Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Jak uważacie, czy film poniższy pokazuje jeszcze Aikido, czy już jakąś formę zwyrodniałą Aikido?
http://www.youtube.com/watch?v=HKcmf-0H9YY

a niby dlaczego to by miało nie być aikido???

nadal aikido ale mnie osobiście taka forma przekazu nie odpowiada ;(

To z pewnością jest aikido. Trochę inna forma ale zasady te same.

To jeśli się tak Wszyscy zgadzacie, to wyraźcie Swoja opinie na temat:
Gdzie jest granica pomiędzy Aikido, w/g Was prawdziwym Aikido, a tym co już Aikido nie jest.

Wg mnie aikido konczy sie wtedy, kiedy w nas samych budzi się agresja do przeciwnika. Wtedy, gdy robimy coś cały czas myslac o tym, ze przeciwnik jest kims kto zbładzil, a nie "czyms" do wyelminowania, to nie wazne co bedziemy robic to zawsze bedzie prawdziwe Aikido.
Moim zdaniem nie wazne jest co robimy, a jakie mamy nastawienie do drugiej osoby. Jesli jestesmy przyjaznie nastawieni to zawsze wybierzemy najmniej bolesny i najbezpieczniejszy sposob jaki znamy. I u mistrza z 10 danem bedzie to moze jakis niezauwazalny ruch nie robiacy zadnej krzywdy a u poczatkujacego dziwgnia lamiaca nadgarstek. I ten z 10 danem i ten po 4 miesiacach treningu wybrali metode, ktora na ich poziomie byla najmniej niszczycielska dla drugiej osoby.
Chodz roznica fizyczna jest ogromna, to stan umysłu był ten sam-najmniejsza krzywda dla napastnika, to jest chyba granica miedzy prawdziwym Aikido a czyms co nim nie jest-nasze nastawienie, nie wazna jest technika, bo te sa nieskonczone.
Ostatnio edytowany przez WhitE (09-12-2009 19:57:35)

amwtyst pisze:
Jak uważacie, czy film poniższy pokazuje jeszcze Aikido, czy już jakąś formę zwyrodniałą Aikido?
http://www.youtube.com/watch?v=HKcmf-0H9YY
To świr jest! Mam na myśli tego dziadka. Dla mnie to nie jest aikido, nigdy nim nie będzie, i nie może być! To jest żałosne naśladowanie nie wiadomo czego, niby aikido. Ten gostek cyrk odstawia! Powiem tak - jak to jest aikido, to ja jestem Bogiem, bez obrazy Staruszku. ![]()
ametyst pisze:
To jeśli się tak Wszyscy zgadzacie, to wyraźcie Swoja opinie na temat:
Gdzie jest granica pomiędzy Aikido, w/g Was prawdziwym Aikido, a tym co już Aikido nie jest.
To zbyt rozległe zagadnienie aby tak pokrótce napisać.

Tak, to jest aikido, choć może wizualne nie jest zbyt wyszukane, ale przecież nie o to chodzi w sztuce walki. A kiedy kończy się aikido? Kiedy odziera się je z "filozofii", sprowadzając do samej walki.

Krzysiek pisze:
aikido tyle ze z jakas tam interpretacja
niestety nie mam dzwieku w filmach wiec nie wiem co on mowi
nic nie tracisz mowi po japonsku ![]()
A pozatym jak najbardziej aikido rozpoznaje bardzo wiele ruchow aikijo (w tym wypadku laska) bardzo mi sie podoba...

laska zastepuje jo !

Cezar zgadzam się z Toba ja tez nie chce ,żeby mi "laska", jo zastępowała. ;p
Ludzie zwykli postrzegać Aikido jako walkę czy tez jako sztukę walki. I faktem jest ze Aikido jakie jest zależy od naszego nastawienia jak napisal White, czy jak pisze Shinshin od tego czy jest pozbawione filozofii, duchowości.
. Aikido to rownierz umiejętność unikania, walki , sytuacji niebezpiecznych czy umiejętność unikania konfliktów. natomiast uważam ze Aikido to nie tylko umiejętność walki czy jak kto woli samoobrony, lecz również sposób w jaki się żyje.
Obejrzyjcie poniższy link , to tez jest Aikido.
http://www.youtube.com/watch?v=bib1-T9FfXY
Tombik nie myśl sobie ,ze Bogiem będę Cie nazywał , nie licz na to.
A na opisanie swojego zdania masz jak myślę dość czasu i miejsca.
Chętnie poczytamy i porozmawiamy.

1000% racji ametyst
jako ze nie mam dzwieku i nie znam japonskiego to moge tylko zgadywac
facet jest ubrany w garnitur i byc moze chodzilo mu o przedstawienie aikido spoza maty choc uke jest w kimonie

ametyst pisze:
Cezar zgadzam się z Toba ja tez nie chce ,żeby mi "laska", jo zastępowała. ;p
Ludzie zwykli postrzegać Aikido jako walkę czy tez jako sztukę walki. I faktem jest ze Aikido jakie jest zależy od naszego nastawienia jak napisal White, czy jak pisze Shinshin od tego czy jest pozbawione filozofii, duchowości.
. Aikido to rownierz umiejętność unikania, walki , sytuacji niebezpiecznych czy umiejętność unikania konfliktów. natomiast uważam ze Aikido to nie tylko umiejętność walki czy jak kto woli samoobrony, lecz również sposób w jaki się żyje.
Obejrzyjcie poniższy link , to tez jest Aikido.
http://www.youtube.com/watch?v=bib1-T9FfXY
Tombik nie myśl sobie ,ze Bogiem będę Cie nazywał , nie licz na to.
A na opisanie swojego zdania masz jak myślę dość czasu i miejsca.
Chętnie poczytamy i porozmawiamy.
Ależ ja wcale tego nie chcę! Nigdy tak nie myślałem. Wyraziłem swoje zdanie, może zbyt mocno, co o tym sądze. Bierzecie to zbyt dosłownie.

Wyraziłeś bardzo zdecydowana swoja opinie.
Wiesz, świat nie jest taki jaki się wydaje ze jest. czasem trzeba sie trochę w temat zagłębić, żeby można coś zrozumieć.

Wygląda na to, że powinienem bardziej tonować swoje wypowiedzi, opinie. Ha! Ha!Ha! ![]()