Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

może chodzi o Bruce'a Lee on bardzo długo trenował codziennie i mieszał sztuki walki.
8 godzin dziennie przez rok trenowal Tyson, przy okazji polecam ksiazke autorstwa mojego brata ![]()
http://wysylkowa.pl/ks624509.html

8 godzin to nie tak dużo :-)

Czy w Japoni są szkoły aikido, które uczą przez cały czas. Chodzi mi o to, że uczniowie mieszkają przy dojo i uczą się pod okiem mistrza. Są "osobistymi uczniami", jak ja to mówie. Ciekawe czy takie szkoły jeszcze istnieją. W Polsce nie słyszałem o takich szkołach aikido.

istnieja i to nie tylko w Japoni, mowisz o Uchideshi

Tobikbombik pisze:
Czy w Japoni są szkoły aikido, które uczą przez cały czas. Chodzi mi o to, że uczniowie mieszkają przy dojo i uczą się pod okiem mistrza. Są "osobistymi uczniami", jak ja to mówie. Ciekawe czy takie szkoły jeszcze istnieją. W Polsce nie słyszałem o takich szkołach aikido.
W Polsce też podobny system nauki jest praktykowany i to nawet w naszym stylu, choć nie w naszym nurcie.

Chciałbym odwiedzić taką szkołę. ![]()

Ludzie czemu takiej szkoly nie ma gdzies kolo mojego miasta??? Przynioslbym tam spiworek i jechane;-D
Czy zna ktos namiary na takie miejsca??

Macias pisze:
Czy zna ktos namiary na takie miejsca??
Sprawdź sobie dojo w Olsztynie, konkrety pod hasłem: Program Uchideshi.

Wooooow... Ja tak chce!
No i fajna stronka tego dojo. Shinshin,nie orientujesz sie czy ja,trenujac Aikikai moglbym wziac w czyms takim udzial?:-) I czy nie ma innych tego typu miejsc?
Niemniej jednak dzieki za informacje. Wisze ci przysluge;-) Albo piwoXD

Chyba najlepiej będzie zasięgnąć informacji u źródeł... czyli albo w dojo, albo u kogoś, kto tam trenuje, a zdaje się była taka osoba na forum. I o ile się orientuję, to niejedyne takie miejsce w Polsce, ale innych namiarów niestety nie znam.

Ja też bym tak chciał ale nie mam możliwości wyjazdu na tak długo, dlatego staram sie każdą wolną chwile spędzać w dojo, my mamy takie szczęście że w klubie jest wielu instruktorów którzy prowadzą zajęcia więc to tak jak bym się uczył w kilku sekcjach ![]()