Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 12-11-2009 09:36:04

Fercik
trenuje od 10.2009
seizaseiza

Aikido a młodzież

Nie wiem co sądzicie ale moim skromnym zdaniem to najlepsza metoda na kształtowanie młodego umysłu i ciała. Co myślicie na temat stwierdzenia Aikido recepta na blokersów i chuliganów stadionowych. Proszę o szczere wypowiedzi. Mam nadzieje że jeszcze takiego tematu nie było jeśli był potraktujcie jak nie istniejący.

Reklama

#2 12-11-2009 10:08:32

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

Re: Aikido a młodzież

to nie calkiem tak jest
sa ludzie ktorym nic sie nie chce i wola szukac zadymy
sa tez tacy ktorym sie chce ale nie daje im sie mozliwosci
przyklad
gdy gralem w koszykowke nie bylo problemu bo gralismy na dworzu ale zima ciezko - wiem bo probowalem z kolega smile
poszlismy do dyrekcji szkoly a tam uslyszelismy
a musielibysmy przychodzic z opiekunem tzn osoba dorosla zebysmy nie rozrabiali
a wozny musialby przychodzic i nas wpuszczac
a w ogole to nie ma sensu

w polsce trzeba bardzo chciec zeby cos robic bo nic sie nie oferuje mlodziezy tylko gada a mlodzi ludzie potrzebuja zachety

wydaje mi sie ze nie tylko aikido ale kazde zainteresowanie jest dobre na blokersow i chuliganow tyle ze trzeba robic to na poziomie dzieci a nie nastolatkow

nie draznic bo dam buzi

#3 12-11-2009 11:24:44

Fercik
trenuje od 10.2009
seizaseiza

Słynne powiedzenie "Dla chcącego nic trudnego" według mnie powinno tu mieć rację bytu. Dlatego wymieniłem tutaj przykład Aikido ponieważ uczy szacunku, pokory, systematyczności, poświecenia a przede wszystkim co mi się najbardziej podoba dyscypliny. Aikido daje olbrzymią dawkę dobrych cech szanowanych przez ludzi. Inne sporty lub sztuki walki nie mają tego aż tyle tzn. uważam że w pewnym sensie pobudzają agresję chociaż w dużej mierze zależy to od trenera lub sensei. Nie mam bogatego doświadczenia na ten temat ale jeszcze się nie spotkałem z agresywnym aikidoką. Zajęcia gdzie się nie zapytam czy na forum czy gdzie indziej są prowadzone w atmosferze życzliwości i nie miałem okazji słyszeć że jest inaczej. Apropos koszykówki w którą też grałem kilka lat pomimo swojej niepełnosprawności nie mieliśmy hali do grania graliśmy na boisku szkolnym dla przyjemności. Potrafiłem grać po kilka godzin dziennie i prawie dojść do domu bo tak noga bolała na  drugi dzień szliśmy i dalej to samo nie narzekałem na ból bo robiłem to na własne życzenie dla przyjemności. W zimie to braliśmy łopatę od woźnego i odgarnialiśmy śnieg i w śniegu ubitym bo wiadomo że wszystkiego się nie odgarnie w rękawiczkach graliśmy może już nie tak długo jak na przykład w lecie ale mimo wszystko. Najbardziej nas motywowały mecze NBA ręce same się rwały do gry i bez względu na pogodę szliśmy grać. Wracając do tematu nie przemawia do mnie argument że nic się nie oferuje młodzieży żyjemy w czasach potęgi jaką jest internet więc znaleźć coś w sieci jest kwestią chwili ale zgadzam się z argumentem że trzeba bardzo chcieć. Ja chciałem pomimo moich ograniczeń.

