Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

dokładnie tak jak mowi Phobos... sensei Shishiya to mistrz kuzushi...

Shinshin pisze:
Dźwignie, które działają, a nie bolą. Jak to możliwe?
Nikyo Shishiyi nie boli(choc to zlaezy kto robi), ale kilka razy powlaila mnie na kolana i nie czulem wogole bolu..
az trudno uwierzyc ze nikyo moze nie bolec a jednak... ![]()
Ostatnio edytowany przez mateusz1200 (29-04-2009 08:32:48)

nie tylko nikyo... tak jak pisałem tam nic nie boli...oprócz wejscia z atemi, a sensei Shishiya jak chce to potrafi zadać miażdżące atemi... i zna też kilka trików...całkiem bolesnych...
ale ogólnie dąży do tego, aby w aikido zlikwidowac ból...aby stworzyc pozytywne realcje miedzy ludzkie, dalej zachowując pełną skuteczność...

No tak, kuzushi... W sumie mogę sobie wyobrazić, że przy dobrym kuzushi ikkyo, kote gaeshi i shiho nage nie boli, ale trochę trudniej byłoby z nikyo, sankyo, yonkyo i gokyo, choć pewnie to możliwe... A rokyo? Jeszcze nie ćwiczymy, więc nie mam pojęcia.

rokyo bez bolu sie nie obejdzie bo tam jest przeprost lokcia zablokowanego przez przyciskanie do klatki piersiowej

Nishio pisze:
nie tylko nikyo... tak jak pisałem tam nic nie boli...oprócz wejscia z atemi, a sensei Shishiya jak chce to potrafi zadać miażdżące atemi... i zna też kilka trików...całkiem bolesnych...
ale ogólnie dąży do tego, aby w aikido zlikwidowac ból...aby stworzyc pozytywne realcje miedzy ludzkie, dalej zachowując pełną skuteczność...
kiedy i gdzie jest nastepny staz z Shishiya??

listopad, w republice czeskiej...dokładną datę i miejsce bedę znać zapewne gdzieś w sierpniu/wrześniu... prawdopodobnie (ostrava lub hradec kralove) zawsze zamieszczam informacje w dziale staże... wiem, ze sensei prowadzi takze staze w niemczech i szwajcarii... jezeli Cię to interesuje to dam znać gdy tylko się dowiem...

Nishio pisze:
nie tylko nikyo... tak jak pisałem tam nic nie boli...oprócz wejscia z atemi
to wiem
ale to nikyo mialo byc takim przykladem bo wydaje mi sie jedna z technik w pierwszej 3 jezli chodzi o bol.

Nishio pisze:
listopad, w republice czeskiej...dokładną datę i miejsce bedę znać zapewne gdzieś w sierpniu/wrześniu... prawdopodobnie (ostrava lub hradec kralove) zawsze zamieszczam informacje w dziale staże... wiem, ze sensei prowadzi takze staze w niemczech i szwajcarii... jezeli Cię to interesuje to dam znać gdy tylko się dowiem...
Dowiedz sie bede wdzieczny ![]()