Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 11-11-2009 17:57:14

V24
początkujący
seiza

Cześć!

Nazywam się Emil i od jakiegoś czasu trenuje Aikido w Mławskim klubie, wcześniej trenowałem Judo przez 4 lata. Mam nadzieję że uda mi się coś osiągnąć w tym sporcie. Pozdrawiam wszystkich Aikidoków!

Reklama

#2 11-11-2009 18:18:24

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

Re: Cześć!

witamy
judo to niezla podstawa do aikido

nie draznic bo dam buzi

#3 11-11-2009 18:30:17

Cezary
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

V24 pisze:

Nazywam się Emil i od jakiegoś czasu trenuje Aikido w Mławskim klubie, wcześniej trenowałem Judo przez 4 lata. Mam nadzieję że uda mi się coś osiągnąć w tym sporcie. Pozdrawiam wszystkich Aikidoków!

Czesc Emil

Ktory styl aikido trenujesz bo tylko Tomiki mozna nazwac sportem...

#4 11-11-2009 19:10:05

Tobikbombik
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

Cześć Emil! Ile lat masz?

#5 11-11-2009 19:50:29

V24
początkujący
seiza

Mam 15 lat, jeśli chodzi o styl to dobre pytanie tylko że ja sam nie znam na nie odpowiedzi, uczęszczam od niedawna i po prostu bardzo mi się spodobała ta sztuka walki ponieważ w odróżnieniu od Judo jest bardziej praktyczna, podoba mi się również sposób w jakim są prowadzone nasze treningi wszystko jest w miłej atmosferze i widzę że Sensei naprawdę chce nas czegoś nauczyć, niestety w Judo mi tego brakowało. Krzysiek - masz 100% rację ponieważ wszystko co łączy Aikido z Judo mam opanowane a szczególnie pady i rzuty to właśnie umożliwia mi skupienie się na nauce i dopracowywaniu technik Aikido. Judo umożliwiło mi również połączenie ciekawego elementu jakim są duszenia oraz walka w parterze z naukami Ueshiby. Spotkałem się z wieloma stwierdzeniami że Aikido nie zdaje egzaminu w dzisiejszym świecie jednak nigdy nie wpłynęło to na moją decyzję o podjęciu treningów ponieważ nie należę do grupy osób które chcą trenować jakąś sztukę walki żeby używać ją do poważnej walki albo kotłowania się na ulicy, zawsze należałem do ludzi popierających pokojowe wyjścia z sytuacji. Trenowałem Judo, teraz Aikido głównie z myślą o samorozwoju i doskonaleniu własnego ciała, dlatego nigdy nie podjąłbym się trenowaniu kick boxningu lub czegoś w tym stylu, choć pozostawiam szacunek dla ludzi którzy się tym zajmują ponieważ mają ambicję i chęć robienia czegokolwiek. Pozostaje mi również dodać że z myślą o samoobronie przydaje się każda sztuka walki czy jest to Aikido, Judo czy Kung Fu, ponieważ samoobrona ma służyć do obrony w sytuacjach na ulicy, a czym tam lub gdziekolwiek indziej zaatakuję Cię jakiś boxer czy inny Muyai Tajowiec big_smile? Otóż nie, ci ludzie mają w głowie nieco poukładane. W takich sytuacjach najczęściej agresorami są jacyś ludzie nie potrafiący panować nad swoimi nerwami lub pod wpływem np. alkocholu. A więc Aikido wydaje mi się być idealne! Trochę się rozpisałem:D, Pozdrawiam, i z biegiem czasu postaram wdrożyć się w życie forum.

przestrzegamy regulaminu

Ma się rozumieć big_smile

Ostatnio edytowany przez V24 (12-11-2009 16:14:56)

#6 11-11-2009 21:45:03

Bzyk
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

Witaj w krainie aikido pisanego wink

Czekaj, czekaj, co ja tu robię hmm? A no tak ĆWICZĘ big_smile

#7 11-11-2009 22:08:35

Shinshin
moderator

Witaj smile

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

#8 12-11-2009 08:33:25

Fercik
trenuje od 10.2009
seizaseiza

Witaj Emil też jestem początkujący ale trochę już oczytany więc wiem jaki styl trenuję akikai który mi się bardzo podoba bo jest elastyczny szczególnie z moim problemem jakim jest niepełnosprawność. Jeśli chodzi o Twój styl to najlepiej zapytaj swojego sensei jakiego się uczysz. Bardzo spodobała mi się Twoja wypowiedź ponieważ to dała mi wiarę w młodych ludzi pragnących się doskonalić zewnętrznie i wewnętrznie. Wybacz i przepraszam każdego kto będzie oburzony że szerzę jakieś wrogie nastawienie ale denerwuje mnie że młodzież trenuje po to żeby umieć się bić i tylko po to chwaląc się tym i zgrywając chojraka. Później młodzież nie ma szacunku wobec nikogo pozwala sobie na wszystko na dodatek bierze udział w jakiś ulicznych bójkach lub np. na stadionach podczas meczów. W każdym bądź razie witaj w społeczności forum akido.

