Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Chcialem przyblizyc Wam nieco postac Morihiro Saito ale zamias pisac jego zyciorys mysle ze lepiej aby on sam opowiedzial o tym swoimi slowami.
Tlumaczenie wywiadu z Saito Sensei
Kilka uwag technicznych :
Jako ze korzystam z anglojezycznej klawiatury wiec brak polskich znakow.
Opis seminarium pomijam skupiajac sie na w miare wiernym tlumaczeniu wywiadu z Saito
Skroty P: - Pytanie ; O: Odpowiedz
Interpunkcja i gramatyka moze troche kulec
Aha uzywam czasu terazniejszego tak jak w orginale niestety to juz czas przeszly :-(
Wstep:
Saito Sensei obchodzi 50-lecie swojego Aikido w tym roku , ktore rozpoczal studiowac w 1946. Przez ponad 23 lata byl Uchi Deshi u O’Sensei.
Kiedy O’Sensei umieral w 1969 roku, Saito byl przy jego lozu trzymajac jego rece w swoich. Skonczyla sie dlugoletnia relacja mistrz-uczen.
Iwama dojo oraz Aikido Shrine zostalo powierzone opiece Saito.
Za najwazniejsze swoje zadanie Saito Sensei uwaza zachowanie Aikido w niezmienionej formie dokladnie jak nauczal O’Sensei, nie zmieniajac go ani troche. Z tej perspektywy mozemy dostrzc wyjatkowosc Saito, gdzyz wielu innych nauczycieli rozwinelo swoje wlasne style. Saito Sensei kontynuje naczanie Aikido w takiej samej formie jak zalozyciel.
Dzisiaj kiedy Saito Sensei obchodzi swoje 50-cio lecie jest on rowniez Dai Sempai (honorowy senior nauczyciel) w Hombu Dojo.
Wywiad:
P: Czy przed Aikido trenowal Sensei jakies inne formy Budo?
O: Tak , Kendo, Karate I troche Judo
P: Jak Sensei zaczal trenowac Aikido?
O: Slyszalem o tajemniczym czlowieku, cwiczacym nieznana forme Budo, blisko miejsca w ktorym mieszkalem. To bylo w 1946 roku , wtedy zaczalem cwiczyc u zalozyciela. Trenowalismy bardzo ciezko w tym czasie, wykonywalismy bardzo duzo technik suwari-waza, nawet gdy krwawily nam kolana, my caly czas cwiczylismy i nagle nastepowala zmiana przez szereg nastepnych dni cwiczylismy np riokatadori. Taki byl sposob cwiczenia w Iwama
P: Czy w czasie kiedy Sensei zaczal trenowac bylo wielu studentow w dojo?
O: Tak bylo kilku studentow w tym czasie: Tohei, Abe, Tanabe oraz Shioda trenowali kiedy ja zaczelem. Tohei zostal tylko przez krotki czas, poniewaz zalozyl rodzine. Abe cwiczyl rok a pozniej wyjechal do Francji. Tanabe byl przez krotki okres tak jak i Shioda ktory wyjechal do Steel Mil uczyc Aikido.
P: Kto oprocz Sensei byl najdluzej uchi deschi i przez jaki okres?
O: Tam nie bylo zadnych innych uchi deshi. Jesli rozumiemy przez to studentow pozostajacych w dojo przez dluzszy czas, rok i dluzej. Wiekszosc studentow nie byla dluzej jak 3-6 miesiecy.
P: Kto z dzisiejszych sensei byl uchi deshi u O’Sensei?
O: Jesli mowimy o takich sensei jak Yamada, Tamura, Tohei, Saotome i Kanai oni wszyscy byli studentami Kisshomaru Ueshiba. Nigdy nie cwiczyli w Iwama u O’Sensei. Chiba Sensei raz cwiczyl w Iwama przez 3 miesiace.
P: Kto uczyl w Iwama i Tokyo gdy nie bylo tam O’sensei?
O: Kiedy O’Sensei nie bylo w Iwama, ja bylem odpowiedzialny za treningi. Nie wiem kto uczyl w Hombu kiedy nie bylo tam O’sensei z prostego powodu. Nie bylo mnie tam. Bylem w Iwama. Ja rzadko przyjezdzalem do Hombu. W latach 1960-61 O’sensei byl bardzo aktywny. Czasem wyjezdzal do Tokyo aby uczyc Aikido, ale nie mijalo wiele dni poczym studenci z Hombu dzwonili aby zabrac O’sensei do domu. O’sensei dawal im niezly wycisk, besztajac za to ze nie cwicza w prawidlowy sposob
W Iwama O’sensei zwykl cwiczyc rano sam bylem jedynym studentem ktory z nim mogl cwiczyc w zamian pracowalem na jego farmie
P: Gdzie O’Sensei spedzal wiekszosc swojego czasu uczac Aikido w Iwama czy Tokyo i jak to ulegalo zmianom w latach 40-tych, 50-tych, 60-tych?
O: Po pierwsze pragne podkreslic ze O’sensei byl przede wszystkim obywatelem Iwama , to tutaj przybyl aby przezyc swoje zycie. W latach 40 – 50 spedzil prawie swoj caly czas w Iwama a tylko od czasu do czasu wyjezdzal do Tokyo. W latach 60-tych jezdzil czesciej i dzielil swoj czas pol na pol pomiedzy Iwama i Tokyo. Do czasu gdy sie nie rozchorowal w Tokyo i zadzwonil do mnie abym go zabral do domu.
To byly inne rzeczy, ktorych O’sensei uczyl w roznych miejscach. O’sensei nie uczyl broni w Hombu tylko o tym mowil. On uczyl broni i wykladal ide Riai (relacja wspolzaleznosc broni i otwartych rak) w Iwama.
O’sensei studiowal i trenowal bardzo ciezko w Iwama. To wlasnie tutaj, na przestrzeni 15-20 lat, mial miejsce glowny rozwoj Aikido. Proces tez zapoczatkowany zostal 1945 a zakonczyl sie w pomiedzy 1960-65. Aikido zostalo stworzone w Iwama.
Chcialbym powiedziec kilka slow na temat wszystkich klamstw o O’sensei i jego Aikido. Ze nie bylo broni ! To mnie naprawde denerwuje. Chcialbym aby prawda o zrodlach aikido byla powszechnie znana prosze upewnic sie ze ten tekst ukarze sie w internecie. Szczegolnie jestem zdenerwowany na Hombu Dojo z powodu ukrywania faktu ze O’sensei byl czlowiekiem z Iwama i ze to wlasnie tam rozwinelo sie Aikido.
Podziekowania itd
Jesli ktos chce rzucic okiem na orginal + zdjecia do zamieszczam rowniez link
www.iwama-aikido.com/Saito_Interview.html - 11k