Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

masz na myśli hakamę??? maskuje ona ruchy nóg...była używana przez samurajów... do aikido przeszła ze szkoły daito-ryu

nie ma za co przepraszać...
te spodnie zaklada sie na kimono przez co jest w tym cieplo
na poczatku bardzo przeszkadzaja majac duze powierzchnie i stawiaja dosc duzy opor powietrzu w efekcie trzeba sie niemal na nowo nauczyc przewrotow i padow
przy cwiczeniach na kolanach tzw suwari waza material lezy na macie co na poczatku skutkuje przypadkowym jej przydeptywaniem przez partnera
tak jak Nishio napisal maskuja ruchy i ustawienie nog

Witam. Czy pas wiąże się inaczej niż w karate? Czy sposób jego wiązania jest obojętny?

Z doświadczenia odpowiem, że jest obojętny.
Ważne jest tylko by się nie rozwiązywał podczas treningów i trzymał keigokę złączoną. Przy większości technik jednak to trudna sztuka i trzeba czasem przewiązywać ponownie.
nie wiem jak sie wiaze w karate ![]()
w aikido jest dowolny sposob wiazania aczkolwiek plaski supel nie uwiera w brzuch podczas lezenia na macie co ma aspekt komfortu trenowania
stroj powinien byc schludny a sposob noszenia go swiadczy o podejsciu w tym wypadku do aikido

Hmmm, czyli im bardziej obwisły, rozchełtany i rozwiązany to znaczy że żywiej podchodzisz do AIKIDO i z większym zapałem ![]()

To w sumie ja bardzo żywo podchodzę... :p Już 3 razy cieńka plecionka mi się podrała na rękawie podczas wykonywania techniki z uchwytów hiji i kata dori. Uke zawzięty był
I trzeci raz już chyba nie będę szył...

wiesz kiedyś jak ktos przychodził na trening w takim ponaciąganym i lekko poszrapanym kimonie to świadczyło, że długo i z zaangażowaniem cwiczy, tak samo jak sie produkuje takie prawdziwe czarne japońskie pasy to one sa robione w ten sposób,że jest to pas biały obszyty czarnym materiałem...wiec po latach ćwiczeń czarny zaczynał się ścierać i zaczynał sie robić biały pas... wiec jak się paczyło na kogoś takeigo to to budziło podziw... teraz większosć pasów sie robi czarne od pierwszej nitki do ostatniej, wiec nigdy z pod czarnego nie wyjdzie biały, a jako ktos przyjdzier w znoszonym kimonie to sie mówi, ze fleja... bo dziś coraz wiecej osób w kimonie z adidasa cwiczy...
u mnie ludzie staraja sie usuwac ozdobniki z kimona np paski by kimono bylo cale biale czyli tradycyjne

Ale wydaje mi się że naszywki klubów są milewidziane
na hakamie po japonsku na kimonie po polsku na lewym ramieniu to ulatwia poznanie sie - tak jest u mnie w klubie

u nas na hakamie z tyłu na usztywnieniu powinno się znak symoblizujący Nishio - ryu, ale i tak nie wszyscy go mają... innych naszywek się nie stosuje

Ciekawy pomysł z tymi imionami. Myślę, żę tak zrobie.