Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 05-04-2009 20:26:02

AnetA
gość
seiza

SkutecznoŚĆ

Jak każdy wie wiele ludzi zazuca ogromnom nieskutecznosc aikido w prawie kazdym aspekcie walki. Chcialabym, abysmy porozmawiali nie o tym czy jest skuteczne czy nie (choć oczywiście jeśli ktoś ma ochote to bardzo się cieszę), ale skąt ludzie biora takie brednie. Co najśmieszniejsze najwięcej do powiedzenia mają ci co nigdy nie byli na treningu AIKIDO.

Reklama

#2 05-04-2009 20:42:34

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

Re: SkutecznoŚĆ

najpierw ustalmy definicje skutecznosci
wykonanie techniki
unkniecie ataku
przezycie starcia
brak wizyty na ostrym dyzurze

slodki jestem

#3 05-04-2009 20:47:12

Marcin_R
początkujący
seiza

Poruszyłaś bardzo ciężki problem. Aikido nigdy nie było sztuką walki ofensywnej dlatego przez wielu uważana jest za najtrudniejszą. Termin skuteczność też bedzie trudny do określenia. Bo czy skuteczne tzn powoduje trwałe uszkodzenie napastnika czy skuteczne tzn pozwoli ci sie obronić ale nie powodując trwałych kontuzji. Aikido wyrosło w tradycji japonskiej, tak więc niektóre ataki w dzisiejszych czasach ciężko na ulicy spotkać. Bo ciężko wymagać żeby napastnik biegł za twoją ręką bys mogła wykonać np sumi otoshi. Ale jest druga strona medalu. W sytuacji zagrożenia doswiadczony aikidoka bedzie wykonywał rzuty, zakładał bolesne dźwignie bez obawy o zdrowie napastnika bo w tym momencie walczy o swoje życie. Oczywiście pjawia sie ty też kwestia interpretacji aikido. Każdy z uczniów Moriego tworzył własne aikido. W dniu dzisiejszym spotykamy różne jego czasem najdziwniejsze odmiany np. combat aikido które akurat trenuje.
Oczywiście możecie sie ze mna nie zgadzać, w końcu jestem laikiem.

#4 05-04-2009 20:47:46

AnetA
gość
seiza

wszystkie to co napisales skalda sie na skutecznosc

#5 05-04-2009 20:52:16

Shinshin
moderator

Dla mnie skuteczne aikido to nie tylko skuteczna obrona przed realnym atakiem, ale też kontrola sytuacji.

"Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."

#6 05-04-2009 20:57:12

WhitE
gość
seiza

skuteczność to hymmmm.... trudno to nazwać według mnie to w sytuacji zagrożenia wykonać tak technike, aby przeżyć a MISTRZOSTWO to wykonanie tej techniki nie tylko tak aby przezyc ale tez żeby napastnik nie doznał żadnego bólu, co wiecej nie chial nas juz wiecej atakowac bo zrozumial ze nie ma to sensu...

a co do tych zarzutow to hymmm wydaje mi sie ze ludzie myslą, że jak sie nie bedzie caly czas kopać i uderzać to nie mozna wygrać walki.

#7 05-04-2009 20:57:39

Nishio
moderator

tak na prawdę skuteczność to ciężka rzecz do określenia. ja myślę, że skuteczny to ten kto wygrywa. Widzisz Shinshin, kontrola sytuacji w bójce ulicznej to bardzo płynna rzecz. aby być skutecznym w obronie przed napastnikami, nie porzeba umiejętności w sztukach walki...wystarcza karabin...

Yurusu budo -> budo akceptacji

#8 05-04-2009 20:57:46

Krzysiek
admin
Serwis

ok wiec inaczej
nie dac sie trafic to podstawa
jesli mamy do czynienia z 1 przeciwnikiem to mozna unikac trafienia az mu sie znudzi gdy zrozumie ze nie jest w stanie trafic - skuteczne? wedlug mnie tak bo nic mi nie jest
robie technike z maty nie uszkadzajac przeciwnika  - skuteczne? wedlug mnie tak bo nic mi nie jest
robie technike ale troche mi nnie wyszla wiec przeciwnik trafia do szpitala -- skuteczne? wedlug mnie tak bo nic mi nie jest

slodki jestem

#9 05-04-2009 21:00:25

WhitE
gość
seiza

Krzysiek pisze:

ok wiec inaczej
nie dac sie trafic to podstawa
jesli mamy do czynienia z 1 przeciwnikiem to mozna unikac trafienia az mu sie znudzi gdy zrozumie ze nie jest w stanie trafic - skuteczne? wedlug mnie tak bo nic mi nie jest
robie technike z maty nie uszkadzajac przeciwnika  - skuteczne? wedlug mnie tak bo nic mi nie jest
robie technike ale troche mi nnie wyszla wiec przeciwnik trafia do szpitala -- skuteczne? wedlug mnie tak bo nic mi nie jest

chyba wszytkie te sytuacje to skutecznosc. W innych sztukach waLki bez nokautu przeciwnika nie ma skutecznosci. AIKIDO jest o tyle lepsze ze tu nie trzeba nikogo nokautowac, choc jesli chcemy to moze go polamac..

