Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Zdawałem na stopień 6 kyu...

Przyjechałem do Lublina na egzamin pierwszy raz tam ćwiczyłem i na powitanie się spóźniłem ![]()
Na dodatek zapomniałem JO a trzeba pokazać chyba 9 elementowe kata (gdy inni robili ja sobie grzecznie siedziałem pod ścianą)
Najlepsze było to że zdałem.
Na późniejszy trening miałem przynieść kase za certyfikat ,ale przypomniałem sobie o tym dopiero pod "Dojo" no to spowrotem przez pół Łęcznej zawalac musialem.A gdy już przyniosłem kase to okazało się że mój sensei zapomniał o (tylko moim) certyfikacie.
Tak więc ani pasa ani treningu potem jestem zmuszony iść pomagać Mu wywieść maty żebym mógł dostać pas.
Jeszcze musze za to zapłacić
.
pozdro dla wszystkich

Na 6kyu techniki z Jo
? ja na 5 kyu miałem bokken a na 6 żadnej techniki z bronią

a ja na każde kyu mam boken jo i jiju waza obowiązkowo

Nie tyle co strona... Ale u mnie na egzaminie i na 6 kyu i na 5kyu, były kroki i pady i techniki które są z tyłu w książeczce... na każdej www masz w sumie wymagania egzaminacyjne.
Ostatnio edytowany przez Karol (25-06-2008 22:26:01)
Trudno znaleźćjednolitą stronkę, gdyż każdy klub ma inne wymagania. U nas mają jakiś taki spis. Jeśli chodzi o Saito (on jest z mojego klubu) to może źle to ują. Płaci się raz za egzamin, certyfikat i pas oczywiście gratiz.

no to ja powiem, ze u nas się nie płaci... i jak to ujął Krzysiek wolnoć tomku w swoim domku...

Ja uczęszczam do olsztyńskiego klubu - usuniete przez admina Krzyska - i tam po raz pierwszy spotkałem się z siedmioma stopniami kyu - podane też są na stronie wymagania.

To z mojej szkoły:
wymagania egzaminacyjne: 6 KYU
Minimalny czas praktyki od ostatniego egzaminu: 4 miesiące (treningi 2 - 3 x w tyg.)
Udział w min. 1 stażu organizowanym przez AZCA
1. Znajomość etykiety Dojo, liczebniki oraz podstawowe komendy i zwroty w języku
japońskim, podstawowa wiedza na temat aikido.
2. Postawy / pozycje
HIDARI-KAMAE i MIGI-KAMAE
Postawa względem przeciwnika: AI-HANMI i GYAKU-HANMI
MAAI dystans
- CHIKA-MA krótki
- MA naturalny
- TO-MA długi
3. Poruszanie się / obroty ciała
TAI-NO-SHINTAI
- TSUGI-ASHI
- AYUMI-ASHI
TAI-SABAKI
- TENKAN
- IRIMI-TENKAN
4. UKEMI WAZA
ZENPO-KAITEN-UKEMI ( w SUWARI i TACHI-WAZA )
YOKO-UKEMI
USHIRO-UKEMI
5. Formy ataku
KATATE-TORI
AI-HANMI-KATATE-TORI
KATA-TORI
RYOTE-TORI
KATA-TORI
USHIRO-TORI
MAE-GERI
CHOKU-TSUKI
6. Techniki
KATATE-TORI
- KOKYU-NAGE („z wewn. kontrolą” )
- GOKYO
- YOKO-KOKYU-NAGE
- SUMI-OTOSHI
AI-HANMI-KATATE-TORI
- IKKYO OMOTE
- NIKKYO
- SHIHO-NAGE
- KOTE-GAESHI
RYOTE-TORI
- KOKYU-HO ( w suwari-waza )
KATA-TORI
- YOKO-IRIMI
- GOKYO
KUBI-SHIME
- YOKO-IRIMI
USHIRO-TORI
- YOKO-KOKYU-NAGE
Techniki interwencyjne
- KOTE-GAESHI

u nas w sekcji nie ma kata

zen "Techniki interwencyjne"?A co to takiego?Pierwszy raz o czymś takim słyszę.Ilość technik podobna jak u mnie ale my mamy podstawowe warianty czyli samo katate tori.Większość ludzi nie potrafiłaby wykonać podstawowych technik z innych ataków , mówie tu o ludziach którzy trenują ok. 5-6 miesięcy.

slyszalem o technikach interwencyjnych stosowanych przez policje miedzy innymi ude garami sie do nich zalicza
w wymogach ktore podal Zen sa tez ataki, osobiscie bardzo mi sie to podoba, bo jezeli aikido ma byc skuteczne to trzeba umiec zarowno sie bronic jak i atakowac, chociaz jak na 6 kyu to tych technik strasznie duzo

To z mojej szkoły:
wymagania egzaminacyjne: 6 KYU
Minimalny czas praktyki od ostatniego egzaminu: 4 miesiące (treningi 2 - 3 x w tyg.)
Nie bardzo rozumiem 4 miesiace od czego , przeciez 6 kyu to pierwszy egzamin , pewnie chodzi ze powinnienes trenowac przynajmniej 4 miesiace ale w takim wypadku nie widze zeby goscie umieli te wszystkie wymagania, troche za skomplikowane moim zdaniem ...

bo powyzej sa wymagania podane przez Zen i to jest cytat + komentarz