Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Przeglądanie, czytanie forum i napisanie posta nie wymaga rejestracji. Rejestracja jednak zapewnia pełne uczestnictwo w życiu forum i poszerza możliwości, np. zakładanie własnych tematów, zmiana wyglądu forum, łatwiejszy dostęp do nowych wątków itp.
Zajrzyj tutaj - stosowanie tych tagów ułatwia komunikację - Twoje posty będą czytelniejsze.

#1 26-08-2008 13:00:31

seiza

Czy nie za późno na naukę?

Witam, od dawna chciałem nauczyć się jakiejś sztuki walki, poczytałem trochę w necie, Aikido wydaje mi się najbardziej odpowiednie. Mam 17 lat, czy istnieje wiek w którym za późno na naukę sztuki Aikido? Ile lat (średnio) trzeba ćwiczyć aby nauka pozwoliła obronić się przed przypadkowym napastnikiem?

#2 26-08-2008 13:12:50

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Re: Czy nie za późno na naukę?

Oczywiście, ze nie za późno... nasz Guru Krzysiek chyba zaczynał później... to bardzo dobry wiek do nauki aikido. Ile trzeba ćwiczyć?? hmm... rok, dwa, pięć, dziesięć, dwadzieścia lat... wszystko zależy od ciebie i senseia który Cę bedzie uczył, jakie będzie miał podejście do realnego zastosowania aikido... aha...jak przegladasz internet to nie wierz tłumom zdesperowanych judoków którzy pisza jakie to aikido jest złe... najpierw sam spróbuj i nastaw się, że czeka Cię wiele pracy, jeżeli myslisz o realnej samoobronie to bedziesz też musiał odrabiać "prace domową"... i samemu tworzyc sobie własne aikido, wnosząc swoje przemyslenia do tego co ci pokazuja na treningu... ale na to masz jeszcze trochę czasu...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#3 27-08-2008 12:24:56

GangstaMike
moderator
seizaseizaseiza

Powinniśmy zamieścić banner z WIELGACHNĄ czcionką, że wiek i płeć nijak się ma do tego czy można ćwiczyć czy nie. Bo na tym forum widziąłem już mnóstwo takich pytań.

Pokonaj samego siebie...

#4 28-08-2008 00:31:46

GangstaMike
moderator
seizaseizaseiza

Hmmm jakiś regulamin by się przydał czy coś na ten styl. Wiki... hmmm... trzeba byłoby sprawdzić w praktyce

Pokonaj samego siebie...

#5 29-08-2008 14:02:14

Mhroczny
5 kyu
seiza

Acha, samowolnie zablokowałem możliwość zakładania nowych tematów niezalogowanym, moga jedynie pisać posty.

Czyli gość nie może założyć tematu? Jeżeli tak to uważam to za bezsensowne posunięcie. Jeżeli ktoś nowy przyjdzie i będzie chciał zapytać o coś, o co nikt inny jeszcze nie pytał i nie będzie takiego tematu to powinien móc założyć nowy w odpowiednim dziale. A konieczność rejestracji często zniechęca do pisania.

#6 29-08-2008 15:05:41

mathkit
początkujący
seiza

Hmm, kazdy administrator ma ten sam problem z użytkownikami.
Nie ma oczywiście reguły. Zależy to od Was. Ja osobiście dałem dostęp do zakładania nowych tematów  tylko zalogowanym użytkownikom. IMHO uważam to za dobre rozwiązanie. Jeżeli komuś zależy na rozwoju forum i jego kształtowaniu, braniu udziału w dyskusjach to się zarejestruje i nie będzie występował anonimowo.

Każdy wiek jest dobry, reszta zależy do kondycji fizycznej, podejścia do sprawy, determinacji.
Ja mam 25 lat i zaczynam trening, muszę więcej ćwiczyć w domu, ponieważ trochę odstaję od reszty grupy i nie mam takiej kondycji jak młodsi.

Pierwsze niezależne forum statystyczne w Polsce poświęcone zagadnieniom estymacji, testowania hipotez. Rozwiązywane są również zadania aktuarialne
statystyka

#7 30-08-2008 00:00:21

GangstaMike
moderator
seizaseizaseiza

Czyli gość nie może założyć tematu? Jeżeli tak to uważam to za bezsensowne posunięcie. Jeżeli ktoś nowy przyjdzie i będzie chciał zapytać o coś, o co nikt inny jeszcze nie pytał i nie będzie takiego tematu to powinien móc założyć nowy w odpowiednim dziale. A konieczność rejestracji często zniechęca do pisania.

Jeśli natomiast ktoś będzie chciał się o coś spytać, bądź o czymś podyskutować to się zarejestruje. A taka restracja to już sama w sobie motywuje do dalszych dyskusji. Nielubie gadać z kimś anonimowo bo nie wiem z kim mam do czynienia (każdy podpisze się jak chce), ktoś może zacząć robić głupie żarty na forum, taka anonimowość dobra jest na chatach. Poważne forum udostępnia "gościom" tylko mała część forum bądź nic.

Pokonaj samego siebie...

#8 31-08-2008 20:30:50

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

klopot w tym ze z zarejestrowanych rozmawia mala grupka i zanim czlowiek sie zapisze moze chciec zobaczyc czy forum zyje by warto bylo sie rejestrowac

poki co forum nie jest zasmiecane wiec moze zostawic je otwarte?

treningi zaczalem w wieku 25 lat i nie bylem najstarszy rekordzista mial ponad 50 lat

sztuka walki zaczyna się od dwóch przeciwników a sztuką jest uniknięcie walki
sztuki walki samoobrona aikido aikido forum

Stopka forum