Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Przeglądanie, czytanie forum i napisanie posta nie wymaga rejestracji. Rejestracja jednak zapewnia pełne uczestnictwo w życiu forum i poszerza możliwości, np. zakładanie własnych tematów, zmiana wyglądu forum, łatwiejszy dostęp do nowych wątków itp.
Zajrzyj tutaj - stosowanie tych tagów ułatwia komunikację - Twoje posty będą czytelniejsze.

#1 15-02-2008 22:36:27

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

ogólna dyskusja

Chyba najbardziej znany europejczyk w świecie aikido francuz z doskonałą techniką i dużym poczuciem humoru. Miałem przyjemność widzieć go na żywo. Można wpaść w kompleksy.

sztuka walki zaczyna się od dwóch przeciwników a sztuką jest uniknięcie walki
sztuki walki samoobrona aikido aikido forum

#2 28-03-2008 17:45:19

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Re: ogólna dyskusja

w nazwisku brakuje "R"

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#3 10-12-2008 14:02:27

Shinshin
początkujący
seiza

Aikido w wydaniu Tissier'a to czysta poezja ruchu i niewiarygodna skuteczność. Chciałabym kiedyś zobaczyć go na żywo.

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

#4 10-12-2008 14:10:51

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

na jakiej podstawie wnioskujesz o niewiarygodnej skuteczności aikido sensei Tissiera..,.???

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#5 10-12-2008 16:42:33

Krzysiek
admin
Serwis

podejrzewam ze widziala filmy z pokazow w hali bercy

#6 10-12-2008 17:01:39

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

ale pokaz nie decyduje o skuteczności... nie wszytsko co ładnie i groxnie wygląda jest od arzu skuteczne... ja oczywiście szanuje sensei tissiera i myślę,że jego aikido jest skuteczne... ale dziwi mnei zwrot...niebywała skuteczność... skoro nie sprawdziła tego osobiście...

#7 11-12-2008 01:36:14

Cezary
2 kyu
seizaseizaseiza

jest skuteczny i to bardzo !

#8 11-12-2008 15:29:43

Shinshin
początkujący
seiza

Do: Nishio
Cóż, widziałam tylko te pokazy Tissier'a, które są ogólnodostęone w sieci i nie wydaje mi się, żeby były reżyserowane. Zresztą, posiadanie 7 DANA o czymś świadczy...

Shinshin

Sayonara smile

#9 11-12-2008 15:43:18

lukass00
6 kyu
seiza

Ja tam nie wiem po co ta dyskusja o skuteczności Tissier'a. I tak ten, kto oglądał odpowiednie filmy, wie że najskuteczniejsze Aikido prezentuje Seagal wink

#10 11-12-2008 17:47:40

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

nie koniecznie... nie chce wymieniać z nazwiska ale jak dla mnie jest kilku mistrzów, którzy dla mnie mistrzami nie są... ale nie mowie tu o tissierze... każdy pokaz jest reżyserowany... co do samego tissiera, to on sam zawsze powtarza, że w rzeczywistości aikido by wyglądało zupełnie inaczej...pokaz z bercy a rzeczywistość były by całkiem inne...jak dla mnie najskuteczniejsze aikido reprezentuje sensei Nishio;)

#11 11-12-2008 23:04:59

Shinshin
początkujący
seiza

Nie sądziłam, że moja wypowiedź wzbudzi tyle emocji... Ale w sumie to dobrze, w końcu temu między innymi ma służyć to forum. Ale do rzeczy. Faktycznie, nie miałam i pewnie nieprędko będę miała okazję sprawdzić w rzeczywistości, jak wygląda skuteczność Shihana Tissier'a. Zresztą, nawet gdybym jakimś cudem znalazła sie na stażu z jego udziałem, to jako kiepski uke, przynajmniej póki co, trudno byłoby mi ją ocenić. Oczywiście, zdania swojego nie zmieniłam!
A może jest wsród nas ktoś, kto miał przyjemność smile na własnej skórze doświadczyć umięjetności Tissier'a?! 
Sayonara big_smile

#12 12-12-2008 15:32:40

Krzysiek
admin
Serwis

ja na stazu w krakowie kilka lat temu
nie forsuje techniki jesli za nia podazasz - na mnie wykonywal shomen uchi ikkyo w suwari waza
na srodek do pokazania jakiejs techniki w tachi waza wzial kogos bez doswiadczenia i ten biedak ewidentnie sie stawial oporujac w efekcie upadki byly poza jego kontrola

#13 14-12-2008 21:38:06

Shinshin
początkujący
seiza

Faktycznie, zderzenie swoich umiejętności z nieznanym "przeciwnikiem" - w tym wypadku Tissier'em mogło być dość bolesne, szczególnie dla początkującego.
W końcu na ogół ćwiczymy ze swoim seneiem, który zna nasze możliwości i zawsze wie jaki wariant techniki wykonąć, byśmy sobie nie zrobili krzywdy.
Sayonara big_smile

#14 15-12-2008 16:19:35

Krzysiek
admin
Serwis

chodzi o to ze zamiast podazac za technika to oporowal a technika byla podstawowa

#15 15-12-2008 17:53:30

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

no i to ból...bo co z tego,że tissier ja wykona bez problemu skoro sposób jaki w to zrobi nie nauczy nic nikogo... a przynajmniej początkujących...

Stopka forum