Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Być może mój przypadek skłoni resztę do opisu wrażeń z odbytych stażów![]()
Staż z sensei Halm, był moim pierwszym w życiu. Jak tylko się dowiedziałem, że przyjedzie do naszej szkoly Aikido od razu zacząłem zbierać pieniądze. Muszę powiedzieć, że to była najlepsza inwestycja w moim życiu. Atmosfera wśród uczetsników stażu była wysmienita. Oprócz sensei Halm i jego dwóch bliskich uczniów przyjechali również ludzie z Torunia, ćwiczący Aikido.
Sensei Halm reprezentuje styl Aikido sensei Kobayashi. Sensei Halm był bliskim uczniem i przyjecielem Hirokazu Kobayashi.
Staż trwał 3 dni (5 treningów po jakieś 2 godziny:) Sensei Halm prezentował techniki od tych najprostszych (jak ikkyo, irimi nage itd.) po kontrtechniki i techniki walki z wieloma przeciwnikami. Przekazał również ważne i cenne informacje na temat Aikido oraz wiele (czasem zabawnych) anegdot o sensei Kobayashi:)
Jeśli chodzi o moje wrażenie to byłem zachwycony. Ten staż bardzo pomógł mi w poznaniu Aikido. Pomógł zrozumieć wiele nurtujących mnie spraw Aikido oraz dał motywację do dalszych ćwiczeń. Naprawdę poklecam staże u mistrzów cenionych, którzy mieli stycznośc z O`sensei, jak i również sensei Kobayashi.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytanie to chętnie na nie odpowiem:)
mistrzow majacych kontakt z O`sensei jest juz chyba tylko garstka
co do stazy to warto na nich bywac by wlasnie zobaczyc mistrzow i podejrzec jak co robia
ponadto mozna poszerzyc grono znajomych aikidokow

Dlatego trzeba korzystać póki jeszcze są na tym świecie. Naprawdę warto.

i stalo sie! po ledwie paru treningach odbylem swoj1w zyciu staz, staz z sensei wysockim, swoja droga jestem ciekaw czy ktos z was mial z sensei taki staz i jak sie podobalo? mi sie nawet podobalo choc staz byl bardziej dla srednio zaawansowanych i zaawansowanych niz takich jak ja amatrow zupelnych, rece mam cale i glowe tez wiec nie bylo zle. powiedzcie mi o ile ktos wie czym sie rozni polska federacja aikido od polskiej uni aikido? bo moja akademia zrzeszona jest w tej drogiej i taki staz organizuje2razy do roku. moze pozniej napisze wiecej, musze leciec na2dzien stazu.

Polska Unia aikido zrzesza kluby stylu kobayashi i została założona przez Wysockiego.
Polska federacja aikido jest przedstawicielem w Polsce Hombu dojo Aikikai, jest pierwszą organizacją aikido w polsce.

juz po wszystkim, skonczyl sie moj1staz w zyciu, byl podzielony na2dni, wpiatek jeden trening poltora godz i w sobote dwa po poltora. staz byl dla poczatkujacych i zaawansowanych zarazem choc z poczatkujacych bylo tylko pare osob z mojej akademi aikido. mam mieszane uczucia, po pierwszym dniu uwazalem ze zmarnowalem czas i pieniadze, techniki byly jak dla mnie bardzo trudne, prosze nie pytajcie mnie o nazwy bo nie znam, wiem ze jedna miala w nazwie wazari, ale wracajac byly trudne techniki a nikt sie specjalnie nie interesowal ze rady sobie nie dajemy, jednak2 dnia bylo juz lepiej, duzo lepiej, staralem sie chlonac i obserwowac ruchy sensei jak tylko moglem, techniki zaczely wychodzic choc pewnie dla bardziej zaawansowanych kolegow wykonanie ich przeze mnie bylo dosc zalosne i niedbale, oprocz wiedzy, dodatkowej motywacji ktorej mi juz braklo na samym poczatku dorobilem sie tez siniakow i obolalych miesni, ale nie zaluje wcale tego stazu, choc jestem zdania ze gdybym wiecej umial, wiecej bym sie na nim nauczyl. niewiem czy sensei mowil powaznie ale na zakonczenie powiedzial ze mamy bardzo dobra szkole, dobrych nauczycieli, ze jestesmy poukladani, ze nawet poczatkujacy dawali sobie rade dosc dobrze choc techniki tam poznawane poznalibysmy dopiero za wiele miesiecy, tak na koniec jednym zdaniem niezaleznie od stopnia zaawansowania polecam taki staz kazdemu z trenujacych aikido