Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

chyba najwazniejsze w tej technice jest taiming...

jedna z bardziej lubianych przez aikidoków w czasie randori... "kładąc" się na ziemi podcinasz przeciwnikowi nogi...![]()

chyba bardziej znana ( przynajmniej mi ) jako aiki nage.

aiki nage to dawna nazwa kokyu nage używana w daito ryu... pierwszy raz się spotykam z tym zeby nazywać tą technikę w ten sposób...

um nas poprostu jedno z kokyu

u nas ostatnio na egzaminach sansei zadał sudori nage i było ogólne ździwienie, ta technika u nas to też aiki nage ![]()

wazne w tej technice jest aby podciąć nogi... rzucajac się na ziemię trzeba odważnie "wykonać irimi" ...a czestym błędem jest poprostu kładzenie się na ziemi i czekanie na efekty... prawdziwy przeciwnik nigdy sam nie wpadnie na nas... sudori nage to podcięcie nie potkniecie się przeciwnika...

Rzeczywiście, fajna technika, ale niestety, znam ją na razie tylko z teorii ![]()

wiesz...u mnie zawsze wszyscy godzine przed treningiem przychodzimy i trenujemy... jeżeli mozesz to zrób tak... poprosuke o jui waza a gdy się nie będzie spodziewał spróbuj to zrobić...tylko nie mów mu że robisz sudori nage... i wybierz kogośkto dobrez pada odruchowo a nie tylko gdy wie jaka technika jest wykonywana..

Przed moją grupą ćwiczą dzieci, więc nie da rady, po treningu też nie ma takiej możliwości, ale na pewno coś wymyślę.

Nishio pisze:
wazne w tej technice jest aby podciąć nogi... rzucajac się na ziemię trzeba odważnie "wykonać irimi" ...a czestym błędem jest poprostu kładzenie się na ziemi i czekanie na efekty... prawdziwy przeciwnik nigdy sam nie wpadnie na nas... sudori nage to podcięcie nie potkniecie się przeciwnika...
czyli cos jak wslizg w pilce noznej z zamiarem faulu? ![]()

zamiar taki sam... wykonanie troche inne...![]()

mysle, ze szybko bym sie polapal w tej technice, bo za czasow gdy gralem w pilke wiekszosc moich wslizgow konczyla sie faulem

Z tą różnicą że tu nie dostaniesz czerwonej kartki ![]()

Cóż, w piłkę nie grałam, ale w rugby zdarzało się, więc chyba wiem, o co chodzi ![]()

Zauważyłem że przy tej technice ludzie sie jej boją.Jest tak ponieważ nie są do końca pewni jak wyjść z niej "cało".Chodzi o to że robimy przy niej pad zwany u nas "ukemi kotegaeshi przez partnera".Ja od zawsze tak robie i nic mi się nie stało przez te wszystkie lata.Uważam że ten pad jest właśnie do takich technik.Ba!Ponieważ mój sensei wie że potrafie przy tej technice dobrze padać i że się jej nie boje to zawsze bierze mnie jako uke przy omawianiu jej.Żeby dobrze ją wykonać nie trzeba się jej bać.Tak więc nie bójmy sie jej i do dzieła!

Łoł, przyznam, ze ta technika tez jest interesujaca
Bac sie? Nie ja!![]()

Faktycznie widowiskowa, ale i niebezpieczna technika... dlatego jak uke się boi, to niestety, ale trzeba trochę wyhamować, bo może być niewesoło...

A opisze ktos krok po kroku jak sie to robi? Albo jakis filmik moze?
http://www.youtube.com/watch?v=L0F90ELGd94
od 2,17 do 3,17 jest zblizone do powiedzmy klasycznej wersji tylko nie robimy "pompki" a klek podparty wykonujac biodrami ruch do uke co go podcina
inne wersje na tym filmie to
do 2,17 kokyu nage - jako ze kokyu nage ma trylion odmian i wersji ![]()
od 3,17 tzw rzut poswiecenia czyli tori tez upada