Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Wątpliwości, porady, zastosowanie w walce, jak myślicie...
W dynamicznym wykonaniu mordercza technika urywajaca glowe. W wolnym wykonaniu jednym z warunkow jest odchylenie glowy partnera do tylu tak by gardlo bylo widoczne. Taki uklad kregoslupa zapewnia dosc pewna kontrole nad partnerem.

cóż jedna z podstawowych popularniejszych i skuteczniejszych technik aikido
w swojej książce Jacek Wysocki pisze że opracowanie tego zajęło O'senseiowi 20 lat, podczas gdy Jerzy Miłkowski tak samo pisze o kokyu nage ![]()
no to ja doloze swoja cegielke
20 tal slyszalem o tenchi nage
irimi nage tzw wersja omote istnieje jako wersja ciekawostka wykonywana rzadko; podstawowa to ura z tenkanem

szczerze mówiąc wątpię żeby to było tenchi nage, o'sensei raczej nie lubił tej techniki jak słyszałem,
poza tym nie jest popularna więc wątpię czy traciłby na nią 20 lat
sprawdze albo spytam kogos z ciekawosci
chyba wiem gdzie to przeczytalem
czyli masz spolegliwego uke bo jak mnie nie trzyma sie za glowe to nia bije

nie... ból jest tak duży i paraliżujący, ze nie jest w stanie przesunąć głowy w drugą stronę...pozatym trzymam blisko ramienia więc nie ma nawet możliwości nabrać impetu by uderzenie głową było mocne... pozatym my nie robimy irimi nage w ten sposób...
http://pl.youtube.com/watch?v=iP_ZohOTd … re=related
nie praktykujemy tego ściągnięcia w dół... tylko:
http://pl.youtube.com/watch?v=mt4ts-rOp … re=related
sciagniecie w dol jest elementem treningowym dla uke by sie rozwijal ruchowo i to jest na pokazy w pelnej wersji tzw uzytkowej nikt nie sciaga w dol bo wiadomo ze nie zrobi helikopterka tylko zlamie sie w biodrach i nie wyprostuje sie
wiele osob z zewnatrz wersje pokazowa traktuje jako uzytkowa

Pokazową wersją to ja bm nazwał to:
http://www.youtube.com/watch?v=rsMemmqLyqA
A co do ściągnięcia to jest to moim zdaniem ważny element. Może nie trzeba go zaznaczać tak jak zostało to pokazane na pierwszym filmiku ale powinno mieć miejsce. Na tym drugim filmie w ogóle nie ma elementu ściągnięcia i wychylenia. Lub po prostu ja tego nie widzę...

ściągnięcia oczywiście nie ma... ale wychylenie to jest...

bardziej do mnie przemawia wersja tissiera niż doshu...ale ta dyskusja powinna być w dziale irimi nage
u tissier`a sciagniecie jest ewidentne tylko uke kleka zamiast helikoptera i jakby nie wstal to po sprawie dlatego to nie jest na ulice
u nishio to jest kihon i jest wychylenie tylko uke zaslania bo pochyla glowe ![]()

Wersja Ch. Tissier jest zdecydowanie mało praktyczna ale za to bardzo pokazowa. Uke nie wiedzący jak z tego wyjść zostanie po prostu przeciągnięty po podłodze i będzie koniec techniki. Natomiast jak ładnie wyjdzie to widać jak to ładnie wygląda

u mnie po obejrzeniu filmu z Tissierem w moim klubie zawrzało. Wg mnie irimi nage jest bardzo użytkową techniką . Wychylenie uke, co u mnie w klubie jest podstawą wykonania techniki ,pozwala na wyciągnięcie głowy uke poza punkt stabilności do tylu,a to dlatego że uke po pochyleniu odruchowo reaguje w przeciwna stronę chcąc utrzymać równowagę.
wychylenie to druga zasada jaka poznalem w aikido
jak nie wychylisz to nie upadnie tak jest nie upadnie a nie ze nie rzucisz
uke sam upada bo jest tak wychylony ze nie moze stac ty go tylko pilnujesz by nie odzyskal rownowagi

Krzyś nawret nie wiesz jak mnie Twoj post ucieszyl.
ZGADZAM sie w 1000%

eeeech nawet niue wiecie ile problemu mi sprwiła ta technika wczoraj na treningu...jak robię irimi nage to wydaje mi się że w ogóle nie ma miejsca na rzut, że wszędzie jest uke. a jak ukuję do tej techniki to wydaje mi się ze kompletnie nie ma miejsca na pad wszędzie jest tori ![]()
miejsce zawsze jest przede mna razem z uke ![]()
a uke sam znajduje miejsce do upadku poza tym sprobuj nie rzucic tylko wychyl i poczekaj az uke sam upadnie tylko pilnuj wychylenia

tak w obydwu przypadkach czy to uke czy tori daj szanse "czas na podjecie decyzji.