Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

na stronie natknąłem się na taki tekst:
"Niektóre techniki aikido w dalszym ciągu są bardzo skuteczne w realnej walce, inne zostały wymyślone dla celów treningowych, aby nauczyć aikidokę panowania nad ciałem partnera (techniki z obrotami)."
czy rozumiesz to w ten sposób, że techniki z obrotami na ulicy sie nie robi??? i zdefiniuj obrót...![]()

Dziwne, myślę, że techniki z obrotem można wykonywać. Jesli wykona sie je szybko i sprawnie to niedość że zaskoczy się przeciwnika to jeszze będzie się w lepszej pozycji.

ja myślę, że jeżeli mówimy o obróceniu siły partnera przeciw niemu to tenkan to najlepszy środek...

popieram Nishio, według mnie tenkan jest bardzo dobrym sposobem na rozprowadzenie siły przeciwnika i bardzo dobrym punktem wyjścia do wielu technik :-)
Ostatnio edytowany przez Bzyk (17-12-2008 04:19:18)

tylko na jakim poziomie trzeba byc zeby zrobic tenkan na ulicy tak zeby przeciwnik poszedl tak jak chce
sa takie techniki a raczej wersje gdzie sie robi 2-3 obroty a to na ulicy raczej nie ma bytu
napisane to zostalo by laicy nie traktowali wszystkiego co zobacza na treningu lub pokazie jako technike do zastosowania na ulicy

na każdym poziomie, trzeba poprostu przeciwnika odpowiednio poprosić aby szedł tak jak tego chcesz:-)

Nishio pisze:
ja myślę, że jeżeli mówimy o obróceniu siły partnera przeciw niemu to tenkan to najlepszy środek...
Osobiscie myusle ze tenkai jako szybki skret bioder jest lepszy na ulice jakos nie widze tenkan w zastosowaniu... za dlugi w czasie oraz wymaga wiecej miesca

robisz ruch kiriage i przeciwnik idzie za Tobą jak chcesz...

nishio jam początkujący a tak na polski na czym polega kiriage? Nie słyszałem o tem?

to jest prowadzenie za łokieć kiedy robi się tenkan na zewnątrz w wersji aihanmi, wiec automatycznie we wszystkich uderzanych atakach też... wątpie czy wystepuje w klasycznym aikido... to oczywiscie w technikach ręcznych bo samo kiriage to jest ciecie w iaido...

podaiękował teraz załapałem poprzedniego posta :-)

Ja natomiast uwazam ze tenkan nadaje sie do "praktycynego" wzkozystania. Ale nie w wersji w jakiej sie trenuje na treningach, czyli pelnej i obszernej ,(bo prawdopodobnie nigdzie nam miejsca nie starczy). Ale w wersji jaka pokazuje Segal, krutko,szybko i ze zdecydowanym obrotem bioder.