Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Przeglądanie, czytanie forum i napisanie posta nie wymaga rejestracji. Rejestracja jednak zapewnia pełne uczestnictwo w życiu forum i poszerza możliwości, np. zakładanie własnych tematów, zmiana wyglądu forum, łatwiejszy dostęp do nowych wątków itp.
Zajrzyj tutaj - stosowanie tych tagów ułatwia komunikację - Twoje posty będą czytelniejsze.

#1 24-02-2008 15:36:19

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Koshi nage

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#2 25-02-2008 11:35:32

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Re: Koshi nage

No to skoro nikt nie zaczął, zrobię to pierwszy smile

Więc znam dwa wejścia do koshi nage, pierwsze takie jak do ikkyo, z tym że przeciwnikowi nie zakłada sie dźwigni tylko przerzuca przez biodro (o czym oczywiście wszyscy wiecie:]), a drugie z wejścia do shiho nage, to jest niebezpieczniejsze dla uke, gdyż w trakcie rzuty jego ręka jest zgięta tak jak przy shiho nage i jeżeli dobrze nie ułoży się w powietrzu to grozi mu ciężka kontuzja ręki.

Czy znacie jakieś inne warianty tej techniki, albo może wariant z wejściem do shiho nage jest wam obcy???

Piszcie !!! niech to forum ożyje!!!

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#3 25-02-2008 16:44:34

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

tzn aikido zostalo oparte na walce mieczem czego mozna sie dopatrzec w niemal kazdej technice; mi osobiscie bokken przeszkadza w wykonywaniu technik; po prostu robi sie za ciasno i brakuje miejsca na miecz smile

sztuka walki zaczyna się od dwóch przeciwników a sztuką jest uniknięcie walki
sztuki walki samoobrona aikido aikido forum

#4 25-02-2008 23:42:23

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Jeżeli chodzi o mnie to trenuje aikido nishio, które całe jest oparte na mieczu. Ale wierz bądź nie, jeżeli bokken ci przeszkadza w wykonywaniu techniki, to znaczy, że albo źle to robisz, albo techniki nie są w 100% procentach przystosowane do miecza. Długość ostrza jest, właściwym dystansem jaki powinien być stosowany w aikido i to w każdym rodzaju tej sztuki. więc miecz powinien sie mieścić na tak zwany "styk". Ale w tak zwanym "klasycznym" aikido, które też trenowałem, jest wiele technik które nie da się wykonać z mieczem, lub jest to bardzo trudne.

#5 26-02-2008 15:42:20

Krzysiek
admin
Serwis

No wlasnie ten  styk u mnie jest bardzo styczny smile
Generalnie techniki wykonuje ciasno zeby uke nie mial jakis wlasnych pomyslow w stylu niespodzianka smile i jak w ta ciasnote wcisniemy boken to brakuje miejsca ale ja dopiero zaczalem trenowac aikido

#6 29-03-2008 22:18:26

Krzysiek
admin
Serwis

technika sprawia duzo trudnosci bo trzeba ugiac nogi a kregoslup zostawic wyprostowany i partnera polozyc sobie na biodrach
trudnosc polega na tym ze swoje nogi trzeba ustawic pomiedzy  nogami partnera i miec je blisko siebie tzn nie stac w rozkroku
rzut wykonuje sie poprzez wyprostowanie nog
dla mnie problemem jest to wyprostowanie nog bo czesto nie moge ich wyprostowac gdyz uginam je za mocno i ziemia mnie przyciaga
wiele osob albo staje w rozkroku albo nie ugina nog i przeciaga partnera przez plecy

#7 21-06-2008 21:41:39

Karol
6 kyu
seiza

Moja ulubiona technika:). Może mam za bardzo judockie podejście do niej ale cóż. Aha, nie podoba mi się kihon tej techniki, jak dla mnie zdecydowanie za wolno.

#8 21-06-2008 22:58:20

Krzysiek
admin
Serwis

kihon jest bez dynamiki bo ona maskuje bledy a jak wolno robisz to jest czysta technkai

#9 22-08-2008 16:28:38

Cezary
2 kyu
seizaseizaseiza

inna wersja koshi nage

atak katadori gyaku

zlapana reka robi tekatana jak przy wejsciu do kayten nage a druga atemi na twarz, wejscie irimi noga zakroczna dokladnie pomiedzy nogi tori tak zeby bylo 90% pomiedzy uke i tori, przyczym biodra nalezy slrecic do wewnatrz w kierunku gdzie byla trzymana wczesniej reka.
Reka ktora byla trzymana robi przechwuy do sonkyo i jest wyprostowana do gory druga reka zgieta w lokciu (ciezar ciala na tej nodze)opiera sie o kolano wyglada to jakbysmy strzelali z luku celujac w niebo cieciwa jest uke, pozniej prostujemy nogi zmieniajac ciezar ciala zjednej nogi na druga a reka ktora opierala sie na lokciu dzie do goru a taamta do dolu , mozna to rowniez wykonac w wersji kokyu nage gdy mamy zalozone sankyu a nasze biodra sa za daleko po prostu tniemy ta reka w dol z jednoczesny ruchem bioder jak przy torifune (cwiczenie wioslowania)
Wiem ze troche to zamotane zaraz postaram sie znalesc jakies foty lub linki ale na pewno znajdzieci na zdjeciach prezentujacych Saito Sensei koshi nage, sprubujcie

stiomy w szerokim rozkroku, nogi lekko ugiete kregosup prosto uke laduje w z

#10 22-08-2008 16:49:57

Krzysiek
admin
Serwis

opis zakrecony

posta ucielo czy tak napisales?

#11 22-08-2008 17:13:15

Cezary
2 kyu
seizaseizaseiza

tak napisalem zaraz postaram sie znalesc foty to bedzie jasniejsze

#12 22-08-2008 21:51:59

Mhroczny
5 kyu
seiza

albo jakiś filmik. I przy okazji, to jest jakaś niezywkła wersja czy po prostu jeden z wariantów Koshinage?

#13 26-08-2008 10:38:03

Cezary
2 kyu
seizaseizaseiza

z tego co wiem to jest jeden z wariantow, z filmikiem moze byc ciezko gdyz pisze z pracy a u nas mamy zablokowane strony medialne :-(

#14 26-08-2008 11:06:03

Cezary
2 kyu
seizaseizaseiza

http://www.aikidojournal.com/catalog/pr … s?code=aha

Ostatnie zdjecia w prawym dolnym rogu atak jest inny areszta ta sama, jeszcze za czyms poszperam

#15 30-08-2008 18:45:03

Krzysiek
admin
Serwis

u mnie to jest wariant wiec przypadkiem znam smile

#16 05-09-2008 12:33:32

Cezary
2 kyu