Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Przeglądanie, czytanie forum i napisanie posta nie wymaga rejestracji. Rejestracja jednak zapewnia pełne uczestnictwo w życiu forum i poszerza możliwości, np. zakładanie własnych tematów, zmiana wyglądu forum, łatwiejszy dostęp do nowych wątków itp.
Zajrzyj tutaj - stosowanie tych tagów ułatwia komunikację - Twoje posty będą czytelniejsze.

#1 28-05-2008 19:01:46

Danielo
gość
seiza

Aikido

Witam

Poczytałem sporo tematów na tym forum dotyczących tej sztuki walki, między innymi związany z sektą i mam kilka pytań. Otóż chcę zacząć trenować aikido bo po prostu mi się podoba, i zastanawia mnie fakt czy rzeczywiście można trenować to jako sport czy elementy religijne ki/chii i inne takie są niezbędne. Widziałem już łamanie desek i rzeczy których ludzkie ciało nie było by w stanie samo dokonać a chciałbym po prostu uczyć się sztuki walki a nie powalać energią czy łamać głową cegły. Jestem ciekaw czy jeśli powiedziałbym coś takiego sensei to zaakceptowałby ta wersje, jestem wierzący i mam pewne określone zasady których łamać mi nie wolno dla tego spytam ludzi którzy się tym zajmują zamiast słuchać plotek o bandzie buddystów którzy są nawiedzeni i należy przed nimi uciekać ( a są tacy wink ).

#2 28-05-2008 22:20:56

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

Re: Aikido

witam
w aikido nie lamie sie ani desek ani niczego innego
co do wiary to nikt nie pyta w co wierzysz i czym sie kierujesz i nikogo to nie obchodzi
nikt nie pyta o powod trenowania; to indywidualna sprawa tak jak gust a o gustach sie przeciez nie rozmawia smile
chcesz cwiczyc jako element sportowy rozwijajacy mozliwosci ciala; ok cwiczysz
cwicze od 1999 roku i nikt mnie nigdy nie pytal o wiare i nie rozmawial ze mna o wierze

jesli cos nadal jest niejasne to prosze dalej pytac

sztuka walki zaczyna się od dwóch przeciwników a sztuką jest uniknięcie walki
sztuki walki samoobrona aikido aikido forum

#3 28-05-2008 22:32:21

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

ludzkie ciało nie byłoby w stanie samo dokonać??? ale energia ki to nie jest żadna magia, mało tego, jest udowodnione, że istnieje. to rzecz naturalna...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#4 28-05-2008 22:38:41

Krzysiek
admin
Serwis

samo nie dokona; trzeba je wytrenowac, nauczyc smile
sila ki nie istrnieje w wymiarze takim jak sila fizyczna miesni ale na pewno nie jest powiazana z magia

#5 28-05-2008 22:51:59

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

powiedziałbym, że raczej musimy je sobie przypomnieć, my tą siłę mamy, ale odkąd cywilizacja poszła do przodu przestaliśmy jej tak potrzebować...siła ki istnieje w takim wymiarze jak siła fizyczna, tylko łatwiej by jej sie było uczyć od małego tak jak chodzić.. niz teraz...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#6 28-05-2008 22:56:36

Krzysiek
admin
Serwis

cos jak plywanie?
niemowle umie plywac ale nie podtrzymywana umiejetnosc jest zapominana?

#7 28-05-2008 23:01:27

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

mniej więcej tak
myślę, ze nasi przodkowie nie upolowali by żadnego zwierzęcia ani nie doszli do tego co jest dzisiaj gdyby kiedyś na początku w dżungli byli tacy jak my... indianie przecież w dżungli widzą lepiej i słyszą lepiej od europejczyków... ale im bardziej cywilizacja szła na przód, tym te umiejętności ginęły...

#8 28-05-2008 23:11:21

Krzysiek
admin
Serwis

technologia zastepuje umiejetnosci
czlowiek zaczyna sie doskonalic w naciskaniu guzikow
oby nie doszlo do sytuacji z matriksa ze potrzebne umiejetnosci sa ladowane do glowy

#9 29-05-2008 16:43:20

GangstaMike
moderator
seizaseizaseiza

Całkiem wygodny i szybki system, mnie się podobał wink.

Co do łamania desek, w większości przypadków są to zwykłe sklejki, albo cement, który można kruszyć w rękach.

Druga sprawa, nie wiem w czym przeszkadza KI/CHI jeżeli się jest np. katolikiem. To nie jest bóstwo do kótrego każą Ci się modlić, LOL, tylko forma treningu oraz wyzwolenia energii (mięśniowej) zablokowanej psychicznie, właśnie w taki sposób jak to mówili moi Przedmówcy.

Nawiązując już do Matrixa i zapewnie jeszcze wielu filmów, książek itp. "Nie prubój, zrób to!" - nie wszyscy tak umieją.

Pokonaj samego siebie...

#10 29-05-2008 16:52:03

Krzysiek
admin
Serwis

apropo sprobuj to nie cierpie gdy tak ktos mowi na macie
cwiczenie lub technika to nie sos by probowac :)
cos robie zle fatalnie lub wrecz szkoda slow :) ale robie by za rok robic to lepiej

#11 28-09-2008 22:20:01

ametyst
4 kyu
seizaseiza

Ja też jestem wierzącym i praktykującym katolikiem i nikt o wyznanie mnie pytał i nie zapyta .Natomiast co do ki to w rozumieniu kultury w schodu to jest jakaś tajemnicza siła, a dla europejczyka  jest to doskonalenie swoich zmysłów. Ato już jest rzeczą normalną. Nawet katolicy praktykują modlitwę przez medytację.

"... Patrzcie uważnie na ruch natury, użyjcie jej jako podstawy  zrozumienia... . Kiedy patrzysz uważnie na rzeczy wszystkie coś Ci mówią... Góry, strumienie, drzewa; wszystko to są Twoi nauczyciele."

#12 28-09-2008 22:34:59

Krzysiek
admin
Serwis

i o to jest cala draka; tajemnicza sila nie bedaca efektem miesni

Stopka forum