#9 12-11-2009 11:19:23

Cezary
1 dan

V24 pisze:

Mam 15 lat, jeśli chodzi o styl to dobre pytanie tylko że ja sam nie znam na nie odpowiedzi, uczęszczam od niedawna i po prostu bardzo mi się spodobała ta sztuka walki ponieważ w odróżnieniu od Judo jest bardziej praktyczna, podoba mi się również sposób w jakim są prowadzone nasze treningi wszystko jest w miłej atmosferze i widzę że Sensei naprawdę chce nas czegoś nauczyć, niestety w Judo mi tego brakowało. Krzysiek - masz 100% rację ponieważ wszystko co łączy Aikido z Judo mam opanowane a szczególnie pady i rzuty to właśnie umożliwia mi skupienie się na nauce i dopracowywaniu technik Aikido. Judo umożliwiło mi również połączenie ciekawego elementu jakim są duszenia oraz walka w parterze z naukami Ueshiby. Spotkałem się z wieloma stwierdzeniami że Aikido nie zdaje egzaminu w dzisiejszym świecie jednak nigdy nie wpłynęło to na moją decyzję o podjęciu treningów ponieważ nie należę do grupy osób które chcą trenować jakąś sztukę walki żeby używać ją do poważnej walki albo kotłowania się na ulicy, zawsze należałem do ludzi popierających pokojowe wyjścia z sytuacji. Trenowałem Judo, teraz Aikido głównie z myślą o samorozwoju i doskonaleniu własnego ciała, dlatego nigdy nie podjąłbym się trenowaniu kick boxningu lub czegoś w tym stylu, choć pozostawiam szacunek dla ludzi którzy się tym zajmują ponieważ mają ambicję i chęć robienia czegokolwiek. Pozostaje mi również dodać że z myślą o samoobronie przydaje się każda sztuka walki czy jest to Aikido, Judo czy Kung Fu, ponieważ samoobrona ma służyć do obrony w sytuacjach na ulicy, a czym tam lub gdziekolwiek indziej zaatakuję Cię jakiś boxer czy inny Muyai Tajowiec big_smile? Otóż nie, ci ludzie mają w głowie nieco poukładane. W takich sytuacjach najczęściej agresorami są jacyś ludzie nie potrafiący panować nad swoimi nerwami lub pod wpływem np. alkocholu. A więc Aikido wydaje mi się być idealne! Trochę się rozpisałem a wracając do stylu, to jest strona mojego klubu tam możecie przeczytać więcej wink   Pozdrawiam, i z biegiem czasu postaram wdrożyć się w życie forum.

przestrzegamy regulaminu

Jakos obejdziemy regulamin wink napisz mi tylko nazwisko senseia lub senseia najwyzszego stopniem w waszym stylu (tzn guru Twojego Sensei )a ja juz sobie poradze

Ostatnio edytowany przez Cezary (12-11-2009 11:23:21)

#10 12-11-2009 12:49:51

Nishio
moderator

z tego co zdążyłem zauważyć to organizacja AAI, bądż AII, komus coś to mówi??? to chyba aikikai

Yurusu budo -> budo akceptacji

#11 12-11-2009 12:59:32

Cezary
1 dan

nie jestem pewen czy Tomasz Krzyzanowski 5 dan AAI nie jest z opola bo jak tak to cwiczylem u niego

to chyba nie aikikai

Ostatnio edytowany przez Cezary (12-11-2009 12:59:59)

#12 12-11-2009 13:05:53

Nishio
moderator

chyba jednak tak... pamiętajmy, ze aikikai moze się bardzo różnić od siebie wewnetrznie...

Yurusu budo -> budo akceptacji

#13 12-11-2009 13:20:18

Cezary
1 dan

wlasnie mialem to wyciac smile chyba jednak Aikikai

w takim razie Emil cwiczysz sztuke walki nie sport

Ostatnio edytowany przez Cezary (12-11-2009 13:22:13)

#14 12-11-2009 16:19:41

V24
początkujący
seiza

Najwyższy stopniem w naszym klubie jest Sensei Paweł Ziemlewicz. Dokładnie, zdawałem sobie sprawę że trenuję sztukę walki, ale moim zdaniem każda forma ruchu ma w sobie choć krztę sportu. big_smile

#15 12-11-2009 16:34:02

Bzyk
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

nie wiem ale dla mnie aai-aikido to bardziej kobayashi niż aikikai, ale mogłem źle doczytać

Czekaj, czekaj, co ja tu robię hmm? A no tak ĆWICZĘ big_smile

#16 12-11-2009 16:59:06

Cezary
1 dan

V24 pisze:

Najwyższy stopniem w naszym klubie jest Sensei Paweł Ziemlewicz. Dokładnie, zdawałem sobie sprawę że trenuję sztukę walki, ale moim zdaniem każda forma ruchu ma w sobie choć krztę sportu. big_smile

alez ma chodzi o roznice miedzy sportem walki a sztuka walki a jak sam cwiczyles wczesniej judo to wiesz o czym mowie

Spytaj go czy Tomek Krzyzanowski 5dan AAI nie jest z opola i nie posiada badzo wysoki stopien w iaido

AAI  jest  zwiazane z KI aikido ale wciz pod Aikiki

#17 14-11-2009 22:04:43

ametyst
1 dan

Witaj i jak ja zawsze powtarzam" baw się dobrze".
Jóź wiele osiągnąłeś .
Zacząłeś trenować a raczej praktykować Aikido.

"... Patrzcie uważnie na ruch natury, użyjcie jej jako podstawy  zrozumienia... . Kiedy patrzysz uważnie na rzeczy wszystkie coś Ci mówią... Góry, strumienie, drzewa; wszystko to są Twoi nauczyciele."

Stopka forum