Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 29-02-2008 20:10:37

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

Kaeshi waza

zgodnie z prosba smile

nie draznic bo dam buzi

Reklama

#2 29-02-2008 20:24:17

Nishio
moderator

Re: Kaeshi waza

Zdaniem ekspertów dział kontra technik jest zarezerwowany dla minimum 2 dana, szczerze mówiąc zgadzam się.

Najczęściej, przynajmniej tak mi sie zdaje, kontra techniką jest ikkyo bądź kokyu nage, choć właściwie można by zastosować wszystko...

Co sądzicie na temat Kaeshi waza???

Yurusu budo -> budo akceptacji

#3 29-02-2008 20:27:21

Krzysiek
admin
Serwis

kontrtechniki to chyba ikkyo sankyo gokyo nikkyo bo wyprzedzaja atak a co do techniki Kaeshi waza to nigdy nie slyszalem o niej - mowilem ze krotko trenuje

nie draznic bo dam buzi

#4 29-02-2008 20:37:03

Nishio
moderator

Kaeshi waza to są właśnie kontra techniki.

To dział technik, które są stosowane przeciw właściwie wykonanym technikom aikido.

Polega to na tym ze ty zakładasz mi ikkyo dajmy na to, robisz wszystko dobrze, bez błędnie, ale w pewnym momencie orientujesz się że to ja zakładam ci dźwignie ikkyo i kładę cię na ziemie

#5 29-02-2008 20:39:57

Krzysiek
admin
Serwis

to cwiczylem to w postaci ikkyo i kote gaeshi zapewne jeszcze kilka ale nie pamietam jakie

nie draznic bo dam buzi

#6 22-08-2008 16:01:01

Cezary
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

Nishio pisze:

Kaeshi waza to są właśnie kontra techniki.

To dział technik, które są stosowane przeciw właściwie wykonanym technikom aikido.

Polega to na tym ze ty zakładasz mi ikkyo dajmy na to, robisz wszystko dobrze, bez błędnie, ale w pewnym momencie orientujesz się że to ja zakładam ci dźwignie ikkyo i kładę cię na ziemie

Niestety nie moge sie z toba zgodzic jesli technika jest wykonana prawidlowo nie ma szansy na kaeshi, jest ona odpowiedzia na dziure w technice, inna sprawa ze uke sam stara sie byc niejako czesci techniki aby te dziury wuchwycic , pamietam ze podczas podstawiowgo kata dori nikkio byly cztery punkty w ktorym mozna bylo zrekontrowac ale to jest mozliwe w wersji kihon. w wesji dynamicznej o ile nie ma dziury (czyli braku kontroli) jest to niemozliwe

#7 22-08-2008 16:12:37

Nishio
moderator

A ja nie mogę się zgodzić z Tobą... to że kaeshi są odpowiedzią na prawidłowe wykonywanie techniki są to informacje zaczerpnięte z książek Jacka Wysockiego...

#8 22-08-2008 16:55:57

Cezary
1 dan

a ja cytuje wypowiedz shihana Bill Witt 8 dan ktory cwiczyl u O'sensei i byl pierwszym zaakcptowanym deshi z zachodu ktory cwiczyl u Saito, a wiele z tych technik kaeshi waza cwiczylismy w naszym dojo, wszysto zalezy jak dobrym uke jestes wydaje sie to byc absurdalne ale zamiast uciekac od bolu idziesz w jego kierunku aby znalezc ewentualna dziure lub taka dziure prowokujesz wtedy tori zmienia technike a ty mozesz znow prowokowac dziure i moze powstac kilku technikowa sekwencja
Z tego co wiem nie ma co o tym marzyc ponizej 3 dana.
Kaeshi mozesz zrobic gdy wiesz jaka technike robi tori wiec odpowiednio reagujesz lub twoje cialo wie jaka technike wykonuje tori (i to znaczy byc perfekt uke) i odpowiednio reagujesz.
Pamietajmy jednak ze nie ma aikido bez 100 % procent ataku z tego jakes 90 % przyjmujesz a pozniej przekierowujesz aiki oponenta, a jezeli atakujemy z mysla jak tu zrobic kaeshi waza to nie ma prawidlowego ataku, dlatego mowie ze prawidlowo dynamicznie wykonane tech 1-2 sec nie maja szns na kaesh waza

#9 22-08-2008 17:08:43

Nishio
moderator

staneliśmy wiec na wypowiedzi dwóch mistrzów... i wybacz ale chyba żaden z nas nie przekona drugiego... więc spór nie rozstrzygnięty...

