Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1

Witam!
Niedługo zdaję egzamin na 6kyu i taki temat jest wymagany na egzaminie. Znam wielu mistrzów Aikido, jednak nie wiem kogo wymienić i opisać w pierwszej kolejności. Proszę was, abyście napisali parę najbardziej znanych mistrzów Aikido, a ja całą tę wiedzę postaram się uzupełnić samodzielnie i odpowiedznio uporządkować![]()
wydaje mi sie ze jest taki dzial na forum ![]()

Tak, wiem. Spotkałem się z tym działem na forum. Jednak sądze, że jest on bardzo skąpy. Miałem nadzieję na wymienienie słynnych mistrzów, których wy cenicie i polecalibyście, aby zapoznać się z ich życiorysem.

Nishio, Kobayashi, Saito, Shioda, Tomiki, Tissier, Seagal, Wysocki, Tada... to są mistrzowie na których najbardziej bym sie wzorował...

czy ktoś wie, bo od lat mnie to męczy... czy ktoś wie czy Moriteru Ueshiba zanim został Doshu miał jakiś stopień dan?? może ktoś wie jaki???
chyba nie mial bo teraz mlody nie ma tylko prowadzi treningi
sadze ze sa naznaczeni ze beda doshu i nie maja stopnia

Moriteru ma syna??? ![]()

O`Sensei przecież na początku swojej "drogi"(do) trenował wiele innych sztuk walki. W Tokio odbył szkolenie z zakresu bujutsu. Później ćwiczył również jujutsu u mistrza Sakai. Twórca również chętnie ćwiczył Judo oraz techniki walki włóczną. Trenowal również u słynnego mistrz Takedy od którego otrzymał stopień mistrzowski.
Morihei Ueshiba był niezwykłym człowiekiem o wielkich umiejętnościach i silę, tak więc uważam, że to jaki miał stopień nie ma znaczenia. Stworzył najpiękniejszą sztukę walki jaką znam i tylko to się liczy.
A tak poza ty tematem, dzękuje za wymienienie mistrzów![]()
mialem Moriteru na mysli
kiedys patrzylem na rozpiske hombu i inni prowadzacy mieli stopien a On nie mial

Ale ja nie mówiłem O O'sensei tylko o jego wnuku... ![]()

Wam o syna twórcy chodziło. Ale gafa:( Przepraszam.

Alez przecież nie ma za co... no chodziło nam o syna wnuka i jak się dowiaduje też prawnuka...

Czy ów syn Doshu ma na imię Mitsuteru???
juz nic nie wiem wiec powiem tak
kiedys wszedlem na www hombu i spojrzalem na treningi
nie pamietam o ktorego ueshibe chodzilo ale na pewno o mlodego i byl wpisany jako instruktor ale stopnia nie mial
wyglada na to ze wybraniec na nastepce nie ma stopnia bo w perspektywie ma tytul

to wiem... ale przed 1999 rokiem moriteru nie był doshu...teraz nie ma stopnia ale czy zawsze tak było???
ja akurat zaczalem trenowac w okolicach tego roku
moim zdaniem nigdy nie mial stopnia
Strony: 1