Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...

najczęściej spotykana w wersji ushiro... powód powstania bardzo prosty, gdy dobrze nie skontrolowałeś głowy przy irimi nagei uke trochę ci "uciekł" trzeba go było jakoś ściągnąć w dół ![]()

Pomocne, gdyż cięzko wykonać samą technikę Iriminage, wiele rzeczy się na to składa.
technika wyrywajaca z butow; widzialem jak uke przelecial 3 metry w powietrzu

@ Nishio
A czy da się to wykonać nie Ushiro?
Co do reszty jedna z moich ulubionych technik. Zwłaszcza po ujrzeniu wariacji mojego senseia.
Przy ściągnięciu Tori wyskakuje do góry owijając się wokół partnera i zawiesza się ciężarem ciała ściągając go w dół. Do samego dołu - cały czas będąc zawieszonym ściąga i upada na oba kolanka jednoczesne. Oczywiście technika tylko na mate bo upadek taki na betonie dla Tori nie byłby zbyt przyjemny

da sie wykonać... wersja yoko
Mhroczny pisze:
Przy ściągnięciu Tori wyskakuje do góry owijając się wokół partnera i zawiesza się ciężarem ciała ściągając go w dół.
jak to wyskakuje i sie owija?
moze inaczej
ja ta technike znam w wersji ushiro zapewne stad moj brak rozeznania
w tej wersji nie ma zadnego wyskakiwania
wogole nie znam zadnej techniki w ktorej tori by skakal

Także mówię o wersji Ushiro i o wariacji tej techniki. Zamiast standardowego obejścia z wersji Ushiro w wariacji Tori wykorzystuje uke jako oś obrotu i ściąga go w dół poprzez wykorzystanie swojej masy. Trudne do opisania a filmiku raczej nie znajdę ( bo z tego co wiem taką wersje robi tylko mój sensei jako wersję pokazową )
czyli wytwor pomyslowosci ![]()
ty,m bardziej chcialbym to zobaczyc bo podoba mi sie to ze obok kihonu sa warianty nie tylko ze tak powiem ustawowe

U nas wykonanie opisane przez Mhrocznego zalecane jest w sytuacji gdy różnica wagi i siły Uke i Tori jest duża. Tym sposobem łatwiej jest komuś mniejszemu i słabszemu przewrócic kogoś silniejszego i większego.