#10 22-08-2008 17:15:52

Cezary
1 dan

musisz sam poeksperymentowac wtedy zrozumiesz o czym mowie, bo ja tej wiedzy nie czerpie tylko z ksiazek lub czyis wypowiedzi :-)

#11 22-08-2008 17:18:54

Nishio
moderator

nie to Ty nie rozumiesz smile ja mam swoje wyrobione zdanie na ten temat i jest odmienne od Twojego...smile..aha..i jestem molem książkowym ale jeszcze się nie zdarzyło żebym wszytskiego co przeczytam nie wypróbował w ten czy inny sposób, albo nie porozmawiał o tym i z senseiami z zagranicy... moja wiedza to tez nie tylko książki smile

#12 22-08-2008 17:23:17

Nishio
moderator

a co do tego, ze cytuje mistrzów... to dlatego, ze nawet jakbym miał i 10 dana to i tak nie uważałbym sie za autorytet by mnie cytować... na tym forum wyrażam moje zdanie...być moze błędne... ale poparte pewnym doświadczeniem z maty... moze się i myle... ale prosze Cie... nie pisz, ze musze po eksperymentować... ja nie jestem Twoim studentem z dojo...

#13 22-08-2008 21:57:55

Mhroczny
4 kyu
seizaseiza

Ja się jednak w tej sprawie zgadzam z Cezarym ( nie z tym że musisz poeksperymentować, rzecz jasna ). Pewnie mam takiego stażu jak większość z was ale trochę swojego już przećwiczyłem. I faktycznie IMHO jest tak jak Cezary napisał. Na właściwie założoną technikę, a do tego dynamiczną kontrtechnika się nie znajdzie. Nie będzie czasu na właściwą reakcje a i bodźce z zewnątrz ( tori ) nam to uniemożliwi. Jeżeli jednak uda się wychwycić dziurę to w takim wypadku technika jest źle wykonana, choć przy dynamiczniejszym wykonaniu można "zamaskować" kilka dziur.

#14 22-08-2008 22:48:57

Krzysiek
admin
Serwis

dynamiczne wykonanie moze maskowac dziury ale i je powodowac co do konrtechniki to wydaje mi sie ze aikido dziala na zasadzie niespodzianki czyli przeciwnik nie wie co sie bedzie dzialo i to plus prawidlowe wykonanie techniki eliminuje kontre

nie draznic bo dam buzi

#15 23-08-2008 12:02:40

Nishio
moderator

dlatego kontry są właśnie dla mistrzów aikido... szybkość maskuje niedoskonałości...zgoda... ale przecież to niekoniecznie dziura w technice powoduje kontrę... w ikkyo jest przecież moment gdzie można śmiało założyc kontrę jeżeli jest się szybszym od tori, co wcale nie znaczy, ze on źle robi... że jeszcze raz posłużę się przykładem... sensei Wysocki mówi, ze na swoim mistrzu nie jest wstanie założyć żadnej techniki bo on zawsze znajdzie kontrę... czyli co nasz rodzimy siódmy dan partaczy techniki??? każda technika nie tylko aikido ale wogóle w stylach chwytanych jest taka, ze znajdzie sie na nia kontratechnika, bo jeszcze nikt nie stworzył techniki która by nie miała jakiegoś słabego punktu którego by się nie dało wykorzystać...i ten słaby punkt to nie błąd wykonania tylko technika jest taka, ze ma te słabe punkty...

#16 26-08-2008 10:32:41

Cezary
1 dan

Nie chcialem nikogo urazic z tym eksperymentowaniem , po prostu wiem ze malo sie cwiczy kaeshi waza, a jezeli juz to bardzo podstawowe (przynajmiej tak bylo jak cwiczylem W Polsce) ... Jezeli chodzi o to ze sensei Wysocki nie potrafi zalozyc np ikkio swojemu senseiowi to oczywiste jest jasny jego sensej wie (czuje) jaka technika jest zakladana i opowiednio reaguje bardzo czesto podswiadomie, przekierowujac aiki i samemu robiac kontre, ale jezeli ta technika jest wykonywana przez mistrza sensei Wysockiego to czy ktos jemu zalozy KONTRE??? to wlasnie nazywam bezbledna technika oprocz idealnego ruchu jeszcze ja czujemy czyli jezeli np chcemy zrowbic ikkio a ktos probuje kaeshi lekka modyfikacja wciaz pozwoli nam na wykonanie ikkio.