#4 12-11-2009 11:42:32

Bzyk
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

Krzyśkowi raczej chodziło o to że w naszym kraju nikt nie zachęca młodzieży do spędzania inaczej czasu! Ty Frecik jesteś innym typem człowieka cały czas dążysz do celu a większości młodzieży trzeba wskazać kierunek i tego w naszym społeczeństwie brakuje wink

Czekaj, czekaj, co ja tu robię hmm? A no tak ĆWICZĘ big_smile

#5 12-11-2009 11:55:16

Krzysiek
admin
Serwis

Fercik pisze:

Słynne powiedzenie "Dla chcącego nic trudnego" według mnie powinno tu mieć rację bytu. Dlatego wymieniłem tutaj przykład Aikido ponieważ uczy szacunku, pokory, systematyczności, poświecenia a przede wszystkim co mi się najbardziej podoba dyscypliny. Aikido daje olbrzymią dawkę dobrych cech szanowanych przez ludzi. Inne sporty lub sztuki walki nie mają tego aż tyle tzn. uważam że w pewnym sensie pobudzają agresję chociaż w dużej mierze zależy to od trenera lub sensei. Nie mam bogatego doświadczenia na ten temat ale jeszcze się nie spotkałem z agresywnym aikidoką. Zajęcia gdzie się nie zapytam czy na forum czy gdzie indziej są prowadzone w atmosferze życzliwości i nie miałem okazji słyszeć że jest inaczej. Apropos koszykówki w którą też grałem kilka lat pomimo swojej niepełnosprawności nie mieliśmy hali do grania graliśmy na boisku szkolnym dla przyjemności. Potrafiłem grać po kilka godzin dziennie i prawie dojść do domu bo tak noga bolała na  drugi dzień szliśmy i dalej to samo nie narzekałem na ból bo robiłem to na własne życzenie dla przyjemności. W zimie to braliśmy łopatę od woźnego i odgarnialiśmy śnieg i w śniegu ubitym bo wiadomo że wszystkiego się nie odgarnie w rękawiczkach graliśmy może już nie tak długo jak na przykład w lecie ale mimo wszystko. Najbardziej nas motywowały mecze NBA ręce same się rwały do gry i bez względu na pogodę szliśmy grać. Wracając do tematu nie przemawia do mnie argument że nic się nie oferuje młodzieży żyjemy w czasach potęgi jaką jest internet więc znaleźć coś w sieci jest kwestią chwili ale zgadzam się z argumentem że trzeba bardzo chcieć. Ja chciałem pomimo moich ograniczeń.

jasne jak ktos chce to przejedzie i 50km bo chce ale mowa byla o grupie ktora trzeba zachecac, chyba ze zle zrozumialem?
w wakacje gralismy od 10 do 22 z przerwa na obiad wiec co nieco wiem smile

nie draznic bo dam buzi

#6 12-11-2009 12:11:10

Shinshin
moderator

Wydawałoby się, że dzisiaj możliwości jest więcej, ale... teraz nie zawsze wystarcząją dobre chęci. Niestety, sport stał się już biznesem... a idealistów coraz mniej.

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

#7 12-11-2009 12:30:55

Fercik
trenuje od 10.2009
seizaseiza

Bzyk pisze:

Krzyśkowi raczej chodziło o to że w naszym kraju nikt nie zachęca młodzieży do spędzania inaczej czasu! Ty Frecik jesteś innym typem człowieka cały czas dążysz do celu a większości młodzieży trzeba wskazać kierunek i tego w naszym społeczeństwie brakuje wink

Bzyk po części masz rację ale wydaje mi się że tutaj i z jednej i z drugiej strony powinna być jakaś współpraca i zachęcającego i zachęcanego. Nie wiem jak u was ale w moim mieście w pobliżu mojego dojo to prawie na każdym słupie wisiało ogłoszenie albo przynajmniej ulotka więc uważam że zachęta była a w mojej grupie osób jest 5 początkujących bo nie mówię o osobach które trenują już jakiś czas i przychodząc na nasz trening chcą wypracować sobie podstawy. A może tu nie jest problem w sprawie zachęty a prędzej wyboru skoro aż tyle tego jest to ciężko się zdecydować i nie wybiera się nic. Koszta to też jakiś problem nie każdego stać na zapłacenie za trening.