#10 05-04-2009 21:13:25

Shinshin
moderator

Nishio pisze:

tak na prawdę skuteczność to ciężka rzecz do określenia. ja myślę, że skuteczny to ten kto wygrywa. Widzisz Shinshin, kontrola sytuacji w bójce ulicznej to bardzo płynna rzecz. aby być skutecznym w obronie przed napastnikami, nie porzeba umiejętności w sztukach walki...wystarcza karabin...

OK... ale dla mnie skuteczność to nie tylko wygrana walka, bo to będzie wygrana, ale tylko na poziomie walki, a wygrana przy jednoczesnej kontroli sytuacji, to już sztuka walki... Oczywiście, mówię o aikido na pozomie mistrzowskim... czyli takim, o którym na razie mogę sobie tylko pomarzyć...

#11 05-04-2009 21:18:04

Nishio
moderator

nie. skuteczność to nie mistrzostwo. można reprezentowacwysoki poziom a przegrać. można reprezentować żaden poziom a wygrać. Jeżeli wygrałem walkę to jestem skuteczny...nie ważne jak to zrobiłem.

#12 05-04-2009 21:21:00

WhitE
gość
seiza

Shinshin pisze:

Nishio pisze:

OK... ale dla mnie skuteczność to nie tylko wygrana walka, bo to będzie wygrana, ale tylko na poziomie walki, a wygrana przy jednoczesnej kontroli sytuacji, to już sztuka walki... Oczywiście, mówię o aikido na pozomie mistrzowskim...

wiesz wydaje mi sie ze w aikido gdzie jest tyle roznych aspektow nie tylko walki trzeba rozroznic skutecznosc od mistrzostwa. Osoba z 6 kyu moze skutecznie w jakiejs sytuacji wykonac technike aikido chodz nie bedzie ona perfekcyjna, ani ladna co nie nzaczy ze jest Mistrzem do tego czasu pozostanie mu duzo lat nauki..

#13 05-04-2009 21:22:47

Phobos
trenuje 09.2008
seizaseizaseizaseiza

kazdej sztuce/sportowi/systemowi walki mozna zarzucic nieskutecznosc, bo nie ma takiej, ktora bylaby skuteczna w kazdej sytuacji, dajmy kilka przykladow

kickboxing - ok, dopoki koles nie jest duzo wiekszy i tez ma jako takie pojecie o uderzaniu/ma noz
boks - jak wyzej
tajski boks - jak wyzej
bjj - a co jak bedzie ich dwoch
krav maga - a co jak koles ma okulary i nie idzie mu wsadzic palca w oko badz jest sterylizowany i nie idzie kopnac go w krocze (to tak humorystycznie)

a aikido? brak sparingow, a jak my mamy sparowac jako dwoch aikidokow, sparingom zawsze towarzyszy wzrost adrenaliny i chec wygranej, co moze prowadzic do posuniecia sie do nieczystych lub niebezpiecznych chwytow i w konsekwencji powazne kontuzje
brak powaznych atakow - no coz po czesci to prawda ale to juz zalezy od tego z kim sie cwiczy i jak sie podchodzi do aikido, jak ktos nic sobie z tego nie robi, ze atak tsuki w ogole by go nie siegnal i robi technike, to jego sprawa, ja tak nie robie i nigdy nie zamierzam
markowane atemi - my nie mamy zadnych ochraniaczy ani rekawic a wystarczy sredniej sily pacniecie zewnetrzna czescia dloni w twarz zeby rozbic nos albo zostawic limo, ewentualnie rozciac luk brwiowy

mysle, ze wiekszosc ludzi, ktorzy zarzucaja nieskutecznosc aikido, to kompletni laicy, ewentualnie trenujacy sporty walki, bedacy na marnym poziomie 'bo on by mi piesci nie przechwycil to przeciez nie zrobi dzwigni' - ja osobiscie zrobilem irimi nage do stopnia przed samym rzutem (nie chcialem rzucac), kiedy wychylenie uke jest maksymalne i wystarczy krok do przodu do rzutu na koledze z klasy, kiedy robilismy sobie sparingi na wfie a koles ma calkiem niezle pojecie o uderzeniach, cwicze od wrzesnia zeszlego roku, wiec bardzo krotko a jednak mi sie udalo, wiec wszystko jest mozliwe, zalezy tylko od podejscia do treningow

mysle tez, ze ludzie patrza na aikido przez pryzmat zawodow MMA, ze aikido by sie tam nie sprawdzilo, to prawda, za duze ograniczenie zasadami, po za tym tam piora sie po buzkach rowno i moze byc ciezko zrobic jakas technike -  ale na ulicy przewaznie nie atakuja nas zawodnicy mma

