Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#126 14-10-2009 18:03:48

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseizaseizaseiza

Re: Shiho nage

nie... nie staram sie wybrnąć... wcześniej mnie to bawiło, teraz już nuży... cytujesz nie dokładnie i interpretujesz tak, żeby pasował do twojej teorii... a tak wogóle to o co Ci teraz chodzi??? napisałem, ze ja wykonuje ta technike w ten sposób i mi działa... uważasz, ze tylko to co Ty znasz jest najlepsze i jak ktoś robi inaczej to tylko źle??? jakieś prównania z o'senseiem i nishio są poprostu śmieszne dośpiewujesz je sobie sam... Nishio tak uczył wykonywac te technikę i tak staram sie robić... teksty w stylu, ze się porównuje do nich nie padły z moich ust, sam mi je próbujesz wcisnąc...

niech sie inni wypowiedzą, ale według mnie to nie masz ani argumentów ani racji, ciagniesz dyskusje opierajac się na jakims idiotycznym mniemaniu, że się porównuje do o'senseia, nawet jak powiem, że nie to i tak wiesz lepiej... prowadzisz dyskusję do nikad...

Yurusu budo -> budo akceptacji

Reklama

#127 14-10-2009 20:29:39

Cezary
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

Nishio pisze:

tak... uke sie obraca, chyba, że sie zejdzie bardzo nisko, ale taka pozycja zwalnia i wytraca dynamikę, wiec z mojego punktu widzenia jest nieakceptowalna we współczesnych sztukach walki... ale ciecie w bok załatwiło sprawę... wink

Dyskusje powinieem zakonczyc w tym momencie po prostu irytujace jest stwierdzenie o akceptowalnosci czegos lub nie we wspolczesnych sztukach walki gosci ktory najpierw pyta o rade a za chwile wyglasza takie doniosle sady, orzekajac co jest a co nie jest aceptowalne we wspolczesnych sztukach walki, wiec staralem sie udowodnic ze opierasz sie na dwudniowym doswiadczeniu od kiedy shihonage zaczelo ci wychodzic a to jest za malo i  za krotko aby tworzyc takie teorie !

tekst pod tytulem : cytat ' i niestety jakbym nie próbował robic on nie znika... nawet o'sensei miał z tym problem...' mi by do glowy nie przyszlo aby moje wykonania technik jakos wiazac w wykonaniami O'sensej, nie ta liga... wiec po co bylo to stwierdzenie ... i to sa Twoje slowa nie moje...

Ostatnio edytowany przez Cezary (14-10-2009 20:37:18)

#128 14-10-2009 21:04:08

Krzysiek
admin
Serwis

kwestia zaczyna byc to czy robie technike np jak ueshiba czy robie tak jak pokazywal ueshiba

to dobrze powinno wyjasnic roznice
gram na fortepianie tak jak Chopin bo uzywam obu rak smile

nie draznic bo dam buzi

#129 14-10-2009 21:56:28

Nishio
moderator

Cezary pisze:

Dyskusje powinieem zakonczyc w tym momencie po prostu irytujace jest stwierdzenie o akceptowalnosci czegos lub nie we wspolczesnych sztukach walki gosci ktory najpierw pyta o rade a za chwile wyglasza takie doniosle sady, orzekajac co jest a co nie jest aceptowalne we wspolczesnych sztukach walki, wiec staralem sie udowodnic ze opierasz sie na dwudniowym doswiadczeniu od kiedy shihonage zaczelo ci wychodzic a to jest za malo i  za krótko aby tworzyc takie teorie !

1. to nie jest moje stwierdzenie tylko senseia Nishio, że to nieakceptowalne, wiec jak słusznie zauważyłeś to nie ta liga, zebyś mógł to krytykować... gdybyś mnie uważnie słuchał, a powtarzałem to wiele razy w wielu dyskusjach, to nie mam żadnej teorii o aikido która by nie wyszła z ust Nishio, shishiyi czy marka, lub nie została przez nich potwierdzona...
2. Jakbyś znowu uwazniej czytał to byś wiedział, zę pytanie o rade miało na celu ożywienie forum poprzez dyskusję, bo prośby w stylu: ludzie piszcie jakoś słabo działają...
3. jeżeli nigdy nie ćwiczyłeś mojej wersji to nie masz prawa jej krytykować...
4. po to przywołałem o'senseia, zeby pokazać, że nawet wielkim nie zawsze wszytsko się udaje...
5. Jak juz wspomniałem nie opieram się na dwudniowym doświadczeniu tylko na prawie 50 latach praktyki aikido przez Nishio sensei!!!

#130 14-10-2009 22:13:38

Shinshin
moderator

Czyli co, impas?

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

#131 14-10-2009 22:27:07

Nishio
moderator

dawno to zauważyłem...

