Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

z pewnością, jedna z trudniejszych technik aikido, ale też jedna ze skuteczniejszych, dla uke trudność polega na tym, że jego ręce prawie, że do końca są unieruchomione, co utrudnia początkującym znacznie wykonanie dobrego padu
jedna reke sie naciaga zeby byla wyprostowana a druga reke sie zaplata na pierwszej uzywajac ja do nacisku na lokiec tej wyprostowanej w rezultacie otrzymujemy bardzo nieprzyjemna i bolesna dzwignie

Świetna technika
, osobiście zdarzyło mi się nie puścić mojemu uke żadnej ręki, no ale nic takiego się nie stało- na szczęście. dźwignia ta działa na podobnej zasadzie co judockie juji gatame w parterze, czyli "przeprost" stawu łokciowego:)

Osobnik był już w powietrzu, ponieważ skakał do yoko.

yokoukemi
yokoukemi jesli dobrze kojarze to podstawowy upadek do tylu z podlozeniem nogi
to gdzie tu jest miejsce do skakania?
przepraszam jesli jestem upierdliwy ale naprawde chce zrozumiec

yoko ukemi to jest pad w bok... czy na bok... do tyłu z podłożeniem nogi to koho ukemi

Nishio pisze:
z pewnością, jedna z trudniejszych technik aikido, ale też jedna ze skuteczniejszych, dla uke trudność polega na tym, że jego ręce prawie, że do końca są unieruchomione, co utrudnia początkującym znacznie wykonanie dobrego padu
i jeszcze dodam ,że biedaczek uke,nawet nie może klepnąć,że go boli,naprawdę trzeba uważać

trzeba uwazac, ale technika bardzo mi sie podoba, chodz jeszcze nie potrafie jej poprawnie do konca wykonac.

Faktycznie, świetna technika, ale dość trudna i co tu dużo mówić niebezpieczna, może dlatego tak rzadko ją trenujemy.

jakos jak probuje ja wykonac to tak 4 na 5 razy myla sie mi rece i konczy sie na tym ze technika jest zrobiona na mnie ![]()

SZYGI pisze:
Nishio pisze:
i jeszcze dodam ,że biedaczek uke,nawet nie może klepnąć,że go boli,naprawdę trzeba uważać
zostaje kiai ![]()

mateusz1200 pisze:
jakos jak probuje ja wykonac to tak 4 na 5 razy myla sie mi rece i konczy sie na tym ze technika jest zrobiona na mnie
spróbuj wykonac ją z ataku uchiro ,czyli niech partner złapie np,nadgarski od tyłu,po wyjściu w przód lub do tyłu powolutku zobaczysz jak ładnie ręce uke układają się do naszego chwytu,a dalej to już twój wybór ,albo koshi nage albo pozwolisz mu się otoczyć przewrotem

wiesz probuje i ejst coraz lepiej ale czasem sie mi zamyli ktora ma byc w przeproscie, ktora nie i takie tam. Ale technika bardzo fajna.

Ja podczas wkonywania tej techniki jak nie moge klepać ręką to klepie nogą a raczej tłuke nią ile wlezie. ![]()
Mam pytanie z jakich ataków ją robicie? Czy macie też inne niż omote i irimi?Jest jeszcze jak dobrze pamiętam ura.

Wydaje mi sie ze robie tego z gyaku czy aihanmi to jest troche upieranie sie ze akurat to chcemy zrobic, chyba ze jak to podajze Saito pisal w swojej ksiazce wymusimy atak druga reka. Wydaje mi sie ze najlepiej kiedy robimy te technike jak mamy ushiro ryokata dori, bo rece same sie ukladaja.

a nie ushiro ryotedori? jakos nie moge sobie wyobrazic jak zrobic te technike jak ktos trzyma nas od tylu na wysokosci ramion

poczekaj na staż to Ci pokazemy jak to można zrobić ![]()
choć faktycznie ushiroryote dori jest wygodniejsze ze wzgledu na wieksza kontrolę rąk...

Phobos popracuj nad wypbraznia
ale masz racje ushiro ryotedori tez jest dobre

malo jest prawdopodobne by ktos lapal tak jak napisalem wczesniej bo moze przeciez oberwac od tori z lokcia ktorego nie kontroluje