Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Gdy dzieje się coś niesprawiedliwego nie można tego zignorować ale rozwiazać unikając walki... hmmm?

Oczywiście, że trzeba reagować na krzywdę...
Ale... na przykład, kiedy chłopak idzie z dziewczyną i są narażeni na zaczepki słowne, to reagując może ją narazić na większe niebezpieczeństwo... niż tylko (i aż) ujma na honorze. W tym sensie ignorancja bywa lepsza. Tak to ładnie wyglada w teorii, ale wiem, że w praktyce bywa różnie... Kiedyś spacerując z psem zauważyłam grupę dresiarzy maltretujących kota. Wydałam z siebie wtedy niekontrolowany, dziki okrzyk i zaczęłam biec w ich kierunku. Oni uciekili, kot ocalał, a mój pies zdęmbiał z wrażenia
Dopiero później zdałam sobie sprawę z tego, że ich było wielu, a ja tylko z psem, choć z dość pokaźnym, to jednak siły nie były wyrównane.

Jak to mowi moj sensei: ,,na wkurzona kobiete zadna technika nie dziala. To wariatki"XD Bez urazy dla plci pieknej;-D Ale nie chcialbym byc na miejscu tych ludzi jak zaczelas na nich biec wydajac taki dziwny odglosXD
Ale nalezy ci sie order za zachowanie. No,moze maly medal;-)
A tak poza konkursem to jeden z mistrzow karate kiedys powiedzial,ze najlepszy okrzyk to taki,po ktorym zwierzeta nie uciekaja,tylko udaja martwe.

to należy krzyczeć na oposy z epoki lodowcowej ![]()

Praktyka treningowa nie zawsze jest taka różowa... Gdy ćwiczy się z ludźmi, kórzy mają zapędy z lekka sadystyczne, to wtedy naprawdę trudno pohamować chęć odwetu...

zawsze mozna zamrozic wzrokiem...

Gorzej jak Bazyliszek trafi na drugiego Bazyliszka i to dwa razy większego ![]()

No to wtedy oboje zamienia sie w kamien,bo oboje beda stac naprzeciwko siebie i sie mierzyc;-) Lepiej pogadac. Krotszy czas ewentuaalnego rozwiazania problemu

Cóż, na razie próby negocjacji na niewiele się zdały, ale coś trzeba będzie z tym fantem zrobić, bo inaczej może być niewesoło...

No to ja bym sie przychylal do pomyslu bojkotu. Lepiej tak,niz potem bawic sie w silowanie grozace kontuzja. A gdy odmowisz cwiczenia z nim to na pewno wywola to dyskusje i zainteresowanie innych,najlepiej prowadzacego

Zdecydowanie BOJKOT !!!!

AmenXD
(jeden post blizej do kolejnego ludkaXD)
A tak serio to nic innego nie da sie zrobic,skoro rozmowy nic nie daja.
Bo denerwowac sie na tego kogos tez nie ma po co. To podobno urodzie szkodzi,a Shinshin chyba nie chce sie denerwowac:-) Obgadywac za plecami tez nie bardzo...

Oj oberwiemy od Ojca Zlozyciela za to nabijanie postow (i znow jeden do przodu yupiiii)

Cezary pisze:
Zdecydowanie BOJKOT !!!!
Szkopuł w tym, że od tej osoby można nie tylko porządnie oberwać... ale też bardzo dużo się nauczyć... więc chyba trzeba będzie wybrać mniejsze zło...
Shinshin jesli uwazasz ze to co sie nauczysz od niego rekompensuje brak nauki przez ewentualna kontuzje to no coz
tylko wez pod uwage kilka kwestii
pewne kontuzje moga zakonczyc mozliwosc trenowania, moga spowodowac chroniczny bol lub bolesny powrot do zdrowia

Mimo wszystko... staram się unikać niepotrzebnych zagrożeń, ale nie tylko z powodu podwyższonego ryzyka kontuzji, ale też dlatego, że ten człowiek budzi we mnie chęć odwetu...

Od wielu ludzi mozesz sie wiele nauczyc,a jak zaczniesz cwiczyc jego sposobem,to mozesz wyrobic sobie odruchy silowania sie... A to zupelnie niepotrzebne. Jesli chodzi o dlugofalowosc,to lepiej unikac takiego kogos.
Od ilu postow sie dostaje ludki?XD