#132 14-10-2009 22:58:45

Cezary
1 dan

Nishio pisze:

Cezary pisze:

Dyskusje powinieem zakonczyc w tym momencie po prostu irytujace jest stwierdzenie o akceptowalnosci czegos lub nie we wspolczesnych sztukach walki gosci ktory najpierw pyta o rade a za chwile wyglasza takie doniosle sady, orzekajac co jest a co nie jest aceptowalne we wspolczesnych sztukach walki, wiec staralem sie udowodnic ze opierasz sie na dwudniowym doswiadczeniu od kiedy shihonage zaczelo ci wychodzic a to jest za malo i  za krótko aby tworzyc takie teorie !

1. to nie jest moje stwierdzenie tylko senseia Nishio, że to nieakceptowalne, wiec jak słusznie zauważyłeś to nie ta liga, zebyś mógł to krytykować... gdybyś mnie uważnie słuchał, a powtarzałem to wiele razy w wielu dyskusjach, to nie mam żadnej teorii o aikido która by nie wyszła z ust Nishio, shishiyi czy marka, lub nie została przez nich potwierdzona...

swierdzenia w stylu W MOJEJ OPINI sa dla mnie jednoznaczne !
...no ale faktycznie chyba Cie nie sluchalem,  bo mialem nadzieje ze zawrzesz jakies prywatne przemyslenia a nie tylko opierasz sie na cudzych sadach, ale skoro tak jest...

2. Jakbyś znowu uwazniej czytał to byś wiedział, zę pytanie o rade miało na celu ożywienie forum poprzez dyskusję, bo prośby w stylu: ludzie piszcie jakoś słabo działają...

Myslalem ze faktycznie szukasz porady, no ale trzeba przyznac ze mnie ozywiles !

nigdy i nigdzie nie krytykowalem Twojej wersji shihonage  a wrecz dwa razy przyznalem Ci racje, wiec nie bardzo wiem do czego pijesz...

4. po to przywołałem o'senseia, zeby pokazać, że nawet wielkim nie zawsze wszytsko się udaje...
ten pomysl uwazam nadal za chybiony, to brzmi po prostu... mam te same problemy jak osensei ktory cwiczyl z wielkimi mistarzami wszelkich sztuk walki... ktorzy w perfekcyjny sposob probowali wykorzystac jakakolwiek mozliwosc kontry ale na pewno nie obracajac sie plecami przy Shihonage...Nie mieszaj O'sensei do swojego aikido...

5. Jak juz wspomniałem nie opieram się na dwudniowym doświadczeniu tylko na prawie 50 latach praktyki aikido przez Nishio sensei!!!

ja sie opieram na swoim doswiadczeniu, nie moja liga opierac sie na np Saito, bo jeszcze do konca nie rozumiem to co robil Saito, jeszcze jest caly aspekt  ze go nazwe wewnetrzy tego czego nie widac ogladajc techniki np  ki, pelna kontrola i wyczucie uke pozwalajace na natychmiastowa modyfikacje techniki itp ...a jak bede ciekawy wypowiedzi Nishio to sobie poczytam jego wypowiedzi...

...jakos dziwnie wyszlo w tym poscie ale poszczegolne odpowiedzi sa pod konretnymi punktami

Ostatnio edytowany przez Cezary (14-10-2009 23:00:02)

#133 14-10-2009 23:05:05

Nishio
moderator

a to, że nie jesteś ich ciekaw to znaczy, że ja ich nie mogę cytować i się z nim zgadzać i ich przywoływać???

mozesz się opierać na swoim doswiadczeniu, ja wolę na dosiadczeniu lepszych niz ja...

#134 14-10-2009 23:15:53

Cezary
1 dan

czyli nie masz zadnych swoich przemyslen na temat aikido ... zadnego wysilku od siebie, zadnych eksperymentow, wszystko gotowe podane na tacy oni pomysleli Ty juz  nie musisz  ... nabral bys wiecej dystansu do tego co piszesz gdybys sprobowal kilku styli aikido... aha i jak najbardziej przywoluj ich opinie bo sa bardzo cenne... piszac np wedlug Nishio etc a nie W MOJEJ OPINI aby na przyszlosc uniknac nieporozumien...

aha czy czytales wszystkie odpowiedzi ktore z jakiegos powodu znalazly sie wewnatrz Twojego posta bo odniosles sie tylko do punktu 5 ??

Moze teraz bedzie jasniejsze

1to nie jest moje stwierdzenie tylko senseia Nishio, że to nieakceptowalne, wiec jak słusznie zauważyłeś to nie ta liga, zebyś mógł to krytykować... gdybyś mnie uważnie słuchał, a powtarzałem to wiele razy w wielu dyskusjach, to nie mam żadnej teorii o aikido która by nie wyszła z ust Nishio, shishiyi czy marka, lub nie została przez nich potwierdzona...

