Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...
Swietna technika ktora mozna zakonczyc rowniez rzuitem ale trzeba uwazac zeby lokiec sie dobrze ulozyl bo inaczej nie bedzie dzwigni. Reke partnera mozemy potraktowac jako miecz a wyciagniecie bedzie doskonale.

"Swietna technika ktora mozna zakonczyc rowniez rzuitem" - możesz to wytłumaczyć, bo jeszcze nigdy nie wykorzystywałem rokyo do rzutu i jestem ciekawy jak to zrobić???
Hm jak to opisac; przy obrocie zamiast sciagac uke do ziemi mozna zrobic krok naprzod i wychodzi rzut

Czyli coś pochodnego od końcówki w kaiten nage???
Raczej nie. Robisz hiji kimi ale zamiast osae robi sie krok do przodu i uke robi ukemi

czyli jest to właśnie bardzo podobne
Oczywiscie, podstawa jest ta sama tylko zakonczenie inne

ma się rozumieć ![]()

A ja sobie nie wyobrażam tej techniki z rzutem. Hijikime jest świetną techniką do tantodori by wyciągnąć nóż i unieruchomić a przy rzucie obie te funkcje nie będą spełnione. Dlatego ja wole pozostać na samym założeniu dźwigni i sprowadzeniu do dołu. Jak będę chciał rzucać to będę kokyunagi lub kaiten nagi robił.
Przy okazji tak jak nazwa wskazuje ( hijikime OSAE ) jest to technika z unieruchomieniem.
Ostatnio edytowany przez Mhroczny (07-07-2008 14:47:00)

ale my mówiliśmy o wariantach...a nie o samej technice w wersji podstawowej...
trzeba obejrzec kilka filmow z seagalem; tam jest pokazane wejscie do hiji kime i prowadzenie na jakas przeszkode np stol - teraz nie pamietam w ktorych filmach
kihon to podstawa ale nalezy zachowac elastycznosc technik tzn dostosowywac je do okolicznosci i tu pojawiaja sie warianty
no coz ja uwazam ze seagal pokazuje prawdziwe sztuki walki

zgadzam sie z Krzyśkiem