#8 12-11-2009 21:35:43

WhitE
gość
seiza

smile

Ostatnio edytowany przez WhitE (13-11-2009 06:49:08)

#9 12-11-2009 22:39:11

Phobos
trenuje 09.2008
seizaseizaseizaseiza

Fercik nie pisal o bokserach tylko o blokersach

#10 14-11-2009 22:19:55

ametyst
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

Fercik ja ten problem widzę trochę inacze.j A jest to wielki problem.
Wszystko zaczyna się w domu. Tak właśnie w domu. To rodzice w przeważającym stopniu nieświadomie decydują o tym jak się dzieci (młodzież) zachowuje i co robi. Wiem co powiecie "fanzole".
Ale ja jestem ojcem już dorosłych synów. I u mnie jest normalnie. Ja wiedziałem czym się może skończyć brak zainteresowania dorastającymi młodzieńcami, i starałem się za wszelka cenę zapobiec swojego rodzaju zwyrodnieniu czy to moralnemu czy to fizycznemu.
Wiem sytuacja w kraju jest taka a nie inna, ale to nie zwalnia rodziców z odpowiedzialności za dzieci , a rządu z odpowiedzialności za rodzinę.
W/g mnie tu jest podstawowy problem. A to ,ze się nikomu nic nie chce robić z moździerza czyt. maja wszyscy moździerz gdzieś tam... ,to fakt i to bardzo przykry fakt.
Ale Aikido jak i wiele innych form rekreacji i sportu, ma zbawienny wpływ na młodych ludzi.
Prostuje ich morale i postawę fizyczną.

"... Patrzcie uważnie na ruch natury, użyjcie jej jako podstawy  zrozumienia... . Kiedy patrzysz uważnie na rzeczy wszystkie coś Ci mówią... Góry, strumienie, drzewa; wszystko to są Twoi nauczyciele."

#11 14-11-2009 22:32:13

Krzysiek
admin
Serwis

ale trzeba dac im taka mozliwosc, pokazac interesowac sie tym co roibia

nie draznic bo dam buzi

#12 16-11-2009 08:43:38

Fercik
trenuje od 10.2009
seizaseiza

Ametyst gdybym powiedział że się z Tobą nie zgadzam skłamałbym. Wiele w zachowaniu dzieci wywodzi się od rodziców w jaki sposób podchodzą do różnych spraw. Mam półtorarocznego synka i nie wyobrażam sobie nie spędzać z nim czasu w postaci zabaw lub nauczania czegoś lub jakiejkolwiek formy zainteresowania i na prawdę czasami już nie mam siły bo jest bardzo aktywny to jakoś udaje mi się. Ma dopiero półtora roku a ja już go ożeniłem z aikido nie wiem jak reszta forumowiczów którzy mają takie małe dzieci. Jedną rzecz muszę tutaj powiedzieć i będę bronił swoich przekonań że aikido jest najmniej pobudzającą agresję sztuką walki i formą rekreacyjno - ruchową.

#13 16-11-2009 17:19:48

ametyst
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

Fercik życzę Ci, abyś tego przekonania bronił i trwał w nim do końca..... .
Naprawdę warto.  big_smile

"... Patrzcie uważnie na ruch natury, użyjcie jej jako podstawy  zrozumienia... . Kiedy patrzysz uważnie na rzeczy wszystkie coś Ci mówią... Góry, strumienie, drzewa; wszystko to są Twoi nauczyciele."

#14 17-11-2009 09:24:46

Fercik
trenuje od 10.2009
seizaseiza

Będę bronił i uważam że warto bo wreszcie znalazłem coś na prawdę fantastycznego na kreowanie młodego umysłu. O'sensei stworzył coś na prawdę pięknego pewnie był tego świadom że aikido może być również dobrą metodą wychowawczą dzieci. Stworzenie lepszego społeczeństwa właśnie zaczyna się od naszych dzieci dążmy aby nam się później lepiej żyło.

