Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Witam!
Przeszukałem zasoby forum, niestety nie znalazłem podobnego tematu. Zaczynam trenować aikido, mam 2 treningi za sobą, więc dopiero raczkuję. Mam znakomitego senseia, ćwiczymy w małych grupkach 6-7 osobowych. Treningi są bardzo wyczerpujące, ale przecież o to właśnie chodzi.
Czy ma ktoś z Was dostęp do filmów w których są pokazane poszczególne techniki (ewentualnie książki, w których są szczegółowe ilustracje technik ) ? Bardzo ułatwiłoby mi to naukę.
Ostatnio edytowany przez mathkit (21-06-2008 08:33:10)
tzn ja nie jestem zwolennikiem nauki sztuk walki z filmow ale sa filmy pokazujace techniki
najszybciej mozna je kupic w sklepach specjalizujacych sie w asortymencie do sztuk walki

Krzysiek, dzięki za odpowiedź.
To znaczy ja nie mam zamiaru oczywiście uczyć się technik na podstawie filmów. Ma to raczej być uzupełnienie doświadczeń zdobytych na macie, podczas treningów. Czy dysponuje ktoś instruktażowymi filmami ?
ja nie mam
takie filmy widzialem tylko na kasetach vhs; osobiscie raz widzialem taka kasete na obozie aikido i stwierdzilem ze wole techniki na macie niz na ekranie ![]()

Ale panowie i panie (żeby nikogo nie urazić), otrząśnijmy się i zastanówmy w kótrym wieku my żyjemy. Pierwsza rzecz: nie sądze żeby jakieś VHS zostały znalezione, jak już to jakieś stare zakurzone o których wszysscy zapomnieli, predziej DVD. Druga rzecz od czego są Youtube, Metacafe itp?? Na samym YouTube jest tego od Groma, gwarantuje, że w zupełności wystarczy
.
ja jestem wybredny ![]()

Co do filmów to faktycznie jest ich spro na YOTUBE:) rożnej maści i jakości, od wyboru do koloru wszelkich sztuk walki. O AIKIDO jest sporo. Co do ksiązek to osobiście kupiłem ksiązke J. Wysockiego "AIKIDO podstawy i techniki" jest tego 2 tomy do każdego płyta dvd z pokazem technik.
i tak nic nie zastapi treningu
nawet filmy z ueshiba

Chyba, że ktoś wynalazł sposób taki jak w matrixie i wystarczy że podłaczy się do komputera
.
to byloby straszne umiec cos bez wysilku

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Przeszukałem zasoby youtube i rzeczywiście jest tam na prawdę kopalnia filmów z technikami. To mi w zupełności wystarczy.

to byloby straszne umiec cos bez wysilku
Da się, słyszałeś moze o tych mangowskich urządzeniach do poprawiania mięśni? Urządzenie kurczy co chwile mięsieć dawką prądu. Podobno możńa tak spalac tłuszcz i robić mięśnie. Swojądrogą wyobraźcie sobie człowieka otyłego, który cały czas siedzi w dou i korzysta z tego urządzenia. Po tam załóżmy 2 latach wychodzi gdzieć, chudy i napakowany. Mocniejszy wiatr i koleś leży w rowie. Przecierz oprócz samych mieśni chodząc na zwykłą siłownie czy ćwicząc wyraia się jeszcze siłę, wytrzymałość i sprawność. Rozumiem jakby z tego korzystali kulturyści, ktorzy normalnie też ćwiczą...
bruce lee tego uzywal

Widziałem na filmie
.
ja tez a powtorka byla niedawno ![]()
tytul to jest aikido jest chyba jakas odmiiana z ciosami konczacymi ble ![]()
polecam ładnie zmontowany filmik z sensie Matusoka, wieloletnim asystentem Stevena Seagala
http://www.ikazuchi.com/?page_id=361

Film robi wrażenie. Mój ulubiony o aikido to ten:
jak dla mnie genialne ale dla laikow to musieliby poczuc na sobie by uwierzyc

Zapewne cześć z was widziała ten film, jednak napewno nie wszyscy. Kiedyś natknałem się na niego szperając w internecie:)) Sądze, że przypadnie wam do gustu.
Zachęcam do pokazywania swoich ulubionych filmów o aikido (ale tych nie perłnometrażowych - segal itp
P)
Ostatnio edytowany przez yershuachu (02-09-2008 23:57:06)

A ja podaje link do filmu o promotoprze mojego dojo. Sihan Terry Ezra.
http://hk.youtube.com/watch?v=7j9UouM-_ … re=related

Polecam ten film bardzo goraco . Ja jestem pod wrażeniem