Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Podobno, i chyba to prawda, kiedy O'sensei leżał w szpitalu cały czas przy nim byli jego uczniowie, Ueshiba wstał i chciał iść do łazienki, ale dostał wtedy bóli, miał raka żołądka; który dawał o sobie znać, uczniowie chcieli mu pomóc w dojściu do toalety, ale on odmówił... uczniowie jednak nie dali za wygraną i w końcu skończyli leząc na ziemi po dwóch kokyu nagach O'senseia ![]()

O'sensei miał dyplomy ukończenie 31 szkół walki, ale nie ninjitsu...
kiedyś jego uczniowie zapytali go czy zna ninjitsu, wiedząc; ze tak nie jest, ale Ueshiba odpowiedział, że zna....
staną na środku dojo w świątyni Iwama i kazał się zaatakować. kiedy uke to uczynili zorientowali sie nagle, ze O'senseia nie ma wśród nich, tymczasem on spacerował po ogrodzie... ![]()
I jak on to zrobił???![]()

ja tez nie znam nie wiadomo jak wielu, ale myślę, że wystarczy, żeby dział się rozwijał ![]()

Podobno potrafił wyczuć pocisk wycelowany w jego kierunku zanim jeszcze padł strzał.
oraz
Człowiek ten pokłonił się formalnie, ale O’Sensei siedział całkowicie wyprostowany. Sytuacja przeciągała się przez jakiś czas, aż przyjaciel Shiody oświadczył coś takiego „Nie pokonam tego człowieka” a następnie głęboko się pokłonił. Tym razem O’Sensei pokłonił się w odpowiedzi. Przyjaciel Shiody odszedł a Shioda pobiegł za nim, żeby wypytać co takiego zaszło. Jego przyjaciel odpowiedział, że zamierzał zaatakować O’Sensei, kiedy ten się kłaniał, aby przetestować jego wartość w sztukach walki, ale O’Sensei zostawił go na lodzie, odmawiając pokłonu. Kiedy Shioda powiedział O’Sensei o tym incydencie ten wyjaśnił to następująco „Za pierwszym razem niewłaściwie się pokłonił, więc nie pokłoniłem mu się, ale za drugim razem jego drugi pokłon był szczery, więc odpowiedziałem.”
Nie ma pozwolenia, więc nie ma ataku.

Drago pisze:
Nie ma pozwolenia, więc nie ma ataku.
Ha!Ha!Ha!Ha!Ha!Ha!Ha!Ha!Ha!Ha! ![]()