Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Tak nie uczy sie poprawnych ataków.
A wprowadzenie ich do podstawpego egzaminu daje mozliwość póżniejszego rozwijania sie w kierunku rozumienia połączenia atak-obrona.
Choć osobiście nie sadze , żeby po 4 miesiącach mozna było opanowac wszystkie te techniki w odpowiednim stopniu.

Dokladnie

mi sie zdaje, ze to jest minimalny czas, nikt nie kaze podchodzic do egzaminu po 4 miesiacach... u nas tez sa jakies limity czasowe, chyba 50 godzin na 5 kyu bo u nas jest od 5

po pierwsze troche mnie zastanawia dlaczego ten watek jest w dziale zarty i historie zwiazane z aikido zamiast gdzies przy egzaminach, ale spoko ![]()
a po drugie u nas nie ma ram czasowych, to sensei uznaje kiedy jesteś gotowy, żeby zdać i bardzo się z tego cieszę, że tak jest. To nic, że muszę czekać dlużej niż ktoś inny i moze jestem na podobnym poziomie z kimś wyżym stopniem, ale wychodze z zalozenia, ze milion razy lepiej jest miec nizszy stopien a umiec na niego naprawde niz wyzszy, a motac sie z nazwami technik... a poztaym nie powinno cwiczyc sie dla stopni i osobiscie jestem zatym by wprowadzic takie cos ze nie ma stopni tylko jak juz twoj nauczyciel uzna, ze jestes gotowy otrzymuje sie dana, ale to nierealne wiec tylko mozna pomarzyc.
a co do tych ram to nie znaczy ze ktos ma 6 kyu a za miesiac piate i po dwuch 4 bo u nas nie ma ram czasowych, oczywiscie ze minimum zawsze jest, ale to czy bedziesz zdawal nie zalezy ze to minimum juz osiagnoles tylko od tego czy sensei widzi czy juz jestes gotowy.
Ostatnio edytowany przez mateusz1200 (04-06-2009 22:24:28)

Techniki interwencyjne dlatego, że nasza szkoła preferuje combat. Co do długośi trenowania... cóż. Myslę, że to jest cel, natomiast jesli nie uda się opanować wszystkiego, to też żadna tragedia. Ważne, żeby "chwycić" podstawy. Reszta to już cierpliwa praktyka. Co do stopnia komplikacji: dla początkującego faktycznie:) ja też, jak zaczynałem, to mnie bolała głowa od tych nazw i się plątałem.
Z czasem przychodzi spokój na drodze aiki:)
A jesli o obronę chodzi, to właściwie w każdej mozliwej technice staramy się wykonywać atemi. Ot, wyrabiamy sobie odruch.
A oto wymagania na 5 kyu:
Minimalny czas praktyki od ostatniego egzaminu: 4 miesiące (treningi 2 - 3 x w tyg.)
Udział łącznie w min. 2 stażach, 1 turnieju ( obozie) organizowanych przez AZCA
Wiadomości z zakresu zasad aikido oraz wiedza na temat combat aikido AZCA
1. Poruszanie się / obroty ciała
TAI-NO-SHINTAI i TAI-SABAKI
- kombinacje kroków
- uniki przed atakiem KATATE-TORI
- kombinacje kroków
- uniki przed atakiem KATATE-TORI
- uniki przed atakiem RYO-KATA-TORI
2. UKEMI WAZA
KOHO-UKEMI
ZENPO-GYAKU-UKEMI
3. Formy ataku
RYO-KATA-TORI
SODE-TORI
KUBI-SHIME
USHIRO-KUBI-SHIME
MAWASHI-TSUKI
MAWASHI-GERI
MAE-GERI-KEAGE
4. Techniki
KATATE-TORI
- YOKO-IRIMI
- NIKKYO
- KOTE-GAESHI
AI-HANMI-KATATE-TORI
- IKKYO URA
- SANKYO
- KOKYU-NAGE ( z zewn. kontrolą )
- SHIHO-NAGE URA
- KOTE-GAESHI ( 2 formy )
- IRIMI-NAGE
RYOTE-TORI
- TENCHI-NAGE
- NIKKYO
- GOKYO
KATATE-RYOTE-TORI
- IKKYO
- KOKYU-NAGE
KATA-TORI
- YOKO-KOKYU-NAGE
- KOTE-GAESHI
- KOKYU-NAGE
- IRIMI-NAGE
- SHIHO-NAGE
- IKKYO OMOTE
- NIKKYO
RYO-KATA-TORI
- TENCHI-NAGE
- GOKYO
KUBI-SHIME
- YOKO-KOKYU-NAGE
USHIRO-TORI
- YONKYO
- NAGE ( 2-3 formy )
SHOMEN-UCHI
- KOTE-GAESHI
- OI-TSUKI
- IRIMI-NAGE
- YOKO-IRIMI
Techniki interwencyjne
- GOKYO
- UDE-GARAMI
5. TANTO WAZA
YOKOMEN-UCHI
- SHIHO-NAGE
- GOKYO
- IRIMI-NAGE
- KOKYU-NAGE

nie no takie wymagania na 5 kyu to jest paranoja

faktycznie sporo tego...

bez sensu i tyle, chyba, ze trzeba tylko pokazac ze ma sie jako takie pojecie o technice, ale skoro tak, to po co w ogole je robic?... my mamy malo technik ale trzeba je zrobic porzadnie

5 technik z tanto ???? dla piatego kuy niechby cwiczyl i rok , bez szans
Phobos pisze:
dlaczego paranoja? skoro nie ma ram czasowych to po 10 latach jestes gotowy do egzaminu na 5 kyu ![]()

Krzysiek pisze:
Phobos pisze:
dlaczego paranoja? skoro nie ma ram czasowych to po 10 latach jestes gotowy do egzaminu na 5 kyu
"Minimalny czas praktyki od ostatniego egzaminu: 4 miesiące (treningi 2 - 3 x w tyg.)
Udział łącznie w min. 2 stażach, 1 turnieju ( obozie) organizowanych przez AZCA"
a to to to co to ![]()

u nas tyle technik to jest na 3 kyu

Jak to wyżej napisano, jak ktoś nie czuje siępewny, nie musi zdawać. Taki przykład podałem i dyskusja mile widziana:) a;e z tą paranoją to ostrożnie;) ćwiczymy nie dla stopni, ale staże i obozy służą utrzymaniu techniki na odpowiednim poziomie a poza tym uczymy się od siebie na stażach. No i podtrzymujemy kontakty a i zabawa przednia jest! Sensei dostosował wymagania do PFSWISO.

ja jakoś nie miałemn ![]()
Nishio pisze:
a ja na każde kyu mam boken jo i jiju waza obowiązkowo

dlatgeo napisałem ja, nie my... poza tym to były inne czasy