Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Witam. Chcialbym sie uczyc Aikido, ale nie wiem jak to bedzie wygladac w praktyce. Nigdy nic nie cwiczylem, jestem typem osoby siedzacej przez komputerem caly dzien
Mam niecale 15lat, czy Aikido jest dobra sztuka walki na poczatek?
PS. Nie mialem juz sily szukac po forum odpowiedzi ^^
Ostatnio edytowany przez Palid (18-09-2008 19:31:57)

co masz na myśli mówiąc na początek???

jeżeli chcesz ćwiczyć aikido z zamiarem, ze za pół roku zaczniecz coś innego to szkoda czasu senseia który Cię bedzie uczył...

Napisalem, ze chce wybrac technike. Aikido, czy BJJ. Podobno BJJ jest lepsze od Aikido bo latwiejsze do nauczenia sie.
Jesli mam wybrac jakas sztuke walki to chce sie jej nauczyc przynajmniej w stopniu wiekszym niz podstawowy (uczyc sie przynajmniej poltora roku zeby COS umiec).
Z gory przepraszam za brak interpunkcji oraz polskich znakow diakrytycznych ale jestem leniwy :].
Ostatnio edytowany przez Palid (18-09-2008 21:56:35)

Jak jesteś leniwy, i nie masz ochoty się długo uczyć to raczej żadna sztuka walki cię nie utrzyma długo. Jednak do tego trzeba mieć pewnego rodzaju samo zaparcie i nie można być zmuszanym do treningów, ponieważ w takim wypadku będzie się tylko przeszkadzało innym.
Jeżeli jednak chcesz się uczyć to musisz się zdecydować po co i w jakim celu. Czy jako forme rekreacji, czy chcesz jakoś na poważnie to wziąć i na turnieje jeździć, czy masz zamiar długo ćwiczyć i jakie korzyści z tego wyciągnąć. Jak już będziesz wiedział to pomożemy ci z doborem odpowiednich zajęć i powiemy czy Aikido to dobry wybór.
Pozdrawiam
M.

Nie lubię przekonywać nikogo do tego, że aikido jest od czegoś lepsze lub gorsze.
Jeśli szukasz sztuki walki polecam aikido.
Obawaiam sie ze jiu-jitsu podchodzi bardziej pod system walki.
zapraszam do videolektury:
Jeśli nie działa - polecam gorąco firefoxa
)
typowy nastolatek chcialbym cos trenowac ale bez cwiczen ![]()
zlosliwie mowiac to cos bedziesz umial juz po pol roku
radze pojsc na trening zarowno aikido i BJJ zobaczyc jak cwicza
jesli nie masz cierpliwosci to sa 2 mozliwosci
1 nauczysz sie cierpliwosci
2 porzucisz aikido po pol roku
ja nikogo nie pytalem o rade tylko zdecydowalem

To ze nic po roku nie bede umieć to wiem ;]
BJJ w mojej okolicy nie ma, tylko Aikido wiec chyba nie mam wyboru.
coraz lepiej
w mojej okolicy jest tylko aikido ale kolega poleca mi cos innego
pocwicz rok i wtedy zdecyduj czy kontynuujesz czy zostawiasz
tylko nie daj sie namowic kolegom na sparingi

Zdazylem zauwazyc
Jak rok, dwa nie pocwicze to nawet muchy nie pokonam.
celem trenowania nie ma byc walka i chec pokonania kogos
chodzi o pokonywanie wlasnych slabosci

Kochany Palidzie. Twoja motywacja jest bardzo błędna, jałowa i słaba. Wykruszy się bardzo szybko, gdysz sztuki walki się nie nauczysz, a będziesz się uczył. Znajdź mi kogoś, kto nauczył się całej sztuki walki. Moim celem nie jest złośliwość, ani odebrani Ci chęci ćwiczenia czy trenowania, tylko pokazanie drogi, bądź czekokolwiek, co mógłbyś wykorzystać w pozytywnym celu. Ćwicz dla przyjemności, dla chęci poprawienia sprawności, chciej coś robić, znajdź swojego konika, bo widzę, że chcesz się nauczyć a potem to zostawić. Ja też siedze prawie cały czas przed kompem, ale postanowiłem sobie znaleźć jak najwięcej zajęć pozalekcyjnych żeby mnie od niego odciągnęły. Próbowałem już wiele razy, aż postanowiłem, że za każdym razem jak nie będzie mi się coś chciało, będe zmęczony itd. powiem sobie: " nic mnie to nie obchodzi, ide/zrobie to". Przemyśl co naprawdę chcesz osiągnąć trenowaniem AI KI DO.
Z tego co przeczytałem, nie tylko chcesz pozanć coś nowego, ale równierz rozpocząć nowy fragment życia. Być może coś odmieni.
POWODZENIA!
a ja pojechalem w ciemno ![]()
i po rozmowie pojechalem do domu po dres by wrocic do dojo na trening

strasznie jakoś rozleniwiony jestes Palid, nie wiem czy jest sens, zebys zaczynal trenowac skoro czekasz, aby wszystko podano ci na tacy? Czasem trzeba samemu wykazać się inicjatywa, a poza tym wszystko dopiero przed toba! wiecej zdecydowania - jak sie czegos chce to i godzina drogi na trening nie straszna, poza tym poza szkola chyba nie masz zbyt wielu obowiazkow? wez sie w garsc i zdecyduj na cos
dori ta godzine pewnie woli spedzic przed komputerem
\
palid czas w podrozy poswiec na myslenie o tym co bylo na treningu i o bledach - to pomaga zrozumiec techniki ich wykonanie i dzialanie a jadac na trening nastawisz swoj umysl na trening

40 minut to dużo (ja mam 5 minut piechotą), ale mimo wszystko się opłaca.