Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Nie ukrywam, że aikido w wydaniu Tissier'a robi na mnie niesamowite wrażenie... pomimo tego, że nie jest przedstawicielem mojego stylu. Chciałambym móc kiedyś skonfrontować moje wrażenia z rzeczywistością, najlepiej na stażu. A co Wy sądzicie o takim wydaniu aikido?
Poniżej mała próbka jego umiejętności:

Krzysiek, jeżeli tylko będe mogła, to na pewno sie wybiorę ![]()

Ja jestem pod wrazeniem jego umiejetnosci szczegolnie jesli chodzi o irimi nage. Chcialabym kiedys tez osiagnac taki poziom..

musimy jednka pamiętać, że wiele z tej widowiskowości zalezy od uke...

Tak. jednakże i wtedy wykonanie techniki jest inne. Technika w sumie traci na dynamice. Ale technika wciaż może zostac wykonana widowiskowo. Nie będzie ładnego padu, ale sama forma techniki też przyciąga uwagę. A W technikach ch.Tisser jest z pewnościa coś co przyciąga.

tak jestem ciekawy co do irimi nage czy ktos widzial kiedys zeby jakis sensei wykonywalja w ten sam sposob? chodzi mi o to sprowadzenie do ziemi

Fakt, to zupełnie inne irimi nage niż u nas.

wielu mistrzów aikikai robi podobnie tą irimi nage...

Wiem, ale u nas akurat w ogóle taka wersja nie występuje, może stąd to szczególne zainteresowanie.

ja zauwazylem to tylko u niego

oglądnij sobie doshu... u nas też tej wersji nie ma w nishio...

u nas nie ma tej wersji ale znam ja z Polski , tam duze znaczenie ma uke dociskasz uke do ziemi , wiec naturalna reakcja jest to ze pragnie wstac potegujesz to po przez iriminage czyli dwie sily w tym samym kierunku