Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.
ogolna liczba technik nie jest znana
mowi sie o 2000-3000 technik
skad taka ilosc?

2000-3000 to chyba jednak przesadza. Samych technik jest koło 20-30. A do tego można rozdzielać na poszczególne ataki, warianty ect. Z jednej techniki można średnio liczyć około 5 wariantów. Niektóre na pewno mają więcej, niektóre mniej. Plus wszystkie ataki. A dalej można sobie wymyślać i ataki i swoje warianty i wersje.
wszystko chyba zalezy co nazwiemy technika co wersja a co wariantem ale ilosc moze zakrecic w glowie

nie pamietam ktorys z uczniow O'sensei probowal je wszystkie zliczyc az w koncu dal spokoj
a co wypadku gdy w jednym ataku laczymy techniki np koshinage + sonkyo dwie techniki polaczone czy jedna nowa ?? przykaldy mozna mnozyc
dwie techniki polaczone ![]()
i powstaje pytanie czy ktos umie aikido?

wydaje mi sie ze na poziomie mistrzowskim (powyzej 5 ktory jest max technicznym) techniki jako takie nie sa juz jest taka wazne chodzi o AI KI czyli kontrolowanie/harmonizowanie energi KI oponenta/uke ale to juz jest kosmos :-))
ano wlasnie w pewnym momencie konczy sie fizyczna technika a zaczyna sie ki czyli kontrola przeciwnika i decydowanie o jego losie

Można powiedzieć, że ktoś kto doszedł do 5 zna już wszystkie techniki
.
Swoją droga, nikt ich jeszcze nie spisał??
nie sadze by ktos je wszystkie pamietal a 5 dan ma moj sensei i nie uwaza by umial

"On" nie uważa??
Przecierz nie będzie się przechwalał, że umie wszystko, tylko pomyśl jakby to wyglądało i czy nadal budziłby wtedy taki szacunek.
w przypadku sztuki walki gdzie jest tyle elementow stwierdzenie umiem jest dosc ryzykowne a jemu wychodzi tylko 8 z 10 wykonan techniki przy oporujacym uke

Uwarzam, że to jest bardzo dobre rozwiązanie.

Zgadzam się z Krzyśkiem ze technik jest tak dużo ze podjecie się policzenia i opisania wszystkich jest dość ryzykowne . Nawet mój sensej z 5 dan opowiada jak to czasami i jemu zdarzy się o czymś zapomnieć.

wczoraj rozmawialem o tym z moim senseiem podobno O'sensei w ktorym z wywiadow lub w rozmowie z ucznami powiedzial ze ilosc technik to okolo 46.000 , szukam dowodow na necie wiec jeszcze sie prosze wstrzymac z krytyka
lacznie z wariantami na pewno kilka tysiecy

. Ueshiba: Jest około 3000 podstawowych technik, a każda z nich ma 16 odmian, wiec jest ich wiele tysięcy. Zależnie od sytuacji stwarzasz nowe.
Element wywiadu z O'sensei ktory mozna znalesc na forum w art oto co odpowiedzial zapytany o ilosc technik

Cezary pisze:
Na stazu w Gdyni sensei Asai pokazywal 16 roznych wersji kaitennage a mowil ze to nie wszystkie
dlatego właśnie nie lubie aikido senseia Asaia...

Wiesz co nishio,to wlasnie taka roznorodnosc jest fascynujaca. A niekturzy cale zycie mysla ze swiat jest plaski ,prosty i sie gdzies konczy.

nie w tym rzecz...ćwiczyłes kiedys u Asaia???

powiem tak... ja od aikido oczekuje czegoś zupełnie innego... denerwuje mnie jak ze stażu z Asaiem wracają goście i mowią, że 1/4 stażu zajęła rozgrzewka i najlepiej pamiętają ćwiczenia rozgrzewające... poza tym samo jego aikido...
dlatego powiedziałem, że nigdy się nie pojawię na stażu u kanetsuki lub asaia... ale lubie fujimoto...

idz i sprawdz sam ...
na Kenetsuka bylem z 6 razy on sie wkurza ze bierzemy sie za techniki kaszaniac podstawy ale to nie jes 1/4 stazu
co do Fujimoto rewelacja... szczegolnie jak tlumaczy po wlosku japonskie techniki czasmi jest to komiczne... ale tez bardzo i sie podobalo