Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 13-06-2009 21:10:50

Mhroczny
4 kyu
seizaseiza

Sensei Shimamoto - Warszawa 13-14.06.2009r.

Co prawda staż w sumie wciąż trwa bo czeka jeszcze jeden trening jutro, ale nie zaszkodzi już dziś o tym napisać.

Miałem przyjemność uczestniczyć w popołudniowym treningu z sensei Shimamoto i jestem zadowolony. Bardzo podoba mi się podejście tego człowieka do całej sprawy - a więc róbcie tak by trening był przyjemnością. Bez zbędnej szczególnej etykiety. jeżeli ktoś nie mógł usiedzieć w seiza bez problemu stał lub siadał sobie po turecku. Jeżeli ktoś się poczuł zmęczony zawsze mógł bez problemu zejść na chwilę z maty. A poza tym sensei jeżeli można tak powiedzieć to posiada spore poczucie humoru. No i oczywiście spooore umiejętności. Na każdą technikę robiona przez sensei'a patrzy się z przyjemnością. Mimo że wszystkie techniki przez niego robione wyglądają jak wstrętna mistyfikacja w momencie gdy zjawi się obok Ciebie i robi dokładnie to samo to odkrywasz, że człowiek naprawdę potrafi latać... Gdy dochodzi do tego grupa wielu ludzi z którymi bardzo przyjemnie się ćwiczy to wszystko jest pięknie.

A po treningu standardowo jak przy takiej okazji odbyły się egzaminy na Dan'y. Z 4 osób zdających zdały 3. Egzaminy choć nie stały. moim skromnym zdaniem ( egzaminowanych też ). na najwyższym poziomie to chyba jednak trzymały pewien poziom. W komisji zasiadali jako przewodniczący Marian Wiśniewski a pomagali mu Roman Hoffman i sensei, którego niestety nie znam. (jak ktoś był to proszę o uzupełnienie informacji)

No i oczywiście zapraszam jutro na trening o 10 rano na AWF'ie wink

Reklama

#2 13-06-2009 21:22:21

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseizaseizaseiza

Re: Sensei Shimamoto - Warszawa 13-14.06.2009r.

żałuje, że to wszystko się dzieje tak daleko ode mnie...

Yurusu budo -> budo akceptacji

#3 14-06-2009 22:48:02

Łosia
5 kyu
seizaseiza

Ja też... wolę nie myśleć, ile fajnych staży przelatuje mi koło nosa.
Choć z drugiej strony, to przymykanie oka na niemożność wytrzymania w seiza jest trochę nie stylu moim dojo. Nasz sensei wyznaje zasadę, że każdy powinien wytrzymać najwięcej jak może a siadać po turecku dopiero, gdy jest u szczytu bólu. Ale wiadomo, że każdy może mieć inne podejście.
Zazdroszczę przeżyć podczas stażu, musiało być naprawdę super big_smile

Data rozpoczęcia treningów: 27.02.2009
Data zdania na 5 kyu: 13.01.2010

#4 14-06-2009 22:54:55

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseizaseizaseiza

w nishio nigdy nikt sie nieczepia o siedzenie w seiza... tak samo jak w jednym rzędzie siedzi się tylko na koniec i początek treningu...

Yurusu budo -> budo akceptacji

Stopka forum