Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.
bardzo nieprzyjemna technika mogaca zlamac lokiec niemal bez wysilku a jak tori zapomni puscic reke - ta wlasciwa - to upadek nie nalezy do przyjemnych

z pewnością, jedna z trudniejszych technik aikido, ale też jedna ze skuteczniejszych, dla uke trudność polega na tym, że jego ręce prawie, że do końca są unieruchomione, co utrudnia początkującym znacznie wykonanie dobrego padu
skuteczna ale czesto rece sie myla
i to co wazne we wszystkich technikach - dystans jak sie rece ugnie to po sprawie
jedna reke sie naciaga zeby byla wyprostowana a druga reke sie zaplata na pierwszej uzywajac ja do nacisku na lokiec tej wyprostowanej w rezultacie otrzymujemy bardzo nieprzyjemna i bolesna dzwignie

Świetna technika
, osobiście zdarzyło mi się nie puścić mojemu uke żadnej ręki, no ale nic takiego się nie stało- na szczęście. dźwignia ta działa na podobnej zasadzie co judockie juji gatame w parterze, czyli "przeprost" stawu łokciowego:)
jak sie umie zrobic mae ukemi bez rak to nie ma tragedii tylko trzeba upasc blisko zeby rak nie urwac
yoko?
yokoukemi jesli dobrze kojarze to podstawowy upadek do tylu z podlozeniem nogi
to gdzie tu jest miejsce do skakania?
przepraszam jesli jestem upierdliwy ale naprawde chce zrozumiec

yoko ukemi to jest pad w bok... czy na bok... do tyłu z podłożeniem nogi to koho ukemi
dziekuje