Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

No dobrze, ale przecież wszyscy trenujący aikido uczymy się atemi, choć w Nishio, jak twierdzi Nishio, przede wszytkim
ale... zastosowanie go w praktyce jest dopuszczalne tylko w sytuacji zagrożenia zdrowa lub życia. W wersji treningowej jest to jednak w jakiś sposób markowane atemi, bo gdyby było inaczej, to po każdym treningu prznajmniej kilka osób lądowałoby w szpitalu albo w kostnicy ![]()

ale mi nie chodzi teraz o atemi

Nishio pisze:
ale mi nie chodzi teraz o atemi
Wydaje mi się, że chopaki też odbiegli nieco od tematu, ale... co ja tam wiem ![]()

z pewnością wiesz bardzo dużo

Nishio pisze:
w czym się nie zgadzasz????
Chodzi o to iż nastawiając się że ćwiczę atak giakuhami to ćwiczę tę wersję ataku i nie roztrząsam co by było gdyby, do celów treningu przyjmujemy taki atak takzwana kooperacja Uke i Tori więc pozwalam się złapać i rozrowadzam atak Uke tak jak tego sobie życzę. W nishio nie pozwalacie złapać ręki więc ze względu choćby na takie różnice chętnie kiedyś spróbowałbym Nishio.

ależ nie...pozwalamytylko, ze na naszyhc warunkach... przecież na filmikach sensei daje sięzłapać ale nie tak jak sobie to wymyślił uke... chodzi o to, ze gyakuhanmi to atak wzięty z miecza... dziś został tylko dlatego, ze dla początkujących jest łatwiej sie nauczyc technik zaczynając od takiego ataku niż jodan zuki... tyle, ze poprostu wszystko traktujemy jak zuki, jeżlei byśnałożył filmik z Nishio jak wykonuje technike z gyakuhanmi i jodan tsuki to by sieto nałożyło na siebie...nie rozpatrujemy jaki to atak... zawsze reagujemy tak samo, czy uke złpaie nasza rękę czy nie to jego sprawa...ale generalnie rzecz ujmując nie ma róznicy między zuki czy jodan...owszem dochodza potem tegatany itp. ale to już jakby bardziej wgłebiajac się w sztukę... ogólna zasada jest taka jak podałem...

Załapałem
Co nie zmienia faktu iż chętnie kiedyś spróbuje

jakbym miał 4 dana to bym i za darmo mógł przyjechać do twojego klubu zeby zrobić staż...
niestety nie mam 4 dana...![]()
ale mam nadzieję, że kiedyś będzie ci dane...![]()

A ja życzę cie 4 dana i stażu u nas ![]()

dziękuje ale to chyba za lata świetlne...

Wy, jak Wy, ale ja ten 4 dan zdobedę... ale chyba w innym wcieleniu ![]()

witaj na pokładzie...

Nishio pisze:
dziękuje ale to chyba za lata świetlne...
Wiecej optymizmu jak bedziesz mial 60-lat i z takim zapalemtenowal aikido iebedziaszmial czwartego , pewnie ze nie!
Bo to bedzie 5 albo 6 ![]()
ja tam wierze w 4 jak naj bardziej i to w tym wcieleniu !
Ostatnio edytowany przez Cezary (01-02-2009 19:57:14)