Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.
wszystko fajnie, tylko wygląda to tak, jakby kobitka miała zły tydzień i mogła w końcu się na kimś wyżyć....
Jakby nie było, to real aikido, ale płynności odmówić mu nie można. A że dziewczyna się nie patyczkuje. No cóż, jest dobra technicznie, więc może sobie na to pozwolić Ale uke, to niemalże współczuję
czemu wspolczujesz?
Sensei Hoffmann zawsze powtarza ze uke musi umiec grac tzn pada bezbolesnie calkowicie kontrolujac upadek ale glosno i ekspresyjnie amortyzujac by to porzadnie wygladalo na rzut a nie na odganianie muchy
Chyba sympatyczna ta kobitka:P Ma ciekawe przerzucenie uke z brzucha na plecy bardzo płynne jakby było integralną częścią techniki...Podoba mi się też to o czym wspominała Shinshin ,że się nie patyczkuje... I to chyba dodaje uroku technikom....
Krzysiek pisze:
czemu wspolczujesz?
Sensei Hoffmann zawsze powtarza ze uke musi umiec grac tzn pada bezbolesnie calkowicie kontrolujac upadek ale glosno i ekspresyjnie amortyzujac by to porzadnie wygladalo na rzut a nie na odganianie muchy
Niemalże wpółczuję, a to wielka róznica. A tak w ogóle, sam się o to prosił Ale co racja, to racja, dobry uke jest na wagę złota.
Poszukajcie sobie w necie, ta sekcja ma jeszcze kilka innych ciekawych filmików ładnie prezentujących "uliczne" aikido.
Zgadzam się że wszystko wygląda elegancko i płynnie a "dziewczyna" techniki ma opanowane. I szczerze mówiąc nie dziwi mnie to, aikido to jak najbardziej sztuka walki w której spełnić się mogą kobiety, nie potrzeba tu jakiejś ogromnej siły tylko dobra i płynna technika co widać na powyższym filmiku. Pozdrawiam.
tyle ze ona dlatego tak to prezentuje a nie inaczej bo akurat ta sekcja ćwiczy trochę inaczej niż w tradycyjnych dojo aikido- patrz real aikido lub combat aikido
niko pisze:
tyle ze ona dlatego tak to prezentuje a nie inaczej bo akurat ta sekcja ćwiczy trochę inaczej niż w tradycyjnych dojo aikido- patrz real aikido lub combat aikido
Śmiem się nie zgodzić. Zdaje się, że poza filozofią, bo nie wiem, jak wygląda u nich ta kwestia, nasze aikido nie odbiega aż tak bardzo od tego, co jest na filmie. A to, że mało kobiet jest na takim poziomie, to już inna sprawa...
Nie wiem z czym sie nie zgadzasz? oczywiście że nie odbiega (tak bardzo) ale jednak ćwiczy się inaczej, filozofia też nie odbiega.
Primo, chyba zapominasz, że style aikido są różne... Secundo. Nie o kihonie tu mowa, tylko o aikido, które można wykorzystać na ulicy...
niech będzie
Damskie aikido to musi być wspaniała rzecz. Muszę się kiedyś tym zainteresować.
Ostatnio edytowany przez Krzysiek (06-10-2019 16:55:16)