Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Drago pisze:
aikido sznuje uznaje za priorytet, kocham je daje mi sopokój i swobode ducha ale tylko na macie.
ale no właśnie jest tu ale ono nie wystarczy do obrony na ulicy. a przynajmniej nie z każdym.
Aikido wystarczy do obrony na ulicy bądź o to spokojny, jeśli, miedzy innymi, ćwiczysz w tym celu.

Nie, ale kiedyś chciałabym trenować jeszcze Iaido.

A ja chce w między czasie pójśc jeszcze przynajmniej na Karate...
Drago pisze:
AI - oznacza hamonie, miłość chyba:)
KI - Energia
Do - Droga
aikido sznuje uznaje za priorytet, kocham je daje mi sopokój i swobode ducha ale tylko na macie.
ale no właśnie jest tu ale ono nie wystarczy do obrony na ulicy. a przynajmniej nie z każdym.
z kazdym tylko trzeba umiec a to wymaga czasu i pracy

ja na taekwondo i zaczynam od wrzesnia

Krzysiek masz racje. Wiekszosc najwiekszych mistrzow nie bylo jakis strasznie wysokich, przypakowanych, itd. a nikt im "nie podskoczyl". Ale oni na to ciezko zapracowali. A jak sie chce szybkich efektow , dzieki ktorym bedzie sie w stanie pokonac kogos w swoim przedziale wagowym albo troszke wiekszym to od tego sa sporty walki.
A co do laczenia aikido z innymi sztukami walki to sam sensei Nishio powiedzial, ze "Iaido, karatedo i judo sa waznymi czesciami Aikido" i jak bede mial kiedys okazje studiowac w miescie w ktorym, jakies z tych sztuk walki beda mozliwe do trenowania to napewno sie na nie zapisze.

Wiem, że troszkę stary temat ale chcę się lekko wypowiedzieć.
Drago, pomysł łączenia technik aikido z innymi sztukami jest świetny, ale dopiero na bardzo wysokim poziomie.
Uczeń, znający trochę aikido próbujący się obronić przed napastnikiem korzysta z technik. Kiedy jednak widzi, ze przeciwnik oporuje lub technika nie chce wyjść, a ma dobrą pozycję by uderzyć, może sobie pomóc kopnięciem/uderzeniem - przecież to kwestia zdrowia i życia, a w momencie zagrożenia trzeba robić wszystko by wyjść cało.
Dobry aikidoka wygrywa nie krzywdząc przeciwnika, a sam wychodzi bez szkód.
Ostatnio edytowany przez Ryt145 (16-08-2009 23:42:31)

Drago pisze:
AI - oznacza hamonie, miłość chyba:)
KI - Energia
Do - Droga
Droga = całe życie, każda sytuacja.
Więc chyba troszkę kłamiesz, bo to co otrzymujesz na sali masz z niej wynieść - każdą naukę, lekcje i każde kazanie.
EDIT: Cholera, dwa posty zrobiłem - sorki ![]()
Ostatnio edytowany przez Ryt145 (16-08-2009 23:47:57)

Panowie i Panie.
Powinno się łączyć rożne rodzaje sztuk walki . Lecz nie dlatego aby mieć większy wachlarz możliwości, nie ważne gdzie. Ale po to aby poprzez poznanie rożnych poglądów , punktów widzenia tego samego elementu, uzyskać większy horyzont . Obraz panoramiczny , który pomaga się rozwijać.

Ryt145 pisze:
Wiem, że troszkę stary temat ale chcę się lekko wypowiedzieć.
Drago, pomysł łączenia technik aikido z innymi sztukami jest świetny, ale dopiero na bardzo wysokim poziomie.
Uczeń, znający trochę aikido próbujący się obronić przed napastnikiem korzysta z technik. Kiedy jednak widzi, ze przeciwnik oporuje lub technika nie chce wyjść, a ma dobrą pozycję by uderzyć, może sobie pomóc kopnięciem/uderzeniem - przecież to kwestia zdrowia i życia, a w momencie zagrożenia trzeba robić wszystko by wyjść cało.
Dobry aikidoka wygrywa nie krzywdząc przeciwnika, a sam wychodzi bez szkód.
Chyba super bardzo dobry aikidoka bo to poziom absolutnie mistrzowski...

Tak jak przy innej dyspucie powiedzial Nishio:deshi Morihei Ueshiby mieli spore doswiadczenie w roznych innych sztukach walki i nie musial ich uczyc tsuki,keri czy uchi... Do tego w aikido uzywa sie postaw,ruchow z innych sztuk walki,a wiec techniki spoza aikido sa paradoksalnie jakby jego nieodlaczna czescia. Aikido to sztuka walki dla zaawansowanych,a wiec gdy zaczyna sie Droge od aikido,trzeba nadrobic zaleglosci i nauczyc sie podstaw z innych pokrewnych sztuk walki takkich jak kendo,iaido,judo,aiki ju jutsu,karate... Ja np.cwicze poza aikido karate i battodo-szermierke samurajska. Karate uzupelnia trening postaw,uderzen i kontroli wlasnego ciala,a battodo wprowadza ruch miecza,tak wazny w aikido