#14 05-04-2009 21:26:40

Nishio
moderator

bo aikido to samoobrona, a nie styl do pojedynków w klatkach

#15 05-04-2009 21:30:52

WhitE
gość
seiza

łooo Phobos jaka wyczerpujaca wypowiedz smile o'Sensei był nie pokonany co jest najlepszym dowodem na to że i aikido, które stworzył jest nie pokonane. Musimy tylko nauczyć się nim posługiwac tak jak on.  Podkreślam słowo TYLKO smile (mam nadzieje, że starczy mi życia na to tylko)

#16 05-04-2009 21:36:50

Shinshin
moderator

Zdaje się, że każdy z nas mówi o czymś innym... i tu się kłania problem z definicją... Ja cały czas mówiłam o takiej skuteczności aikido, do jakiej powinno się dążyć... czyli o kontroli nie tylko ciała (swojego i przeciwnika), ale też energii Ki... Cóż, może zbyt daleko odbiegłam od tematu. Ale jeżeli rozpatrywać skuteczność tyko na poziomie strać ulicznych, to zgoda.

#17 05-04-2009 21:38:25

Phobos
trenuje 09.2008
seizaseizaseizaseiza

ludzi spoza aikido, ktorzy zarzucaja nieskutecznosc, nie obchodzi skutecznosc na macie tylko wlasnie na ulicy

#18 05-04-2009 21:39:54

WhitE
gość
seiza

nie chodzi mi tu o starcia uliczne tylko o skutecznosc rozumiana tak jak w innych sztukach i sportach walki. Ty Shinshin piszesz juz o mistrzostwie. Racje masz- trudno mowić o czyms o czym każdy ma inną definicje.

#19 05-04-2009 21:44:52

Shinshin
moderator

Ja nie mam żadnych wątpliwości, że aikido na ulicy może być bardzo skuteczne, chociaż pewnie nie bedzie tu już klasyczne aikido, ale tak naprawdę to nie ma znaczenia, bo liczy się tylko skuteczność.
W końcu nikt z nas nie trenuje sztuki dla sztuki smile

#20 05-04-2009 21:46:07

WhitE
gość
seiza

czemu?? Ja trenuje sztuke dla sztuki, walki dla obrony smile

Ostatnio edytowany przez mateusz1200 (05-04-2009 21:46:28)

#21 05-04-2009 21:47:52

Shinshin
moderator

mateusz1200 pisze:

No jeżeli tak rozumiesz sztukę dla sztuki, to na pewno wink

#22 05-04-2009 21:49:48

WhitE
gość
seiza

Shinshin pisze:

mateusz1200 pisze:

a mozesz rozwinąć co dokładnie miałaś na myśli??

#23 05-04-2009 22:06:53

Shinshin
moderator

mateusz1200 pisze:

Shinshin pisze:

mateusz1200 pisze:

a mozesz rozwinąć co dokładnie miałaś na myśli??

No tak... znowu problem z definicją smile
Aikido traktowane tylko jako sztuka dla sztuki... będzie ładnie wyglądało (klasyczne wykonanie technik, kihon), z tym że trzeba pamiętać, że techniki, które poznajemy w klasycznych wersjach, to tylko punkt wyjścia... Na ulicy aikido ma być przede wszystkim skutecznie.

#24 05-04-2009 22:09:47

Bzyk
1 kyu
seizaseizaseizaseiza

Nishio ma trochę racji KARABIN choć mówiąc na marginesie ja wolę KATANĘ big_smile

Czekaj, czekaj, co ja tu robię hmm? A no tak ĆWICZĘ big_smile

#25 05-04-2009 22:25:24

Shinshin
moderator

Bzyk pisze:

Nishio ma trochę racji KARABIN choć mówiąc na marginesie ja wolę KATANĘ big_smile

A podobno aikido to defensywna sztuka walki... A tu proszę... Co tam karabin, najwyżej zrobi kilka dziurek i parę rozbryzgów krwi, ale Katana... to co innego... pełne szaleństwo... sieczka na całego... walające się kończyny i morze krwi... Hm, chyba za dużo sensacji oglądam big_smile

Stopka forum