Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...
Tu ciezko mowic o jedrnej technice bo jest cala grupa rzutow i jesli wyszedl rzut z rodzaju bedzie co wyjdzie a wyszlo nie wiadomo co to sie mowi ze wyszlo kokyu nage ![]()

Powiedziałbym, że stwierdzenie iż "... rzut z rodzaju bedzie co wyjdzie a wyszlo nie wiadomo co to sie mowi ze wyszlo kokyu nage" jest krzywdzące dla tej techniki. Kokyu nage rządzi się określonymi zasadami, choć to prawda, że odmian i wariantów jest dużo.
Przede wszystkim uke nie może się zatrzymać. Rzut nie bazuje na żadnej dźwigni, jak np. Kote gaeshi, czy shiho nage, więc jest bardzo trudny do wykonania, trzeba lat żeby go dobrze opanować.
W kokyu nage raczej nie zawraca sie siły partnera, jak w irimi nage, czy shiho nage, ale wręcz wydłuża sie jego ruch, ale już na naszych zasadach
aby zrozumieć tą technikę bardzo przydatny jest miecz...
Mi pomaga jo bo czuje na nim jak uke napiera. Z tym ze wyszlo co wyszlo to chodzilo mi ze jesl nie wiadomo co wyszlo to raczej kokyu nage. Zawrocenie uke np w koite gaeshi jest trudne ale daje mozliwosc konttroli szybkosci uke a w kokyu nage tylko a zarazem az sie przepuszcza uke. Klopotem jest prowadzenie dalej bo ruch musi byc gleboki jak skrocimy ruch to uke sie zatrzyma.

Dlatego zwykle przy kokyu nage sie klęka na jedno kolano, aby ruch był głęboki, a ręka tori powinna ciąć pod nogi tak, jakby chciał mu je uciąć mieczem
Albo dobrze obnizyc postawe co jest trudne. Czestym bledem przy klekaniu popelnia sie blad i tnie sie w dol zamiast robic daleki ruch w przod.

dlatego właśnie jestem takim zwolennikiem użycia miecza w zasadzie "ken no tebiki"
Ja do kokyu nage ruch rzutu porownuje do kola od studni. Wiesz taka korba ktora sie nawijalo lancuch jako dziecko czesto mialem z nia doczynienia i ona wymagala takiego dalekiego ruchu.

całkiem dobre porównanie ![]()

zwracam sie z prośbą do administratora, aby do działu technik dodał wątek: Kaeshi waza
bo tak naprawde przy wiekszej ilosci osob aikido polega na zasadzie odczep sie a nie na ja ci pokaze ![]()

Myślę, ze kokyu nage to esencja aikido...
zgadzam sie
moj instruktor przy tej technice mowi ze im mniejszy kontakt z uke tym lepiej

W kokyu nage raczej nie zawraca sie siły partnera, jak w irimi nage, czy shiho nage, ale wręcz wydłuża sie jego ruch, ale już na naszych zasadach
Nie dokonca sie moge z tym zgodzic jest wiele kokyu nage w ktorym ruch sie skraca, a uke zawraca w miejscu jak odbity od sciany, konieczny perfekcyjny timing, np filmiki z o;sensejem na ktorych uke prubuje zlapac kata riote dori i odbija sie od O;sensei lub slynny filmik z Gozo Shioda chyba tytul byl uderzenie tsunami czy cos takiego to jest pierwsza scena filmu wyglada to jak przyjecie pilki na klate przez pilkarza a uke sie po prostu odbija jak pilka
Ostatnio cwiczylismy jedno z krotkich kayten nage na stazu :
siedzisz w seiza z reka nad glowa (ale przed centrum jak w shiho nage) uke atakuje z biegu probujac zlapac oburacz wyciagnieta reke , robiac szersze seiza czyli obnizajac centrum i minimalnie obnizajac reke (to nie jest szerokie ciecie najwyzej 20 cm) kierujac ja w kierunky jego centrum zawracales uke skad przybyl,
defakto bardzo trudne gdyz chwila opoznienia i uke ladowal na tobie ale to juz zalezy od umiejetnosci,
do tego jeszcze trzeba dodac oddech masz uczycie zasysania uke sprezasz powietrze w sobie w niskich partiach brzucha hara i pozniej na zasiadzie sprzezenia oddajesz wraz z rzutem

Nie zrozumiałeś... oczywiście, że można zawracać uke, ale w ostateczności przedłużasz jego ruch...

zgadzam sie ze mozna zawrocic uke przedluzajac/ przekierunkowujac jego ruch ...
ale ja mam na mysli kokyu nage ktora wchodzi w ruch partnera i go przerywa cos na zasadzie bezposredniego wejscia omote irimi nage wtedy ruch zostaje skrocony na zasadzie odbicicia

wiem o co chodzi...ale to się już rzadko praktykuje... w moim stylu wogóle...
a mi sie podoba kokyu nage z rozprowadzeniem bo wtedy rzut jest formanoscia gdy uke jest dobrze wyciagniety
przy ataku dwoma rekoma za jedna robisz tenkan i uke przechodzi przed toba i wejscie pod pache
chyba ze myle techniki