Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1 2
Macias pisze:
A ja mam zapytanie: co myslicie o takich pokazach???
http://www.youtube.com/watch?v=9zd9pmnTkRY
Widac tam elementy aikido,tak w kumite jak i w kata, jednak co sadzicie o laczeniu roznych sztuk walki w taki sposob? Takie ,,filmowe" pokazy dzialaja na korzysc propagowaniu sztuk walki czy na odwrot?
Dla początkujących możne być zachęcające ale również odstraszające... w sensie " I tak do tego nie dojdę"
Co do tego filmu to mi się nie podoba... strasznie akrobatyczny i wręcz śmieszny
Sorry ale to chyba od gustu zależy.

Moze masz racje ze zniecheceniem... Ale czy umiejetnosci starszych stazem ludzi na treningach nie dzialaja w takim samym kierunku? No i czy ktokolwiek z takim podejsciem typu ,,i tak do tego nie dojde", czy ogladajac pokazy czy nie, wytrzymalby dlugo na jkiejkolwiek sztuce walki? Sadze, ze nie i zaden pokaz nie zmieni, moze jedynie zachecic do podjecia proby...
A ja trafilem na ten filmik po obejrzeniu wielu ton ,,walk rezyserowanych" i ,,pokazow sztuk walki" na you tube i sevenload... I musze powiedziec, ze znacznie rozni sie od innych polskich pokazow sztuk walki, ktore sa albo zalosnie slabe, albo wykonywane przez mistrzow, albo stylizowane na mma, no i wychodzi wiecej ,,straszonka" niz konkretnej akcji. Nie lubie pokazow w takim stylu, gdyz jest to koncepcja iscie amerykanska, ale milo jest czasem na cos takiego popatrzec

A jak wam sie podoba tem filmik?????
(od GangstaMike - pamiętajcie że forum nie bez powodu ma tagi [youtube])
Ostatnio edytowany przez GangstaMike (07-04-2010 17:48:43)

Film świetny pokazuje praktyczną stronę wykorzystania AIKIDO. A ten koleś naprawdę ma fach w ręku i widać długie lata ćwiczeń. Lubię takie ostre filmy.

Robi wrażenie.

Podobał mi się, mógłbym przyczepić się do paru szczegółów, ale jest ogólnie ok. Pokazali sporo takich praktycznych technik, chodzi mi o ich zastosowanie na ulicy w samoobronie.

Niektóre fragmenty filmu są naprawdę niezłe...

A moim ulubionym ostatnio kanałem o aikido na youtube jest kanał naszego Nishio (czyli Zbikbulzi), ale od prawie tygodnia nie pojawił się na nim żaden nowy filmik.
Nishio, kiedy kolejne techniki w wykonaniu senseia Jiri Marka albo shihana Shishiyi. A może masz też dostęp do podobnych szkoleniówek senseia Yoshidy?

mam jeszcze tego trochę i z Shishiyą i z Jirim, ale obecnie z powodu pewnych osobistych spraw, mam przerwę w takich rzeczach jak wrzucanie filmów... co do Yoshidy, wszystko co mam, nie moge wrzucić nie naruszajac praw autorskich

Nishio pisze:
co do Yoshidy, wszystko co mam, nie moge wrzucić nie naruszajac praw autorskich
No szkoda, ale rozumiem.
Mam nadzieję, że "pewne osobiste sprawy" ci się wyjaśnią i będziemy mogli się cieszyć z nowych filmów..., bo nie wiem jak inni, ale dla mnie spojrzenie na aikido przez adeptów Nishio-ryu jest tak inne od tego, czego uczę się na co dzień i co najczęściej widuję na filmach instruktażowych, a jednocześnie tak ożywcze, że naprawdę strasznie żałuję, że nie ma żadnej sekcji, w której uprawia się ten styl w Warszawie czy okolicach.

Dzięki za podpowiedź nawet nie wiedziałem że Nishio masz ten kanał.
Strony: 1 2