ODP 1

swierdzenia w stylu W MOJEJ OPINI sa dla mnie jednoznaczne !
...no ale faktycznie chyba Cie nie sluchalem,  bo mialem nadzieje ze zawrzesz jakies prywatne przemyslenia a nie tylko opierasz sie na cudzych sadach, ale skoro tak jest...

ODP 2

Myslalem ze faktycznie szukasz porady, no ale trzeba przyznac ze mnie ozywiles !

ODP 3

nigdy i nigdzie nie krytykowalem Twojej wersji shihonage  a wrecz dwa razy przyznalem Ci racje, wiec nie bardzo wiem do czego pijesz...

ODP 4

ten pomysl uwazam nadal za chybiony, to brzmi po prostu... mam te same problemy jak osensei ktory cwiczyl z wielkimi mistarzami wszelkich sztuk walki... ktorzy w perfekcyjny sposob probowali wykorzystac jakakolwiek mozliwosc kontry ale na pewno nie obracajac sie plecami przy Shihonage...Nie mieszaj O'sensei do swojego aikido...

ODP 5 juz skomentowales

Ostatnio edytowany przez Cezary (14-10-2009 23:24:58)

#135 14-10-2009 23:27:26

Nishio
moderator

Cezary pisze:

ale rozumiem ze starasz sie jakos wybrnac

no chyba własnie Ty to robisz... mam własne przemyślenia, ale znowu jakbyś uważnie czytał to pisałem, że mówie tylko rzeczy które powiedzieli mi moi nauczyciele lub które mi potwierdzili, ze mam rację...
ale moja opinia się zgadza z opinią Nishio... właśnie dlatego ćwicze ten styl... ze ja się poprostu z nim zgadzam co nie moge powiedzieć o innych stylach...

1. uważniej czytaj...
2. chyba sam widzisz...
3. do tego, ze dwa dni to za małe doświadczenie...
4. a niby dlaczego nie???
5. jak wyzej...

#136 14-10-2009 23:34:06

Cezary
1 dan

'wcześniej mnie to bawiło, teraz już nuży.'

mnie tez juz nuzy

Dobranoc

#137 14-10-2009 23:37:21

Nishio
moderator

no nareszcie...

wiesz ile czasu zmarnowaliśmy na te bzdurne przepychanki??? a tyle działów czeka na twój komentarz, choćby ten z wejsciami do ikkyo

#138 15-10-2009 11:08:35

Cezary
1 dan

Teraz powinnienem miec wiecej czasu... a lubie jasne sytacje, i wyjasnic sprawe do konca... wiekszosc postow pisze z pracy a zeby skomentowac dyskusje z wejsciami do ikkyo mysze poogladac filmiki a w pracy mam blokade na multimedia , jutro mam egzamin, wiec w domu bedzie w koncu troche wiecej czasu... przez weekend popatrze na te filmy

Ja czekam na komentarz w dziale jo: o zuki gedan gaeshi

#139 15-06-2010 11:33:36

sulaco33
6 kyu
seiza

Nishio pisze:

próbowałem sobie w dojo to meguri przy shiho nage i stwierdzam, ze jest to świetna rzecz...mam zamiar to wprowadzić do swojego aikido...

A w którym miejscu aplikujesz to meguri? Przy wejściu (żeby doprowadzić do kuzushi), czy też już podczas rzutu?

#140 15-06-2010 14:28:37

Nishio
moderator

obecnie nie aplikuje... wynika to ze sposobu robienia przeze mnie shiho nage i koniecznosci ustawienia do partnera

#141 15-06-2010 14:34:36

sulaco33
6 kyu
seiza

Nishio pisze:

obecnie nie aplikuje...

Ja jednak wrócę do pytania, w którym miejscu można zastosować meguri, i w którą stronę rzecz jasna?

#142 15-06-2010 14:49:22

Nishio
moderator

nie rozumiem

#143 15-06-2010 21:56:54

sulaco33
6 kyu
seiza

Nishio pisze:

nie rozumiem

No, ja jakbym rozumiał, to bym nie pytał :-)

Chodzi mi o to, w którą stronę to meguri miałoby być kręcone: do wewnątrz, czy na zewnątrz? Zaznaczam, że normalnie meguri bym nie zauważył, nawet gdyby się na mnie zwaliło - wiem tylko, że to "okrężne ruchy nadgarstka", cokolwiek miałoby to znaczyć.

#144 15-06-2010 22:00:26

Nishio
moderator

co do meguri to pytaj ludzi z kobayashi... u nas nie ma meguri są tegatany, a tegatana przy shiho nage jest podobna do meguri

#145 15-06-2010 22:10:03

sulaco33
6 kyu
seiza

Nishio pisze:

co do meguri to pytaj ludzi z kobayashi... u nas nie ma meguri są tegatany, a tegatana przy shiho nage jest podobna do meguri

No dobra, poczekam na staż (jeśli się odbędzie, bo coś ostatnio cicho na ten temat)

Stopka forum