#17 26-08-2008 12:22:27

Nishio
moderator

no ale właśnie potwierdziłeś to co napisałem wczesniej....

#18 26-08-2008 12:50:25

Cezary
1 dan

nie do konca chodzi mi o to ze na odpowiednim poziomie, przy pelnej kontroli uke raz rozpoczete ikkio bedzie do konca wykonane... a co za tym idzie nie istnieje mozliwosc wykonania kontry... dlaczego nikt nie nie probowal kontrowac O'sensei po prostu nie bylo to mozliwe, jego techniki zawsze 'dzialaly'

#19 26-08-2008 13:16:30

Nishio
moderator

zgoda, to oczywiste, że gdybym miał robić kontrę na jakimś 5 danie to wiadomo,że nic bym nie zrobił....ale kiedy dwóch gości z 7 i 8 danem ćwiczy i jeden drugiego kontruje to raczej nie dlatego, zę jeden partaczy, tylko dlatego, ze kazda technika ma swoją dziurę... bo jeszcze nie powstała taka która by dziury nie miała... tutaj decydują indywidualne umiejetności, ale nie to, ze ktoś partaczy technike...oczywiście nie na tym poziomie

#20 26-08-2008 13:57:38

Cezary
1 dan

jak napisalem wczesniej O'sensei nikt nie potrafil skontrowac a osoby ktore przychodzily do jego dojo mialy stopnie mistrzowskie w wielu innych sztukach walki stad wlasnie wielka fascynacja Aikido,

ale kiedy dwóch gości z 7 i 8 danem ćwiczy i jeden drugiego kontruje to raczej nie dlatego, zę jeden partaczy, tylko dlatego, ze kazda technika ma swoją dziurę.

ja nie mysle ze oni partacza oni staraja sie sprowokowac ta dziure, ale wtedy zmienia technike, szuka dziury zmiena tech itp, ale jak pisalem powyzej czasami jest to niemozliwe... ,

z innej beczki czasami cwiczac wydawalo mi sie ze to jak swiczenim 'przyklejonych rak' sticky hands w kung-fu i tai-chi (ktore na marginesie tez troszeczke cwiczylem bedac w Chinach), tylko oczywiscie bardziej skomplikowane, 7 ,8 dany cwiczac kaeshi skupiaja sie na probie kontroli przeplywajacej energii , starasz sie wyczuc ki tori i je kontrolowac a wtedy nastepuje jego reakcja na twoja probe i lekke zmaina, i tak w kolko a my widzimy oczywiscie tylko strone fizyczna czyli nastepujace po sobie sekwencje technik.

#21 30-08-2008 19:08:43

Krzysiek
admin
Serwis

z tymi kontrami to sprawa dyskusyjna
mozna ewentuialnie ja zalozyc jak sie zna technike bo wiadomo co bedzie ale widzac kontre mozna przejsc do innej techniki

nie draznic bo dam buzi

#22 24-07-2009 09:36:35

Tobikbombik
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

Kaeshi waza....ciekawy dział.Raz na stażu ćwiczyliśmy kontr techniki na shiho nage i było ich ok dziesięciu.Podoba mi się ta część aikido.
Z tego co wiem są to kontry na prawidłowo założone dźwignie i wykonane techniki ale...W każdej technice są słabsze punkty czy ogniwa i to na nich bazuje kaeshi waza.

#23 24-07-2009 13:27:07

Cezary
1 dan

jesli dzwignia jest zalozona prawidlowo nie ma kontry... watek obszernie opisano powyzej

#24 24-07-2009 14:07:17

Tobikbombik
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

Ha!Ha!Ha! Czasami trudno z wami się dogadać.
Nawet jeśli to wiemy wszyscy że nie zawsze techniki wykonywane są prawidłowo.

#25 15-10-2009 17:37:04

Cezary
1 dan

albo sa prawidlowo wykonywane albo nie ,
lub tori specjalnie prokuje uke robiac luke w technice i wtedy jest kashi waza na kashi waza ale to juz bylo walkowane wzdluz i wszesz powyzel !

Stopka forum