Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Przeglądanie, czytanie forum i napisanie posta nie wymaga rejestracji. Rejestracja jednak zapewnia pełne uczestnictwo w życiu forum i poszerza możliwości, np. zakładanie własnych tematów, zmiana wyglądu forum, łatwiejszy dostęp do nowych wątków itp.
Zajrzyj tutaj - stosowanie tych tagów ułatwia komunikację - Twoje posty będą czytelniejsze.

#1 14-04-2008 22:30:16

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

ki

czym jest skad sie bierze itp

sztuka walki zaczyna się od dwóch przeciwników a sztuką jest uniknięcie walki
sztuki walki samoobrona aikido aikido forum

#2 15-04-2008 21:22:45

Gabi
6 kyu
seiza

Re: ki

wydaje mi się że KI bierze się z wnętrza i jest właśnie wewnętrzną siłą

#3 15-04-2008 21:32:16

Krzysiek
admin
Serwis

zgadza sie tak brzmi ogolna formulka a mi chodzi o przyblizenie tematu
na razie ki przypomina moc rycerzy jedi smile

#4 15-04-2008 22:14:30

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

bo na ki lucas oparł swój pomysł z mocą jedi

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#5 15-04-2008 22:26:35

Krzysiek
admin
Serwis

ok mowmy o ki smile
wiem temat trudny ale na tym opiera sie wiekszosc sztuk walk; ki chi; nazw jest kilka ale oznaczaja to samo

#6 16-04-2008 22:32:28

GangstaMike
moderator
seizaseizaseiza

Jakiś czas temu chciałem znaleźć na YouTube filmik, jak Bruce Lee rozwala cegłe z 2 cali, niestety takowej nie znalazłem.... Ale znalazłem hmmmm... śmieszny filmik z CHI:
Co o nim sądzicie, ja mówie że ten film to bójda na resorach, owszem wierze w KI/QI/CHI, ale ten film to chyba przesada.

Pokonaj samego siebie...

#7 16-04-2008 22:37:10

Krzysiek
admin
Serwis

hm widzialem film z ueshiba gdzie siedzi w seiza a uczniowie atakuja go tak ze znika z oczu a potem odpadaja od niego jakby parzyl

#8 06-05-2008 18:05:58

kennozoiczny
początkujący
seiza

Odnośnie tego filmiku to wg mnie naciągany... jeszcze troche i ten ich mistrz zrobi fale uderzeniową niczym z Dragon Balla:).. Ale oczywiście w Ki wierze...

Ćwicz ciężko, a do?wiadczysz ?wiatła i ciepła aikido.
Ćwicz jeszcze ciężej, a sekrety natury stan? przed tob? otworem.

#9 06-05-2008 18:12:43

Krzysiek
admin
Serwis

ja z ki niestety mialem malo doczynienia ale wierze a jeszcze bardziej wierze w techniki

#10 06-05-2008 18:14:33

kennozoiczny
początkujący
seiza

Jak dla mnie to energia Ki jest związana z medytacja oraz z panowaniem nad własnym oddechem. Ponieważ w klubie gdzie trenuje medytacje sa prowadzone zadko i krótko, staram sie wieczorem "posiedziec" w seiza.
Wazne jest wtedy zeby sie skoncentrowac, wyciszyć, nie myslec o niczym... No jezeli sie nie da nie myslec o niczym nalezy myslec o swoim podbrzuszu tzn miejcu gdzie koncentruje sie wewnetrze Ki.
Panowanie nad własnym oddechem jest związane z Ki jak juz wspomniełem wyzej dlatego praca nad nim rozwija także nasze Ki

Ćwicz ciężko, a do?wiadczysz ?wiatła i ciepła aikido.
Ćwicz jeszcze ciężej, a sekrety natury stan? przed tob? otworem.

