Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Nazywam się Emil i od jakiegoś czasu trenuje Aikido w Mławskim klubie, wcześniej trenowałem Judo przez 4 lata. Mam nadzieję że uda mi się coś osiągnąć w tym sporcie. Pozdrawiam wszystkich Aikidoków!

V24 pisze:
Nazywam się Emil i od jakiegoś czasu trenuje Aikido w Mławskim klubie, wcześniej trenowałem Judo przez 4 lata. Mam nadzieję że uda mi się coś osiągnąć w tym sporcie. Pozdrawiam wszystkich Aikidoków!
Czesc Emil
Ktory styl aikido trenujesz bo tylko Tomiki mozna nazwac sportem...

Cześć Emil! Ile lat masz?

Mam 15 lat, jeśli chodzi o styl to dobre pytanie tylko że ja sam nie znam na nie odpowiedzi, uczęszczam od niedawna i po prostu bardzo mi się spodobała ta sztuka walki ponieważ w odróżnieniu od Judo jest bardziej praktyczna, podoba mi się również sposób w jakim są prowadzone nasze treningi wszystko jest w miłej atmosferze i widzę że Sensei naprawdę chce nas czegoś nauczyć, niestety w Judo mi tego brakowało. Krzysiek - masz 100% rację ponieważ wszystko co łączy Aikido z Judo mam opanowane a szczególnie pady i rzuty to właśnie umożliwia mi skupienie się na nauce i dopracowywaniu technik Aikido. Judo umożliwiło mi również połączenie ciekawego elementu jakim są duszenia oraz walka w parterze z naukami Ueshiby. Spotkałem się z wieloma stwierdzeniami że Aikido nie zdaje egzaminu w dzisiejszym świecie jednak nigdy nie wpłynęło to na moją decyzję o podjęciu treningów ponieważ nie należę do grupy osób które chcą trenować jakąś sztukę walki żeby używać ją do poważnej walki albo kotłowania się na ulicy, zawsze należałem do ludzi popierających pokojowe wyjścia z sytuacji. Trenowałem Judo, teraz Aikido głównie z myślą o samorozwoju i doskonaleniu własnego ciała, dlatego nigdy nie podjąłbym się trenowaniu kick boxningu lub czegoś w tym stylu, choć pozostawiam szacunek dla ludzi którzy się tym zajmują ponieważ mają ambicję i chęć robienia czegokolwiek. Pozostaje mi również dodać że z myślą o samoobronie przydaje się każda sztuka walki czy jest to Aikido, Judo czy Kung Fu, ponieważ samoobrona ma służyć do obrony w sytuacjach na ulicy, a czym tam lub gdziekolwiek indziej zaatakuję Cię jakiś boxer czy inny Muyai Tajowiec
? Otóż nie, ci ludzie mają w głowie nieco poukładane. W takich sytuacjach najczęściej agresorami są jacyś ludzie nie potrafiący panować nad swoimi nerwami lub pod wpływem np. alkocholu. A więc Aikido wydaje mi się być idealne! Trochę się rozpisałem:D, Pozdrawiam, i z biegiem czasu postaram wdrożyć się w życie forum.
przestrzegamy regulaminu
Ma się rozumieć ![]()
Ostatnio edytowany przez V24 (12-11-2009 16:14:56)

Witaj w krainie aikido pisanego ![]()

Witaj ![]()

Witaj Emil też jestem początkujący ale trochę już oczytany więc wiem jaki styl trenuję akikai który mi się bardzo podoba bo jest elastyczny szczególnie z moim problemem jakim jest niepełnosprawność. Jeśli chodzi o Twój styl to najlepiej zapytaj swojego sensei jakiego się uczysz. Bardzo spodobała mi się Twoja wypowiedź ponieważ to dała mi wiarę w młodych ludzi pragnących się doskonalić zewnętrznie i wewnętrznie. Wybacz i przepraszam każdego kto będzie oburzony że szerzę jakieś wrogie nastawienie ale denerwuje mnie że młodzież trenuje po to żeby umieć się bić i tylko po to chwaląc się tym i zgrywając chojraka. Później młodzież nie ma szacunku wobec nikogo pozwala sobie na wszystko na dodatek bierze udział w jakiś ulicznych bójkach lub np. na stadionach podczas meczów. W każdym bądź razie witaj w społeczności forum akido.

