Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

z tym, że ja nie mam wątpliwości... dla mnie tamto to nie jest kaiten nage... nie weim jaki jest pogląd całego Nishio-ryu na ten temat, ale wszyscy robią tylko te drugą wersję... innej kaiten nagi na razie na stażach nie spotkałem...

A jak dla mnie to czyste uchi kaiten nage,przynajmniej dla mnie,bo jeżeli nie wchodzimy pod reke uke to bedzie tylko kaiten nage,ja bym to tak zdefiniował

ale rzut musi być wykonany przez kaiten...nie przez irimi

niby tak,kurcze dlatego właśnie Aikido (jej techniki)trudno jest opisać słowami,to ruch który trzeba czuć na rzywo,na sobie,na uke

Jest wersja łagodna.Kiedy luzujemy uchwyt no karku podczs tenkana przez co głowa nie jest przy biodrze ale jest jej kontrola.
Wersja "wredna".Nie luzujemy uchwytu i uke ma spore problemy z nadążeniem w krokach, bo go "nosi" impet.Ląduje z hukiem na plecach.

Oglądam sobie ten filmik z senseiem Shishiyą:
http://www.youtube.com/watch?v=GaPMUq8uIN4
Faktycznie, wygląda na to, że rzut w tym wykonaniu następuje wyłącznie przez obrót. Czy rzeczywiście nie ma u was w nishio żadnej dźwigni na bark w kaiten nage?
Ostatnio edytowany przez sulaco33 (28-05-2010 16:32:59)

to co tu widzisz to wariant uchikaiten nage... podstawowa wersja senseia nishio wygląda tak....
bez tego pierwszego wykonania...

Kaiten z mieczem, po prostu poezja...

Nishio pisze:
to co tu widzisz to wariant uchikaiten nage... podstawowa wersja senseia nishio wygląda tak....
Aha, czyli sensei Nishio wykonywał to odrobinę bardziej, że tak powiem, klasycznie... Dzięki za wyjaśnienie.

na tym polegaja różnice między nauczycielami... to wszytsko jest jeden styl, te same wejscia te same rozprowadzenia ataków, tylko czasem założenie danej techniki troche inne... to tak samo jak u kazdego z nas w dojo, wszytscy robią to samo, ale kazdy troche inaczej...