Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...

No to skoro nikt nie zaczął, zrobię to pierwszy
Więc znam dwa wejścia do koshi nage, pierwsze takie jak do ikkyo, z tym że przeciwnikowi nie zakłada sie dźwigni tylko przerzuca przez biodro (o czym oczywiście wszyscy wiecie:]), a drugie z wejścia do shiho nage, to jest niebezpieczniejsze dla uke, gdyż w trakcie rzuty jego ręka jest zgięta tak jak przy shiho nage i jeżeli dobrze nie ułoży się w powietrzu to grozi mu ciężka kontuzja ręki.
Czy znacie jakieś inne warianty tej techniki, albo może wariant z wejściem do shiho nage jest wam obcy???
Piszcie !!! niech to forum ożyje!!!
tzn aikido zostalo oparte na walce mieczem czego mozna sie dopatrzec w niemal kazdej technice; mi osobiscie bokken przeszkadza w wykonywaniu technik; po prostu robi sie za ciasno i brakuje miejsca na miecz ![]()

Jeżeli chodzi o mnie to trenuje aikido nishio, które całe jest oparte na mieczu. Ale wierz bądź nie, jeżeli bokken ci przeszkadza w wykonywaniu techniki, to znaczy, że albo źle to robisz, albo techniki nie są w 100% procentach przystosowane do miecza. Długość ostrza jest, właściwym dystansem jaki powinien być stosowany w aikido i to w każdym rodzaju tej sztuki. więc miecz powinien sie mieścić na tak zwany "styk". Ale w tak zwanym "klasycznym" aikido, które też trenowałem, jest wiele technik które nie da się wykonać z mieczem, lub jest to bardzo trudne.
No wlasnie ten styk u mnie jest bardzo styczny ![]()
Generalnie techniki wykonuje ciasno zeby uke nie mial jakis wlasnych pomyslow w stylu niespodzianka
i jak w ta ciasnote wcisniemy boken to brakuje miejsca ale ja dopiero zaczalem trenowac aikido
technika sprawia duzo trudnosci bo trzeba ugiac nogi a kregoslup zostawic wyprostowany i partnera polozyc sobie na biodrach
trudnosc polega na tym ze swoje nogi trzeba ustawic pomiedzy nogami partnera i miec je blisko siebie tzn nie stac w rozkroku
rzut wykonuje sie poprzez wyprostowanie nog
dla mnie problemem jest to wyprostowanie nog bo czesto nie moge ich wyprostowac gdyz uginam je za mocno i ziemia mnie przyciaga
wiele osob albo staje w rozkroku albo nie ugina nog i przeciaga partnera przez plecy
kihon jest bez dynamiki bo ona maskuje bledy a jak wolno robisz to jest czysta technkai

inna wersja koshi nage
atak katadori gyaku
zlapana reka robi tekatana jak przy wejsciu do kayten nage a druga atemi na twarz, wejscie irimi noga zakroczna dokladnie pomiedzy nogi tori tak zeby bylo 90% pomiedzy uke i tori, przyczym biodra nalezy slrecic do wewnatrz w kierunku gdzie byla trzymana wczesniej reka.
Reka ktora byla trzymana robi przechwuy do sonkyo i jest wyprostowana do gory druga reka zgieta w lokciu (ciezar ciala na tej nodze)opiera sie o kolano wyglada to jakbysmy strzelali z luku celujac w niebo cieciwa jest uke, pozniej prostujemy nogi zmieniajac ciezar ciala zjednej nogi na druga a reka ktora opierala sie na lokciu dzie do goru a taamta do dolu , mozna to rowniez wykonac w wersji kokyu nage gdy mamy zalozone sankyu a nasze biodra sa za daleko po prostu tniemy ta reka w dol z jednoczesny ruchem bioder jak przy torifune (cwiczenie wioslowania)
Wiem ze troche to zamotane zaraz postaram sie znalesc jakies foty lub linki ale na pewno znajdzieci na zdjeciach prezentujacych Saito Sensei koshi nage, sprubujcie
stiomy w szerokim rozkroku, nogi lekko ugiete kregosup prosto uke laduje w z
opis zakrecony
posta ucielo czy tak napisales?

http://www.aikidojournal.com/catalog/pr … s?code=aha
Ostatnie zdjecia w prawym dolnym rogu atak jest inny areszta ta sama, jeszcze za czyms poszperam
u mnie to jest wariant wiec przypadkiem znam ![]()