V24 pisze:
Mam 15 lat, jeśli chodzi o styl to dobre pytanie tylko że ja sam nie znam na nie odpowiedzi, uczęszczam od niedawna i po prostu bardzo mi się spodobała ta sztuka walki ponieważ w odróżnieniu od Judo jest bardziej praktyczna, podoba mi się również sposób w jakim są prowadzone nasze treningi wszystko jest w miłej atmosferze i widzę że Sensei naprawdę chce nas czegoś nauczyć, niestety w Judo mi tego brakowało. Krzysiek - masz 100% rację ponieważ wszystko co łączy Aikido z Judo mam opanowane a szczególnie pady i rzuty to właśnie umożliwia mi skupienie się na nauce i dopracowywaniu technik Aikido. Judo umożliwiło mi również połączenie ciekawego elementu jakim są duszenia oraz walka w parterze z naukami Ueshiby. Spotkałem się z wieloma stwierdzeniami że Aikido nie zdaje egzaminu w dzisiejszym świecie jednak nigdy nie wpłynęło to na moją decyzję o podjęciu treningów ponieważ nie należę do grupy osób które chcą trenować jakąś sztukę walki żeby używać ją do poważnej walki albo kotłowania się na ulicy, zawsze należałem do ludzi popierających pokojowe wyjścia z sytuacji. Trenowałem Judo, teraz Aikido głównie z myślą o samorozwoju i doskonaleniu własnego ciała, dlatego nigdy nie podjąłbym się trenowaniu kick boxningu lub czegoś w tym stylu, choć pozostawiam szacunek dla ludzi którzy się tym zajmują ponieważ mają ambicję i chęć robienia czegokolwiek. Pozostaje mi również dodać że z myślą o samoobronie przydaje się każda sztuka walki czy jest to Aikido, Judo czy Kung Fu, ponieważ samoobrona ma służyć do obrony w sytuacjach na ulicy, a czym tam lub gdziekolwiek indziej zaatakuję Cię jakiś boxer czy inny Muyai Tajowiec
? Otóż nie, ci ludzie mają w głowie nieco poukładane. W takich sytuacjach najczęściej agresorami są jacyś ludzie nie potrafiący panować nad swoimi nerwami lub pod wpływem np. alkocholu. A więc Aikido wydaje mi się być idealne! Trochę się rozpisałem a wracając do stylu, to jest strona mojego klubu tam możecie przeczytać więcej
Pozdrawiam, i z biegiem czasu postaram wdrożyć się w życie forum.
przestrzegamy regulaminu
Jakos obejdziemy regulamin
napisz mi tylko nazwisko senseia lub senseia najwyzszego stopniem w waszym stylu (tzn guru Twojego Sensei )a ja juz sobie poradze
Ostatnio edytowany przez Cezary (12-11-2009 11:23:21)

z tego co zdążyłem zauważyć to organizacja AAI, bądż AII, komus coś to mówi??? to chyba aikikai

nie jestem pewen czy Tomasz Krzyzanowski 5 dan AAI nie jest z opola bo jak tak to cwiczylem u niego
to chyba nie aikikai
Ostatnio edytowany przez Cezary (12-11-2009 12:59:59)

chyba jednak tak... pamiętajmy, ze aikikai moze się bardzo różnić od siebie wewnetrznie...

wlasnie mialem to wyciac
chyba jednak Aikikai
w takim razie Emil cwiczysz sztuke walki nie sport
Ostatnio edytowany przez Cezary (12-11-2009 13:22:13)

Najwyższy stopniem w naszym klubie jest Sensei Paweł Ziemlewicz. Dokładnie, zdawałem sobie sprawę że trenuję sztukę walki, ale moim zdaniem każda forma ruchu ma w sobie choć krztę sportu. ![]()

nie wiem ale dla mnie aai-aikido to bardziej kobayashi niż aikikai, ale mogłem źle doczytać

V24 pisze:
Najwyższy stopniem w naszym klubie jest Sensei Paweł Ziemlewicz. Dokładnie, zdawałem sobie sprawę że trenuję sztukę walki, ale moim zdaniem każda forma ruchu ma w sobie choć krztę sportu.
alez ma chodzi o roznice miedzy sportem walki a sztuka walki a jak sam cwiczyles wczesniej judo to wiesz o czym mowie
Spytaj go czy Tomek Krzyzanowski 5dan AAI nie jest z opola i nie posiada badzo wysoki stopien w iaido
AAI jest zwiazane z KI aikido ale wciz pod Aikiki

Witaj i jak ja zawsze powtarzam" baw się dobrze".
Jóź wiele osiągnąłeś .
Zacząłeś trenować a raczej praktykować Aikido.