#11 14-05-2008 12:11:37

GangstaMike
moderator
seizaseizaseiza

Jak się nie da myśleć o niczym moża prubować blokować uderzające mysli do glowy, z początku wydaje się to bez sensowne poniewarz jednak pocztek wielu mysli jest, to tak jakby się myślało o wszystkim, ale potem zaczyna wychodzić i to robi się coraz skuteczniejsze.

Pokonaj samego siebie...

#12 14-05-2008 15:50:25

Krzysiek
admin
Serwis

na egzaminach umiem sie wylaczyc na otoczenie i skupic sie tylko na tym co robie;
tak dobrze mi to wychodzi ze ledwo docieraja do mnie polecenia sensei`a by zmienic technike ale czy to jest ki?

#13 14-05-2008 16:31:39

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

nie, odczuwać ki to wrażenie jedyne w swoim rodzaju..
czujesz jak przez ręce, począwszy od centrum, wychodzi energia, to uczucie nie do opisania, coś jak prąd elektryczny ciepło bądź chłód, ale tak na prawdę żadnym z tych nie jest, to w zależności od psychiki ludzie próbują to porównać do czegoś...
wtedy wszystko ci wychodzi, i masz wrażenie jakby czas nie płyną, nie myślisz o technikach, czujesz tylko ki...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#14 14-05-2008 20:31:24

Krzysiek
admin
Serwis

cos jakby wyjsc z siebie
taki stan osiagnac to ciezka sprawa

#15 23-07-2008 11:52:57

Karol
6 kyu
seiza

Jak dla mnie jest to aspekt religii Japończyków i Chińczyków. osobiście nie wierzę w tą energię. Ale o tym już dyskutowaliśmy panowie;).

#16 23-07-2008 12:11:02

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

przepraszam bardzo, ale jak przyszły, mam nadzieje magister historii i religioznawca z zamiłowania muszę zaprotestować... ki nie jest aspektem religijnym Japończyków i nigdy nie było... energie ki znajdujemy w judaizmie i w chrześcijaństwie a także w wierzeniach animistycznych... tyle, że pod inną nazwą i trochę inaczej pojmowaną...

#17 28-09-2008 21:58:25

ametyst
4 kyu
seizaseiza

A to ciekawe bo kościół katolicki temu zaprzecza
Atak w ogóle to dość niebezpieczna jest zabawa z ki.
To co się praktykuje na treningach aikido jest do,s,c odmienne od tego co na przykład w zen lub jodze.

"... Patrzcie uważnie na ruch natury, użyjcie jej jako podstawy  zrozumienia... . Kiedy patrzysz uważnie na rzeczy wszystkie coś Ci mówią... Góry, strumienie, drzewa; wszystko to są Twoi nauczyciele."

#18 28-09-2008 22:38:05

Krzysiek
admin
Serwis

zen i joga maja inna charakterystyke jako ze nie sa sztukami walki
chodzi o to ze w biografii ueshiby jest tekst ze przezyl oswiecenie czy tez odpowiednik tego stad cala draka

#19 02-10-2008 12:51:28

Cezary
2 kyu
seizaseizaseiza

Polecam serie filmow dokumentalnych o smiesznym tytule ale moim zdaniem rzetelnych

body mind and kicking ass, zanjdziecie na necie bardzo przybliza KI ludziom zachodu

#20 12-10-2008 15:31:08

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Kościoł temu zaprzecza??? w którym momencie???

#21 14-10-2008 17:48:25

ametyst
4 kyu
seizaseiza

Nishio jako fachowiec od religioznawstwa mam nadzieje że znasz interpretacje ki wg kościoła katolickiego jest to wężowa energia u podstawy kręgosłupa która po przebudzeniu w pierwszej kolejności "zażądza "najniższymi instynktami czlowieka.
Z tego co ja wiem to nie którzy uważają tę energię za zalążek Ducha Świętego.
Jeśli się mylę to mnie popraw i przedstaw tą sprawę z twojego punktu widzenia.

"... Patrzcie uważnie na ruch natury, użyjcie jej jako podstawy  zrozumienia... . Kiedy patrzysz uważnie na rzeczy wszystkie coś Ci mówią... Góry, strumienie, drzewa; wszystko to są Twoi nauczyciele."

