Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...
Najniebezpieczniejszy moment to przejscie pod reka partnera dlatego trzeba go czyms zajac np lapaniem rownowagi ![]()

Technika typowo rozwijająca umiejętność kontroli uke przez tori, i umiejętność padów przez uke.
Została wzięta z Ju-jitsu, gdzie zamiast rzutu ściągnięcie głowy kończyło sie uderzeniem w kolano.
glowa o kolano - jak milo a ktos mi mowil ze ju jitsu jest miekkie
klopotem jest sciagniecie glowy w dol bo potem to uke nie ma szans

Jeżeli nie wychodzi delikatne ściągniecie - trzeba zastosować cięcie w głowę i od razu będzie dużo łatwiej. Szczególnie jeżeli problemem jest uke. Jeżeli dostanie kilka razy to będzie widział gdzie uciekać...
klopot sie zacznie jak bedzie uciekal za dobrze i bedzie sie obracal do mnie idac w dol ale to juz zabawa w wiem co zrobisz wiec znam sposob na utrudnianie

W takim wypadku bawimy się z Uke w "a ja ci nie dam mi przeszkadzać"i robimy ruch o nazwie " a co zrobisz gdy zrobię inna technikę" i wykonujemy Ude garami. Kiedy uke utrudnia nie ma już tej techniki którą chcieliśmy zrobić - musimy zrobić inną i na tym po części opiera się aikido - w każdej sytuacji coś się znajdzie. Przynajmniej dla mnie.
tylko wtedy juz nie uczysz sie wykonania konkretnej techniki co jest celem treningu

bardzo wazna technika która wyrabia prace bioder...
oraz wlasciwa koordynacje biodra rece
oraz wlasciwa koordynacje biodra rece
Cezary w pelni sie zgadzam tyle ze wiadomo iz chodzilo mi o uchi ![]()