zbić rękę i wejść do przodu.

dokładnie jak mówi Tobikbombik... tylko w aikikai przechwytują rękę...

u nas sie tego czesto nie robi... co najwyzej powstrzymujemy uderzenie kontrolujac lokiec czyms w rodzaju bloku

Zauważyłem, że w większości filmów ze sparingów, gdzie przeciwnik stawiał duży opór, aikidoka kładł go nie skomplikowaną dźwignią, tylko (nie wiem jaka jest tego fachowa nazwa) zwykłym podcięciem nogi! Co kolejny raz udowadnia, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. ![]()
A tak przy okazji, może wie koś jaka jest fachowa nazwa podcięcia z tyłu nogi?

o soto gari

Mój instruktor na szczęście idzie z biegiem czasu i udoskonala nie które techniki ![]()

Moim zdaniem aikido powinno być udoskonalane, bo ... nie oszukujmy się, wszystko idzie do przodu, a to co stoi staje się słabe ( może wyjątkiem jest religia i parę innych rzeczy...). Tak samo aikido, pewnie bardzo skuteczne za czasów życia Ueshiby, ale teraz mamy 21 wiek, więc trzeba przystosować aikido do obecnych czasów, ponieważ wiele się zmieniło.

kilka razy juz o tym dyskutowaliśmy w różnych działach...

ok, poczytam ![]()

Wrzuciłem kilka linków w dziale filmy, ze sparingów aikido kontra inna sztuka walki.
Proszę o ocenę. ![]()
Nishio pisze:
dokładnie jak mówi Tobikbombik... tylko w aikikai przechwytują rękę...
zalezy od techniki np jodan tsuki irimi nage wejscie bezposrednie i zadnego przechwytywania
Nishio nie demonizuj aikikai ![]()

nie domonizuje, ale np. w ikkyo przechwytujecie....

jaki sposob przechwytu masz na mysli?

nie znalazłem ikkyo z tej seri,ale jest sankyo, a u w aikikai dla sankyo podstawa jest ikkyo wiec...

u nas schodzimy do zewnatrz uginajac kolana i dopiero robimy ikkyo

chodzi o to, że łapie się lecącą rękę...
nie lapie sie - jakby sie lapalo to palce bylyby polamane, przechwyt jest po cieciu czyli jak rece sa przy biodrze
przy probie lapania przelamuje sie palce i atak shomen uci leci dalej w glowe
http://www.youtube.com/watch?v=sw0TPWL-bhY&hl=pl

ale chodziło teraz o zuki...