#15 07-12-2009 20:40:44

Ciperton
początkujący
seiza

Ja osobiście mam 13 lat ćwicze prawie 7 lat.
Zatrzymałem się na 6 kyu, ponieważ reszta grupy sobie poszła na "zadymy uliczne" i teraz młodsi do mnie gonią sensei mówi mi że muszę poczekać, bo nie będzie dla pojedyńczych osób pokazywał technik. Cały czas chodzę wierząc, że przeniesie mnie do starszej grupy lub w końcu mi wyjaśni te techniki. Jak widać dla młodych nie ma tutaj motywacji w ogóle.
Może ktoś by potrafił mi pomóc jak pójść dalej?

#16 07-12-2009 21:42:00

Krzysiek
admin
Serwis

jesli masz mozliwosc to ogladaj treningi dla starszych pokaz ze ci zalezy

nie draznic bo dam buzi

#17 07-12-2009 21:48:50

Shinshin
moderator

Jeżeli z Twojej sekcji nie ma grup o różnym stopniu zaawansowania, to niestety, ale chyba będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość, bo do grupy dla dorosłych można przejść chyba nie prędzej niż w wielku 16-17 lat.

#18 07-12-2009 23:32:25

Phobos
trenuje 09.2008
seizaseizaseizaseiza

u nas po 14 lat i z powodzeniem cwicza z doroslymi ;p 14 lat to juz przeciez nie takie male dziecko

#19 08-12-2009 19:30:29

Shinshin
moderator

U nas akurat ta granica 16 lat jest nieprzekraczalna, ale jakoś nikt się nie skarży, może dlatego, że jest kilka dziecięcych grup o różnym stopniu zaawansowania, więc dla każdego znajdzie się miejsce.

#20 08-12-2009 21:24:17

Ciperton
początkujący
seiza

jeszcze zostaje mi czekanie do końca gimazjum i wyjazd do większego miasta do szkoły.
Przy okazji tam bym chodził na treningi, zapewne tam jest dużo osób

#21 08-12-2009 21:40:19

Fercik
trenuje od 10.2009
seizaseiza

Ciperton pisze:

Zatrzymałem się na 6 kyu, ponieważ reszta grupy sobie poszła na "zadymy uliczne" i teraz młodsi do mnie gonią sensei mówi mi że muszę poczekać, bo nie będzie dla pojedyńczych osób pokazywał technik. Cały czas chodzę wierząc, że przeniesie mnie do starszej grupy lub w końcu mi wyjaśni te techniki. Jak widać dla młodych nie ma tutaj motywacji w ogóle.

U mnie w dojo na grupie początkującej zdarzyło mi się ćwiczyć z chłopakiem który chodzi do pierwszej klasy gimnazjum ale dowiedziałem się że jest jeden chłopaczek na grupie zaawansowanej młodszy tj 6 klasa podstawówka i ćwiczą razem z nami normalnie pomimo że jestem od nich ponad 2 razy starszy to radzą sobie świetnie i potwierdzają regułę skuteczności aikido. Myślę że w dużej mierze zależy od sensei ale też od wielkości sekcji u nas jest mała więc sensei zbiera nas wszystkich do kupy i uczy. Mam nadzieje że uda Ci się przejść do grupy dorosłej żebyś nie stał w miejscu. Pozdrawiam.

#22 09-12-2009 02:21:52

wrzos.michal
początkujący
seiza

Ja zaczynałem swoja przygode z aikido majac 14 lat, ćwiczyłem w grupie z dorosłymi i z dziecimi w moim wieku. Wiec nie widze przeciwskazan zebys ty tez ćwiczył. Postaraj się o pozwolenie rodziców. życzę powodzenia.

#23 09-12-2009 21:07:49

Tobikbombik
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

Cipetron pisze:

Nie będzie pokazywał technik dla pojedyńczych osób...- uważam, że ten sensei nie nadaje się na nauczyciela sztuki walki. Jak przeczytałem te zdanie, to omal nie wybuchłem!!! Ja bym mu podziękował. Powinien być bardziej elastyczny. Albo ty musisz uzbroić się w cierpliwość. Co do pójścia dalej, to idź gdzie ci się podoba, w końcu jesteś wolnym człowiekiem! wink

Stopka forum