Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...
Niewatpliwie podstawa jest kokyu ho ktore ulatwia podniesienie reki nawet gdy uke mocno trzyma no a potem dobre wyciagniecie do ziemi i gotowe
w praktyce trzeba kontrolowac ulozenie swojego ciala oraz uke plus wyciagniecie bez ktorego nie ma szans na cokolwiek

technika ma coś z Irimi nage, tyle, że tutaj większy aspekt kładzie sie na tegatany....
w przypadku jeżeli nie mamy do czynienia z atakiem gyaku, aihanmi, ryotedori, raczej nie praktyczna, w przypadku ataków innych niż te, bezpieczniejsze jest irimi nage omote
jedna reka wyciaga a druga domyka technike i z tym czesto jest klopot bo sie reke ugina w lokciu; wtedy reka trafia do barku i jest duzy problem i po sprawie

powiedzcie mi czy u was blokuje się swoim biodrem biodro partnera???
jest jako wariant pomoc gdy uke sie zatnie ale generalnie nie robi sie kroku noga od strony uke dopoki nie jest wychylony

aha... u nas jest trochę inaczej... wersja z blokadą biodra jest podstawowa, ale ze względu na niebezpieczeństwo dla uke... zazwyczaj sie ją pomija... to jak przy koshi nage... gdy ją poznaliśmy to rzucaliśmy non stop... teraz gdy każdy w klubie już ją dobrze zna technika kończy sie rzutem tylko raz na pięc razy... zazwyczaj bierzemy uke na biodra i w tym momencie zatrzymujemy... pad z koshi nage źle wpływają na mózg... dlatego nie powinno się tego robić w ogromnej ilości...
ja w koshi nage wogole nie rzucam; jak uke dobrze sie ulozy to rzut jest drobiazgiem skupiam sie na ukladaniu uke na biodrze co jest dla mnie bardzo trudne

można i tak