#22 27-11-2008 23:04:17

Tolleq
początkujący
seiza

Ki wschodu i "Ki", "Duch Święty" ( nie wiem jak to nazwać ) w chrześcijaństwie to jedno i to samo. Nieco inaczej przedstawione, otulone inną formą ( a nie treścią ) ale dalej jest to Ki. Zwyczajnie -termin Ki pochodzi ze wschodu. Czyli jest be, i tyle do powiedzenia ma kościół.
Co się zaś tyczy Ki. Przypomniała mi się pewna anegdota, w której rozmawia dziennikarz i człowiek całe życie praktykujący aikido.
Dziennikarz - Czy jest pan w stanie przesunąć popielniczkę używając energii ki?
Aikidoka - oczywiście. ( po czym zwyczajnie przesunął popielniczkę ręką. )
Dziennikarz - przecież pan przesunął ją ręką!
Aikidoka - tak, ale moja ręka była pełna ki.
Wniosek - Bez cudów, bez telekinezy, bez mocy jedi. Tak działa ki i to aikidoka chciał przekazać.
A moje pojmowanie ki? Idealna jedność ciała i umysłu. Gdy robimy coś co nas interesuje potrafimy nie spać przez całą dobę i nie być zmęczonym. Tak, wtedy używamy ki. Gdy skupiamy się na jednej i tylko jednej wykonywanej czynności. Ale skupiamy się będąc rozluźnionym. Nic innego nie zaprząta głowy, na nic innego nie tracimy energii, to jest ki.
A czym jest ki? Nie można tego jako tako powiedzieć. Ciężko znaleźć przykład w języku polskim, postaram się.
Zdanie - "jaki jest twój stan ducha?" Wszyscy wiedzą o co chodzi, ale kto potrafi określić czym jest ów "duch" ? Samopoczuciem, zdrowiem fizycznym, psychicznym, witalnością, optymizmem, motywacją do podjęcia działań itp.? Co zawiera się w tej definicji ducha a co nie? Tak samo jest z ki. Ki to nienamacalna energia osiągająca swoją pełnie w jedności ciała i umysłu. Ni mniej ni więcej. Czytałem dawno temu o kobiecie która ważąc 49 kg potrafiła podnieść i przewrócić na bok auto ( nie jakiegoś lekkiego malucha, lecz nie pamiętam jakie ) pod którym znajdowało się jej dziecko. Użyła ni mniej więcej tylko ki. Zapewne gdyby obok wybuchła bomba nie usłyszałaby tego - była skoncentrowana tylko na ratowaniu dziecka. I w takich sytuacjach ki się wyzwala.

www.pajacyk.pl -> Kliknij raz dziennie. To nie piękna inicjatywa. To człowieczeństwo.

#23 01-12-2008 19:57:33

ametyst
4 kyu
seizaseiza

Wiesz, powiem tak masz rację i właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Wszystko zależy od naszego zaangażowania, koncentracji i braku inercji myślowej blokującej nasz umysł.
Też czytałem o tej kobiecie i z tego co się orientuje nie jest to przypadek odosobniony.

#24 03-12-2008 15:16:22

lolking9
6 kyu
seiza

kiedyś próbowałem połączyć trening kihon dosy( podstawowe ruchy) z oddechem. róch wdech, ruch wydech... przez resztę treningu wszystko mi fajnie wychodziło... myśle że miałem wtedy do czynienia z Ki ale być moze się mylę...

#25 04-12-2008 19:36:03

ametyst
4 kyu
seizaseiza

loking9 tak sie dzieje jesli sie uzywa "spokojnego "oddechu i jeszcze na dodatek kontrolowanego. A sprubuj zrobic kiedys to samo podczas wykonywania jakiej bardziej prozaicznej czynnosci np: bigania czy.... wbijania gwozdzi (z czym niekturzy maja problemy:) to tak wlasnie dziala

Stopka forum