Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

mateusz1200 pisze:
w swojej ksiazce sensei saito opisuje jak ma byc wykonany ten rzut w roznych wersjach i jakie sa zasady poprawnie wykonanego(takie niuansy jak reka gdzie biodra), pomimo ze nie cwicze aikikai rady bardzo przydatne..
Saito to Iwama Ryu, tylko teoretycznie aikikai mial grube niesnaski z potomkami Ueshiby zapraszam do lektury wywiadu z Saito umieszczonego na forum

dobrze wiedziedziec

u nas ostatnimi czasy zmienił się sposób robienia koshi nage ogólnie w całym nishio, jak będzie staż to pokaże...

Nishio pisze:
u nas ostatnimi czasy zmienił się sposób robienia koshi nage ogólnie w całym nishio, jak będzie staż to pokaże...
ok zapamiętane ![]()

jak stawiacie stopy przy koshi nage??? szeroko czy blisko siebie... i czy przemiszczacie się przy rzucie, czy stoicie w miejscu a pracujecie tylko ciałem???

Mi się wydaje że przemieszczanie jest ważną rzeczą przy wybiciu przeciwnika z równowagi. W tym wypadku.

U nas nogi są ustawione mniej więcej na szerokość bioder i raczej nie przemieszczamy się, tylko operujemy ciałem, a konkretnie biodrami. A tak w ogóle, to piekielnie trudna technika...

Nishio pisze:
jak stawiacie stopy przy koshi nage??? szeroko czy blisko siebie... i czy przemiszczacie się przy rzucie, czy stoicie w miejscu a pracujecie tylko ciałem???
i tak i tak zalezy od wersji

nogi szeroko wykorzystujesz przemieszczenie centrum zmieniasz balans z jedenj nogi na druga + mozesz podciac nogi reka , obie wersje sa uzyteczne nogi wasko dobre do randori , wiec twierdze ze trza i to i to

u nas spotkałem się z obydwoma...

wcale nie uważam, ze pozycja szeroka to efekt nie radzenia sobie...

Krzysiek pisze:
na szerokich nogach wyglada jakbys nie radzil sobie z pozycja ulozeniem uke i rownowaga wiec kombinujesz np ja
z calym szacunkiem bzdury prawisz !!
ja nie pisze ktora jest lepsza tylko ze obydwa sposoby sa przydatne w zaleznosci od sytuacji ...
Ostatnio edytowany przez Cezary (07-06-2010 14:54:42)

jaka zgodność ![]()

bywa i tak ![]()