Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 03-09-2008 13:27:25

Cezary
1 dan
seizaseizaseizaseizaseiza

Re: kyusho

yershuachu pisze:

Sorka myslalem ze atemi wykonujemy jedna reka o ile dobrze rozumiem kyusho to kilka udezen czyli sekwencja lub dwa rownoczesne aby uzyskac efekt jeaeli uzywamy tylko jednego uderzenia jedna konczyna to jest po prostu atemi

chodzi mi o to, że kyusho można użyć przy okazji np: zamiast atemi i potem dodatkowo w trakcie. np: mu(bok szyji), kasumi(skroń) szybkie dwa punkty. Do tego wiele punktów można kontrolować podczas zakładania dzwigni: np kotegaeshi -> yobitsubo(punkt na dłoni).

ps. techniki kyusho wykonuje się niesamowicie szybko zamkniętą pięścią w locie otwierając przy uderzeniu (jedna ze skuteczniejszych metod) - wieszchem dłoni (czyt. zewnetrzna czescia).

Jeśli ktoś ma ochotę i kogoś na kim może coś takiego zrobić proponuje np z gyaku uderzyć w mu - bok szyji bądź w kasumi i potem zejść na łokieć, ale od zewnątrz - ciężko to opisać(normalnie ścinamy chwyt z góry, tutaj trzeba zmienić kąt aby razic zwój nerwoy na łokciu). Samemu można wyczuć ten punkt -> usiądź w siadzie skrzyżnymoprzyj łokcie na kolanach jedną rękę unieś i krawędzią dłoni uderz w leżący łokieć - jeśli poczujesz ukłucie bólu - trafiłeś - tego punktu szukamy "sciągając" chwyt.

To dla mnie caly czas rozne rodzaje atemi w punkty witalne, caly cas rozumiem kyusho jako pewien zespol uderzen odzialywujacych na ulkad nerwowy , jesli wezmiemy tylko elementy z nich tj uderzenie w jeden dwa punkty witalne to po prosu jest zwykle atemi,

Reklama

#27 03-09-2008 13:37:40

Cezary
1 dan

Niemniej jednak wcale nie przecze ze wiedza o nich moze byc bardzo uzyteczna w trakcie stosowania technik aikido a czytajac wspomnienia uke cwiczacych z Saito (ktory trenowal nieprzerwanie u O'sensei przez 23 lata) jestem pewiem ze elementy kyusho byly czesto stosowane.

#28 03-09-2008 14:13:37

yershuachu
początkujący
seiza

Chodzi o to, że nie walimy w nos, tylko wykorzystujemy coś subtelniejszego. Czy kyusho to atemi? Zapewne po części. Różnica jest w efekcie.

Są dwie drogi aikido. Pierwsza to walka, druga to taniec.
Jeśli trenujesz na poziome walki, z łatwością przyjdzie ci taniec.
Jeśli jednak trenujesz na poziomie tańca i przyjdzie potrzeba użycia aikido na poziomie walki możesz się zawieść.

#29 03-09-2008 15:40:34

Cezary
1 dan

Moim zdaniem nie ma roznicy jezeli uzywasz kyusho aby oslabic, zdeorientowac przeciwnika odwrocic jego uwage od techniki aikido to jest atemi a jezeli uzywasz aby go kompletnie obezwlanic to juz nie jest aikido

#30 03-09-2008 16:54:50

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

Cezary nie prowokuj Go smile
juz padlo takie stwierdzenie a efekt widac smile

slodki jestem

#31 03-09-2008 17:33:42

Cezary
1 dan

rozumiem iuz nie draznie lwa ;-)

#32 03-09-2008 17:56:34

yershuachu
początkujący
seiza

jest różnica w efekcie, podejsciu i wykonaniu. to trzeba zobaczyć.

Są dwie drogi aikido. Pierwsza to walka, druga to taniec.
Jeśli trenujesz na poziome walki, z łatwością przyjdzie ci taniec.
Jeśli jednak trenujesz na poziomie tańca i przyjdzie potrzeba użycia aikido na poziomie walki możesz się zawieść.

#33 04-09-2008 13:17:40

Cezary
1 dan

Jak zawsze najlepiej byloby zobaczyc sie na macie :-)

#34 05-09-2008 19:51:28

GMike
admin
seizaseizaseizaseiza
Serwis

Zróbmy zlot forumowiczów ;]

Jeśli ktoś ma ochotę i kogoś na kim może coś takiego zrobić proponuje np z gyaku uderzyć w mu - bok szyji bądź w kasumi i potem zejść na łokieć, ale od zewnątrz - ciężko to opisać(normalnie ścinamy chwyt z góry, tutaj trzeba zmienić kąt aby razic zwój nerwoy na łokciu). Samemu można wyczuć ten punkt -> usiądź w siadzie skrzyżnymoprzyj łokcie na kolanach jedną rękę unieś i krawędzią dłoni uderz w leżący łokieć - jeśli poczujesz ukłucie bólu - trafiłeś - tego punktu szukamy "sciągając" chwyt.

Trochę to zagmatwanie opisałeś.

Pokonaj samego siebie...
Magazyn-Broni

#35 07-09-2008 00:44:04

Cezary
1 dan

mam troche daleko zadko bywam w kraju siedze na wyspie pomiedzy Francja a Anglia ale bardzo chetnie

#36 27-05-2009 17:02:37

Tobikbombik
tańczący z kijami
seizaseizaseizaseiza

Ciekawa sprawa te kyusho.Oczywiście jego elementy są obecne w aikido, np. przy iriminage naciskamy na punkty na szyji lub np. przy kontrolowaniu sankyo w pozycji siedzącej kontrolujemy punkty witalne na łokciu.Innym czystym przykładem jest dźwignia yonkyo.Punkty te są często uciskane w wielu technikach.Ja jestem jednak zwolennikiem atemi i nie kładłbym nacisku na mocniejszy akcent kyusho.Lepiej kontrolować uke a w jaki sposób to już nasza wola.Czy to będzie kyusho czy atemi byle było skuteczne. wink

#37 18-02-2010 11:54:23

maceducek
początkujący
seiza

a ja sobie tak przy okazji zapytam, bo fakt tez odnisolem wrażenie iż to istnieje, tyle że nie wiedzialem jak to nazwać, ani gdzie zacząć szukać, wszyscy moi guru albo krecili głową albo mowili ze chodzi mi o osae waza...jesli mowimy o tym kyusho to czy mozemy nazwac tak atak Gozo Shiody w filmiku gdzie stoi z uke w srednim dystansie, startuje do niego, wbija mu wyprostowane palce dloni w szyje po czym wraca do pozycji spokoju z wielkim usmiechem gdy uke pada w szybkim yoko zanim zdazy pomyslec...jedną ręką, i widać ze uderzenie nie bylo na tyle silne zeby przewrócic w inny sposob niz poprzez bol... atemi w naszym dojo slużą do odwrocenia uwagi... w tym momencie albo definicja atemi w szkole Shiody albo została nagieta albo mamy przykład czegos nowego... zadaje na koncu dlugiego monologu czy zna ktoś godną polecenia lekturę na ten temat?

jesli jestes duzo wiekszy od innych uwazaj gdzie padasz...

#38 18-02-2010 12:00:57

maceducek
początkujący
seiza

niegodna tez moze byc... postaram się co dla mnie dobre i interesujące wycisnąc z kazdego bubla czy arcydzieła...;D

jesli jestes duzo wiekszy od innych uwazaj gdzie padasz...

Stopka forum