Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

no właśnie sek w tym, ze tam nie ma dźwigni na nadgarstek...

hmm !!! cwiczyles ta wersje ?

co trening gdzie jest nikyo... mało tego shishiya je na mnie robił... pisałem juzo tym, we wrazeniach ze staży... to jest skuteczne nikyo... bez bólu... oczywiscie, w moim wykonaniu tak skuteczne nie jest... ja wolę zakładać tą starszą wersję, kiedy jak na zamieszczonym przeze mnie bodajze 2 strony wcześniej zdjeciu, uke wyrzuca sie do przodu, ale jest konkretne przyłożenie na nadgarstek...

trzeba sprobowac

w technice którą ja opisałem dżwignia na łokieć jest w drugą stronę, swoją ręką oplatam jakby łokieć uke i prostuję rękę ![]()

czyżby rokyo???

Nishio pisze:
czyżby rokyo???
nie wiem jak to nazwać ale efektem jest wychyulenie uke bardzo konkretne poprzez dźwignie na łokciu uke staje na palcach i wypina swoje biodra daleko do przodu, tak że zwalniając nagle dźwignie uke pada na płasko na glebę ![]()

chyba wiem o co chodzi ![]()

Sądziłam, że nikyo w klasycznej wersji, to dźwignia na nadgarstek i łokieć, ale widzę, że się myliłam.

dlaczego???

Mamy trzy wersje kihonu : łokieć na górze, za nadgarstek i forma 'zbierana' było to pokazane na jakimś filmie na forum ręka idzie od wewnątrz do centrum.

Ta trzecia wersja jest przydatna szczególnie na ludzi, których rękę trudno ułożyc w charakterystyczne "S". Uderza się od dołu w zgięcię łokcia i natychmiast zagarnia do siebie.

to u nas są cztery wersje... łokieć na górze,za nadgarstek, zagarniecie i do przodu bez dźwigni... ![]()

Nishio pisze:
to u nas są cztery wersje... łokieć na górze,za nadgarstek, zagarniecie i do przodu bez dźwigni...
Chodzi mi o to ostatnie wymienione przez ciebie.Jeśli dobrze rozumiem to mówisz o nikkyo omote tym takim nietypowym gdzie dżwignie zakładamy przed centrum na wysokości brzucha.I to nie jest takie typowe nikkyo.
Ostatnio edytowany przez Tobikbombik (14-08-2009 10:30:39)

Tobikbombik pisze:
Jeśli dobrze rozumiem to mówisz o nikkyo omote tym takim nietypowym gdzie dżwignie zakładamy przed centrum na wysokości brzucha.I to nie jest takie typowe nikkyo.
źle rozumiesz...

Krzysiek pisze:
w aikikai w omote najpierw jest ikkyo a potem tori robi kulisty ruch w nadgarstku minimalnie zmieniajacy uchwyt naciagajacy miesnie w reku uke wiec nie sadze by byla jakas roznica
Wg mnie przy ikkyo i nikkyo omote z gyaku-hanmi różnicy można szukać tylko przy wykończeniu techniki. Samo przejście do techniki i sprowadzenie do parteru niczym się właściwie nie różnią ze względu na identyczny uchwyt nadgarstka uke.

w aikikai tak... w nishio nie... w nishio w wersji omote jest takze przyłożenie do ramienia jak w wersji ura...

oczywiście nie robi sie u nas tego z takim wejsciem, ale sama zasada... i w omote i w ura jest przyłożenie reki do ramienie i klasyczna dźwignia...