Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Przeglądanie, czytanie forum i napisanie posta nie wymaga rejestracji. Rejestracja jednak zapewnia pełne uczestnictwo w życiu forum i poszerza możliwości, np. zakładanie własnych tematów, zmiana wyglądu forum, łatwiejszy dostęp do nowych wątków itp.
Zajrzyj tutaj - stosowanie tych tagów ułatwia komunikację - Twoje posty będą czytelniejsze.

#26 25-05-2008 11:25:46

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

Re: czy w aikido mozna mowic o sukcesie

no wlasnie a ja bym chcial wyposrodkowac by zainteresowac innych
mnie aikido przekonalo do siebie tym ze mozna sie obronic - a  cale zycie wolalem bronic niz atakowac - oraz tym ze nie robic krzywdy tylko zniechecac do kolejnych atakow

sztuka walki zaczyna się od dwóch przeciwników a sztuką jest uniknięcie walki
sztuki walki samoobrona aikido aikido forum

#27 29-05-2008 16:36:57

GangstaMike
moderator
seizaseizaseiza

Jakie stwierdzenia?

Pokonaj samego siebie...

#28 23-07-2008 12:34:27

Karol
6 kyu
seiza

Fajny temat:D

Sukces w aikido? Myślę, że tak spójrzcie na to wszystko nie przez pryzmat treningów ale przez to kogo tak naprawdę poznajemy. dzięki aikido poznałem wspaniałych ludzi na których mogę liczyć i oni mogą liczyć na mnie, osoba która jest gburowata, hamska, wredna, długo się nie utrzyma w sekcji, ponieważ jak powiedział sensei Fujimoto na stażu w moim mieście "wszyscy jesteśmy jedną wielką rodziną" a w zasadzie co jest celem każdego człowieka ? stworzenie idealnej rodziny, nieprawdaż? Może trochę przesadziłem, ale samo bycie w takim gronie jest sukcesem. A dodatkowo można dorzucić to, iż uczestniczy się w czymś wspaniałym czym jest aikido czymś co ma filozoficzną otoczkę która może się dopasować do każdego smile. JA osobiście cały czas zmieniam swoje nastawienie do aikido (na coraz bardziej pozytywne), już nie traktuje dojo jako miejsca gdzie mogę się wyżyć (chociaż faktycznie tempo zawsze sobie narzucę),- od tego mam sporty jak boks, judo (planuje zacząć trenować na studiach). jak tak człowiek usiądzie i się zastanowi, co mi dało aikido?... Wspaniałych znajomych, kondycje, trening ciała i umysłu, możliwość samoobrony i wiele wiele więcej. Chciałbym usłyszeć wypowiedź osoby posiadającej czarny pas, w tym temacie smile.

Nisho- zgadzam się z pokonaniem samego siebie, ale z resztą trochę przesadziłeśsmile.
Gangstamike- O ile się nie mylę nie ma kata z bokenem (a przynajmniej tak się to nie nazywa), są układy kumitachi i techniki podstawowe suburi. )

Pozdrawiam

#29 23-07-2008 13:33:12

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

w takim razie Ueshiba tez przesadził... bo to parafraza jego słów...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#30 23-07-2008 14:36:37

Karol
6 kyu
seiza

przesadzone- w moim mniemaniu, osobiście rozumiem, że należy zachować spokój bo to jest podstawa (nawet w sporcie nie wolno panikować). Ale twierdzenie, że gdy zostanę przekopany, pocięty, pobity a jednak wygram uważam za błędną, no chyba, ze chodzi Tobie o to, iż z takiego starcia wyjdziemy bez szwanku (i bez użycia siły) wtedy rzeczywiście możemy uznać to za wygraną.

#31 23-07-2008 20:27:21

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Chodzi o to żebyś nie traktował aikido tylko i wyłącznie jako sztuki walki ale też jako budo... jeżeli wygrywasz a kieruje tobą nienawiść to nie różnisz się niczym od dzikiego zwierzęcia które wpadło w furie... jeżeli nawet giniesz a nie ma w tobie nienawiści to jest to zwycięstwo duchowe... możesz powiedzieć, że to głupie ale taka jest mentalność japońska... nam wszystkim ciężko to pojąć...ale w te prawdy wierzyli wielcy mistrzowie sztuk walki... nie można mówić Ueshiba to wielki mistrz i krytykować fundamenty jego poglądów... możesz go podziwiać, lecz jeżeli nie uznajesz jego nauk to po co ćwiczysz aikido? w ten sposób będziesz błądził po omacku i nie dojdziesz do sedna... chyba, ze Ci to odpowiada...

my europejczycy nigdy nie zbliżymy się do mentalności japońskiej na tyle ile by było trzeba i dotyczy to wszystkich bez żadnego wyjątku...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#32 23-07-2008 20:45:21

Krzysiek
admin
Serwis

Karol samuraj wolal umrzec niz sie zhanbic
w dzisiejszych czasach to niemal paranoja ale honor nabiera wlasciwego wymiaru

#33 27-10-2008 14:11:38

lukass00
6 kyu
seiza

Myślę, że każdy człowiek może mierzyć sukces inną miarą. Dla kogoś sukcesem może być już samo przełamanie się i rozpoczęcie nauki Aikido a ktoś inny za sukces uzna wysoki stopień. Możliwości może być tak wiele jak jest osób trenujących Aikido.
Mnie zastanawia coś jeszcze. Dlatego załóżmy, na tą chwilę, że teoretycznie sukcesem jest 1 dan. I teraz moje pytanie do Was: jak uważacie czy tak ujęty sukces jest dostępny dla każdego przeciętnego człowieka?
Czy każdy, poprzez wytężoną pracę nad sobą może to osiągnąć? Czy może potrzeba do tego czegoś więcej? Czegoś w rodzaju talentu, daru? Nie chodzi mi o wytrwałość, determinację czy zaangażowanie w trening, bo to jest nieodzowny składnik tak rozumianego sukcesu.

#34 27-10-2008 15:24:06

Krzysiek
admin
Serwis

1 dan to jest rodzaj rzemiosla czyli umiesz prawidlowo wykonywac techniki tzn ze jest mozliwy do osiagniecia dla kazdego

#35 27-10-2008 15:37:34

Cezary
2 kyu
seizaseizaseiza

zgadzam sie z krzyskiem i wierze ze i drugi to bardzo dobry rzemieslnik co innego 3 i w gore

#36 27-10-2008 15:42:47

lolking9
6 kyu
seiza

Krzysiek pisze:

mi sie wydaje ze boken daje wiecej niz jo bo techniki sa oparte na mieczu ale zachecam do cwiczen technik przy ataku jo bo na ulicy latwiej o kij niz o miecz

chyba zaprzeczam sam sobie smile

techniki w których uke atakuje bokkenem mają obrazować np. kij baseballowy, patyk, czy chociażby naszą płotową sztachetę. Może to też być kij od szczotki. Przecież wiadomo że nikt teraz nie będzie latał z kataną po ulicy ;p

Stopka forum